Prosim za mnenje - cena popravila 2800 eur?
-
OrangeAura
Prosim za mnenje - cena popravila 2800 eur?
Lepo pozdravljeni,
sem laik na področju avtomobilizma. Pred kratkim mi je na avtu razneslo turbino, avto je Megane 03', 1.9 dci. Zraven turbine je k rakom šlo žvižgat še marsikaj. Na pooblaščenem servisu so nam rekli, da bo popravilo vseh delov, ki so se uničili (zraven turbine) prišlo okrog 2800 eur, kar je približno polovična vrednost avtomobila. Prosila bi za mnenje, ker ne vem ali se mi popravilo izplača (oziroma ali je to realna cena popravila?). Razmišljam ali ga prodati nepopravljenega ali ga popraviti in voziti dalje - kljub temu, da v njega več ne bom imela zaupanja. Avto do sedaj ni delal nikakršnih problemov, sem bila zelo zadovoljna. Po tem dogodku pa slišim iz mnogih strani, da je to "bolezen" Reanultov, sploh letnikov 2003. Prosim za mnenja ali deljenje izkušenj!
Hvala in lep pozdrav,
O.
sem laik na področju avtomobilizma. Pred kratkim mi je na avtu razneslo turbino, avto je Megane 03', 1.9 dci. Zraven turbine je k rakom šlo žvižgat še marsikaj. Na pooblaščenem servisu so nam rekli, da bo popravilo vseh delov, ki so se uničili (zraven turbine) prišlo okrog 2800 eur, kar je približno polovična vrednost avtomobila. Prosila bi za mnenje, ker ne vem ali se mi popravilo izplača (oziroma ali je to realna cena popravila?). Razmišljam ali ga prodati nepopravljenega ali ga popraviti in voziti dalje - kljub temu, da v njega več ne bom imela zaupanja. Avto do sedaj ni delal nikakršnih problemov, sem bila zelo zadovoljna. Po tem dogodku pa slišim iz mnogih strani, da je to "bolezen" Reanultov, sploh letnikov 2003. Prosim za mnenja ali deljenje izkušenj!
Hvala in lep pozdrav,
O.
-
OrangeAura
Turbina, Bosch pumpa, hladilnik, svečke, filtri in še nekatere stvari o katerih pa jaz v bistvu nimam blage veze, če sem iskrena.
Glede na to, da se na to ne spoznam, niti nimam v okolju nobenega, ki se konkretno na to spozna, ne vem kako primerna sem, da kupim rabljen motor - ne bi vedela kaj bi bil dober nakup.
Glede na to, da se na to ne spoznam, niti nimam v okolju nobenega, ki se konkretno na to spozna, ne vem kako primerna sem, da kupim rabljen motor - ne bi vedela kaj bi bil dober nakup.
-
OrangeAura
P.s.: Moj domači mehanik pa je zelo čudno odreagiral, ko sem povedala kaj se je zgodilo. Mogoče se motim, ampak nekako je izgubil moje zaupanje, zato mu tudi ne bi zaupala v primeru, da se odločim za nakup rabljenega motora. Pred cca. enim mesecem sem imela redni servis, kjer mi je menjaval tudi jermene. Verjetno zveni neumno, ampak vprašati ne škodi - ali bi lahko on sam z nedoslednim servisom vplival kaj na ta dogodek?
imam občutek, da bi pri tvojem avtu radi menjali precej stvari in fajn zaslužili, za katere mislim, da jih ne bi bilo trrba. Tud sam sem dal čez takšno kalvarijo z 1,9 dci motorjem (laguna) Za turbino, filtre egr ventil, mi je jasno, ker je treba pri menjavi turbine cel dovodni sistem očistiti ker je poln saj. Bosch pumpa mi pa nekako ne paše zraven. Dej si pridobi še drugo mnenje mehanika. Kolk ma avto prevoženih km. Na kok so bli delani servisi. Ko sem sam menjal turbino, sem moral menjati le še cevi in hladilnik zraka, ki je počil. Ker je bilo popravilo strokovno narejeno, je od menjave avto delal kot ura. Res pa je da sem delal servis na 15000 km, nikol takoj ugasnil vročega motorja (sploh po vožnji na avtocesti) in hladnega vozil pod 1800 obrati.
Lp
Lp
-
OrangeAura
Aha, hvala. Avto ima prevoženih 120.000 km, servisiran na prbl. 20.000 km. Lastim ga dve leti in nekaj mesecev, pred menoj je bil en lastnik (avto uvožen iz Nemčije, izdelan v Franciji). V teh dveh letih ni bilo nikakršnega problema, pred tem vsi servisi vpisani v servisni knjigi (ali vsaj upam, da so bili). Motor pozimi vedno ogrejem, po avtocesti več kot 140km/h zelo redko.
Da je toliko škode, naj bi bilo krivo dejstvo, da motor po tem, ko je turbino razneslo (kajpada na avtocesti), nisem mogla več ugasniti in je po nekaj minutah ugasnil sam, ko je porabil olje. Zakaj naj bi šla tudi bosch pumpa, ne bi vedela.
