rožljanje- glasen motor 1.5 dci

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
bfranc
Kraj: Dobrepolje/Kompolje

rožljanje- glasen motor 1.5 dci

Odgovor Napisal/-a bfranc »

Pri hiši imamo cliota 1.5 dci 48 kw letnik 2003.Zdi se mi, da je v prostem teku začel motor rožljati - kot golf II dizel.Če dodam gas to rožljanje poneha za kakšnih 10 sekund potem se spet pojavi.Če ga pohodiš na mestu ali cesti kadi črno.Egr ventil je čist.

Kaj bi bilo narobe - šobe ali ojnični ležaji?Ima pa 149000km, poraba je normalna.
Uporabniški avatar
Tommy30
Kraj: Domzale

Re: rožljanje- glasen motor 1.5 dci

Odgovor Napisal/-a Tommy30 »

bfranc napisal/-a:Pri hiši imamo cliota 1.5 dci 48 kw letnik 2003.Zdi se mi, da je v prostem teku začel motor rožljati - kot golf II dizel.Če dodam gas to rožljanje poneha za kakšnih 10 sekund potem se spet pojavi.Če ga pohodiš na mestu ali cesti kadi črno.Egr ventil je čist.

Kaj bi bilo narobe - šobe ali ojnični ležaji?Ima pa 149000km, poraba je normalna.
Če to dela sedaj ko je zjutraj okoli 0 - 5 stopinj je to čisto normalno, če pa se to dogaja pri +20 stopinjah in ko je segret pa je nekaj hudoooo narobe.
GOLF VI. 1.2 TSI + 2.0 TDI
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Ja, mrzel dci motor ima drugačen "koncept" vbrizga kot topel. Ko se segreje, se v enem taktu zgodi več manjših vbrizgov goriva, kar povzroči več zaporednih šibkejših eksplozij in mirnejši in tišji tek motorja. Dokler je pa mrzel se pa dogaja le en sam močan vbrizg nafte - tako kot v časih "bosch pump", zvok in treslaji motorja so posledično tut podobni.
Laguna Coupe GT dci 180
Deniss
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Deniss »

Kaj pa pri meni ko se sliši rožljanje ko spustim gas? Isti avto samo da ima 163000km.
Uporabniški avatar
bfranc

Ja nisem napisal, da to dela ko je ogret na delovno temperaturo.

Kaj vse pa moram podreti, da snemem dol karter pa pogledam ležaje?
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Če že karterja ne znaš odšraufat ne vem kaj boš pol naprej delal. Res da si iz dobrepoljske dežele ampak vseeno, to ni TOMOS. :D
Uporabniški avatar
bfranc

dolenc napisal/-a:Če že karterja ne znaš odšraufat ne vem kaj boš pol naprej delal. Res da si iz dobrepoljske dežele ampak vseeno, to ni TOMOS. :D
Sprašujem zato ker pri enih avtih moraš obvezno sneti menjalnik, pri enih pa motor dvigniti ( to so moje izkušnje).Preden se lotim tega dela, rajši prej vprašam ne da se pol j.... brezveze ga rajši zapeljem mehankarju.Eni ste to počel, zato bi mogli to vedet.
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Zapelji k mehaniku pa bodi tam, ko bo jemal narazen. Se boš največ nauču pa najmanj zaHebal :)
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
DonLuigi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Ojnične ležaje se ziher da pogledat / menjat, če odstraniš karter. Mislim pa, da moraš odstraniti še most. Vsaj tako mi je mehanik razložil.

lp,
Luka
dolenc

Odgovor Napisal/-a dolenc »

Ma bolje je prej vprašat, samo če potem naprej ne veš kaj boš delal, je pa še bolje da zapelješ do mehanika, ki bo točno vedel kaj počne. Nič ne profitiraš če se prej sam doma zajeb...cel dan. Eno znanje je pa tudi potrebno, ljudje za to v šolo hodijo. Sej ne pravim, dostkrat se da improvizirat, samo ojnični ležaji hm kaj pa vem no, pomojem ni tok preprosto.
Uporabniški avatar
joztom

Odgovor Napisal/-a joztom »