Moja ženska pamet je, kar se tiče avtomobilov, res zelo ženska. Zato tudi jaz sumim, da imajo namen na meni precej zaslužiti in - iskreno - me lahko obrnejo. Zdaj vsaj vem kako pri ponovnem takšnem dogodku vgasnit motor čimprej.
Da je toliko škode, naj bi bilo krivo dejstvo, da motor po tem, ko je turbino razneslo (kajpada na avtocesti), nisem mogla več ugasniti in je po nekaj minutah ugasnil sam, ko je porabil olje. Zakaj naj bi šla tudi bosch pumpa, ne bi vedela.
Moja ženska pamet je, kar se tiče avtomobilov, res zelo ženska. Zato tudi jaz sumim, da imajo namen na meni precej zaslužiti in - iskreno - me lahko obrnejo. Zdaj vsaj vem kako pri ponovnem takšnem dogodku vgasnit motor čimprej.
Zadnjič spremenil OrangeAura, dne 06 Avg 2010, 21:39, skupaj popravljeno 1 krat.
pozdravljeni
Mehanik z menjavo jermenov ne more vplivati na turbino. Vse ostalo je vredu razen 2800 € in bosch črpalke , tako kot je napisal seba.
Pri menjavi turbine ki stane cca 680€ je potrebno očistiti vse cevi in hladilnik zraka ali pa ga zamenjati z novim ki stane okoli 300€ ni pa nujno da se menja. Potem se še sname oljno korito in se očisti, preveri dovodna cev za olje na turbino in odvodna cev.Menja se še oljni filter cca 10 € in olje 5l cca 50€ nato še zračni filter cca 15€, tako kot pišeš še svečke 4 kom cca 52€.
Recimo da še vzameš 12 ur dela po 25€ prideš na cca 1400€ ali 1100€ brez hladilnika.Pa tudi svečke se dajo preveriti če delujejo, ali pa so res fuč.
l.p.
Mehanik z menjavo jermenov ne more vplivati na turbino. Vse ostalo je vredu razen 2800 € in bosch črpalke , tako kot je napisal seba.
Pri menjavi turbine ki stane cca 680€ je potrebno očistiti vse cevi in hladilnik zraka ali pa ga zamenjati z novim ki stane okoli 300€ ni pa nujno da se menja. Potem se še sname oljno korito in se očisti, preveri dovodna cev za olje na turbino in odvodna cev.Menja se še oljni filter cca 10 € in olje 5l cca 50€ nato še zračni filter cca 15€, tako kot pišeš še svečke 4 kom cca 52€.
Recimo da še vzameš 12 ur dela po 25€ prideš na cca 1400€ ali 1100€ brez hladilnika.Pa tudi svečke se dajo preveriti če delujejo, ali pa so res fuč.
l.p.
v šesto prestavo pa spustit sklopko. Res je, da meni olja ni potegnilo, ker sem že med vožnjo opazil, da turbina preveč žvižga avto pa ne vleče kot bi moral in sem šel takoj na servis, čeprav lučka na armaturi ni gorela nobena. Mislim pa da bi tvoj mehanik, glede na to, da si pravkar opravila servis, moral slišat zvok turbine. Tud pri tebi je bil zvok turbine najbrž precej bolj piskajoč, le da najbrž tega nisi opazila, mehanik pa bi skor mogu, sploh če pozna te motorje. Avta ti ne gre kar takoj v iberture, prej začne motor drugač delat. Vprašaj še kakšnega serviserja in naj avto pregleda. A si šla tankat na avtocesti?
Lp
Lp
Mislim, da bodo s tem motorjem še problemi, ker kot praviš je sam ugasnil.To pomeni, da je lavfal na 7000 obratih ene pet minut, da je ugasnil.Vsaj pri meni je, ko mi je razbilo turbino( imel sem mondeota 1.8 td).Pri tem mi je napihnilo ekspanzijo in hladilnik vode kot balon - dobesedno.Tako, da ta motor je pregret, bogve kakšni so bati.Bolje bo če kupiš rabljen motor, menjaš jermena, ojnične ležaje in kar je še treba.
Res pa je, da kakšno minuto prej preden razbije turbino, motor postane tih, za teboj pa se začenja delat črn dim.
Res pa je, da kakšno minuto prej preden razbije turbino, motor postane tih, za teboj pa se začenja delat črn dim.
-
OrangeAura
MARK01, hvala za nasvet in pojasnilo.
Seba, tudi meni se ni prižgala nobena lučka na armaturi. Sem slišala nekakšno žvižganje, rečeno mi je bilo, da se še jermeni niso vredu posedli (ta odgovor dobila od mehanika). Glede na to, da nimam pojma kakšna je razlika zvoka med okvarjeno turbino in neposedenimi jermeni, sem rekla ok, potem že ni nič takšnega. Nisem šla tankat na avtocesti. Pri 120km/h sem začutila usihanje motorja, zelo čuden zvok ob pritisku na gas, vedela takoj, da je nekaj hudo narobe. Gledam po armaturi, če kje gori kakšna lučka, nečak odzadaj mi govori, da ziher delajo zračniki narobe - sopotnica bulji v tiste zračnike jaz pa vsa panična dopovedujem, da toliko neumna pa nisem, da bi bili zračniki. Pogledam v vzvratno ogledalo, za mano dimna zavesa. Zabremzam na odstavnem pasu s polnim šusom, to se mi je zgodilo prvič v življenju, nisem vedela, da motor več ne bo šel ugasnit. No, sedaj vem. Rada kaj novega zvem, vendar bo tokrat šola precej draga.
bfranc, hvala.
Seba, tudi meni se ni prižgala nobena lučka na armaturi. Sem slišala nekakšno žvižganje, rečeno mi je bilo, da se še jermeni niso vredu posedli (ta odgovor dobila od mehanika). Glede na to, da nimam pojma kakšna je razlika zvoka med okvarjeno turbino in neposedenimi jermeni, sem rekla ok, potem že ni nič takšnega. Nisem šla tankat na avtocesti. Pri 120km/h sem začutila usihanje motorja, zelo čuden zvok ob pritisku na gas, vedela takoj, da je nekaj hudo narobe. Gledam po armaturi, če kje gori kakšna lučka, nečak odzadaj mi govori, da ziher delajo zračniki narobe - sopotnica bulji v tiste zračnike jaz pa vsa panična dopovedujem, da toliko neumna pa nisem, da bi bili zračniki. Pogledam v vzvratno ogledalo, za mano dimna zavesa. Zabremzam na odstavnem pasu s polnim šusom, to se mi je zgodilo prvič v življenju, nisem vedela, da motor več ne bo šel ugasnit. No, sedaj vem. Rada kaj novega zvem, vendar bo tokrat šola precej draga.
bfranc, hvala.
Vidim da le nisi brez občutka (sploh za žensko zelo pohvalno) in opaziš razliko, sam preveč verjameš "mehanikom" pri kterih se jermena nikakor ne uležejo. Definitivno takšnemu ne bi nikol več peljal avta na servis. Marko1 ti je dost podrobno ocenil popravilo, oba pa sva se strinjala s tem, kar je obvezno treba menjat. Želim ti da avto čimceneje kvalitetno popraviš
Lp
Lp
-
OrangeAura
Ja, očitno res. Sem mislila, da se prejšnji mehanik malo norca dela iz mene, ko sem mu trikrat vozila avto nazaj, ker ni vredu zategnil ročne. Menjala k temu mehaniku - očitno še na slabše. Hvala za vse nasvete, ste mi zelo pomagali. Vidim, da je moje naslednje branje knjiga sorte Avto za telebane.
Lep pozdrav in čim manj žvižganja,
O.
Lep pozdrav in čim manj žvižganja,
O.
Ko ti raznese turbino največkrat nese delce turbinske vetrice tudi v mašino in jo precej poškoduje.
Turbina pride nekje 800€ plus menjava 200€ in si na 1000€ z ddv. Potem pa je tukaj še mašina, ki je v moje primeru (1,9cdi) rabljena in je cena 1700€ plus menjava, tekočine itd. nanese cca 2400€, se pravi turbina in mašina je skupaj cca 3400€ na neuradnem servisu, vedar tudi z garancijo! Na uradnem so mi pa rekli, da naj napišem cifro do koliko sem pripravljen plačat in se podpišem, češ, da potem niso krivi oni.
Moj predlog je, da najprej preveri koliko dobiš za avto in se potem odločaj.
Ah ja pa tudi moj ni kazal nobenih znakov. Je pa res, da mi je turbina samo olje spuščala in je zato mašina počasi crknala (kar smo ugotovili prepozno, saj te jajce od renoja drugače ne bi popravljal). Avto pa ima cca 208k km. pa tudi redno servisiran.
Turbina pride nekje 800€ plus menjava 200€ in si na 1000€ z ddv. Potem pa je tukaj še mašina, ki je v moje primeru (1,9cdi) rabljena in je cena 1700€ plus menjava, tekočine itd. nanese cca 2400€, se pravi turbina in mašina je skupaj cca 3400€ na neuradnem servisu, vedar tudi z garancijo! Na uradnem so mi pa rekli, da naj napišem cifro do koliko sem pripravljen plačat in se podpišem, češ, da potem niso krivi oni.
Moj predlog je, da najprej preveri koliko dobiš za avto in se potem odločaj.
Ah ja pa tudi moj ni kazal nobenih znakov. Je pa res, da mi je turbina samo olje spuščala in je zato mašina počasi crknala (kar smo ugotovili prepozno, saj te jajce od renoja drugače ne bi popravljal). Avto pa ima cca 208k km. pa tudi redno servisiran.