Menjava ojničnih ležajev je visoko strokovno opravilo, o katerem se v lastni režiji raje ne pogovarjajte, že zaradi orodja in tesnjenja karterja. Če bi res oni regljali, bi bilo zadeve že zdavnaj konec in bi ti avto pripeljala šlep služba domov.
Ti pa lahko ta dvomasni vztrajnik, ki verjetno ropota, poškoduje tudi ojnične ležaje. Življenska doba je ene 120k km. Tudi opaziš verjetno manj mehko speljavanje in mrzel ti pokimava in na klancu res na silo spelješ.
Za tvoj avto, seveda ne poveš tipa motorja, če ima K9K752 motor in JR5 menjalnik, sta dva tipa sklopk, odvisno od številke menjalnika.
Uradni servis fajn čez 1000€ popoldanci pa pol ceneje, je pa materiala vsaj za 600€.
Tako jaz mislim, ker me isto čaka. Se pa da hod dvomasnega vztrajnika preveriti brez snemanja menjalnika. Pri meni je max 6 mm hoda in 27mm fedrnega pomika, ki pa se meri, ko je zvonec menjalnika dol.
Če nimaš tega tipa avta imaš mogoče srečo in je samo klasična košara z druklagerjem in lamelo hin. Še vedno imaš možnost izvesti koristno zamenjavo na klasični vztrajnik Valeo komplet.
Uporabniški avatar
bfranc

Znanje ( učil za avtomehanika) in orodje imam.Če je potrebno podreti most se rajši ne zezam sam.
Kakšen tip motorja je ( po spominu mislim da je neki na k9..) glih nebi vedel.Je clio 2003 letnik 1.5 dci 60 konjski.

Vztrajnik sigurno ne ropota, ker tisti ima drugačen zvok.Najbolj da zapeljem na servis pa naj pogledalo kaj je narobe.A stanje šob pokaže na testerju?
Uporabniški avatar
DonLuigi

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Ugotoviti dejansko stanje delphijev šob je problem - edini zanesljiv odgovor dobiš, če dol snameš in daš na napravo za test šob. To pa je drago in ni nujno, da bodo vse šobe še delale, ko jih boš nazaj na originalno mesto zmontiral.

Tak test se običajno dela, kadar motor ne dela več in je potrebno ugotoviti vzrok.

Kar lahko pogledaš je, koliko računalnik kompenzira čase odpiranja in zapiranja. Čeprav tudi to je bolj tko - tko, ker ni nujno, dak kej kompenzira, čeprav bi moral.

So pa med šobami manjše razlike, zato so taprave karakteristike šobe zakodirane v kodi, ki jo moraš vnesti v računalnik, ko šobo menjuješ ali prestaviš na drug valj.

Lahko pa pogledaš, če so morda prisotni kovinski opilki v gorivu. Ti običajno izhajajo iz visokotlačne črpalke. Pravilno bi sicer moral zamenjati filter za gorivo in starega dati na pol. Lahko pa tudi cevko povratnega voda snameš in s pumpico za odzračevanje načrpaš kak dcl goriva in potem z magnetkom preveriš, a je kaj kovinskih delcev notri.

Kar se pa ojničnih ležajev tiče, se pa strinjam da ko slišiš ropotanje se je ležaj v ohišju zaradi prevelike zračnosti že obrnil in ne bi prišel več daleč.

lp,
Luka
Uporabniški avatar
brezlj

Odgovor Napisal/-a brezlj »

bfranc napisal/-a:Pri hiši imamo cliota 1.5 dci 48 kw letnik 2003.Zdi se mi, da je v prostem teku začel motor rožljati - kot golf II dizel.Če dodam gas to rožljanje poneha za kakšnih 10 sekund potem se spet pojavi.Če ga pohodiš na mestu ali cesti kadi črno.Egr ventil je čist.

A ste mogoče že zrihtal oz. ugotovili napako? Imam iste simptome, na Cliotu dci 80KM, l. 2004.
Zadnjič spremenil brezlj, dne 01 Feb 2011, 17:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
bfranc

brezlj napisal/-a:

A ste mogoče že zrihtal oz. ugotovili napako? Imam iste simptome, na Cliotu dci 80KM, l. 2004.
Ne vem kaj se je naredilo, vendar je kmalu potem ko sem pisal o težavi, motor dobil nazaj normalen zvok.Lahko da je bila nafta kriva - tankamo na petrolu, ali pa je samo zatišje pred večjo napako.Zaenkrat motor prede in ga ne mislim šraufat.

Imam pa še eno vprašanje.Imam bluetooth tester elm 327.Program pcmscan je pokazal napako na senzorju temperature olja v menjalniku ter še eno njemu neznano.A kdo kaj ve o tem senzorju na ročnem menjalniku ali je to še en čirule čarule od kitajcev?
Odgovori