Laguna 1.9 dci - nekaj okoli velikega servisa

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Laguna 1.9 dci - nekaj okoli velikega servisa

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Dan D se približuje, naša baba jih ima "že" skoraj 121k km.

Sem gledal za cene servisov in delo ipd. V glavnem, vedno bolj me drži, da bi osnovne stvari naredil sam. Delavnica je, orodje je, očim je oldskool mehanik, vse ostale avte prej sem sam delal, tudi velike servise...

Par dilem in par vprašanj:

Za veliki servis torej rabim: Zobati, klinasti in mikro jermen, ležaje za jermene, napenjevalce, vodno pumpo, antifriz, filter olja, goriva, klime, olje. Kaj še od vitalnih delov oz. delov, ki se jih vedno zamenja? Treba motor podlagat, kot pri Clio-tih, ker je nosilec motorja hkrati ščit za jermen? Nasveti, dileme, na kaj treba biti pozoren (pri Laguni, ne na splošno).

Menjat moram zgornji nosilec motorja: kako se lotiti zadeve, se splača podložiti gumice ali komplet zamenjat nosilec?

Kje preverim in dotočim oz zamenjam olje menjalnika?

Kaj še drugega pomembnega?

Hvala ;)
Uporabniški avatar
Sebastijan
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

Če si to že kdaj delal potem boš to z lahkoto naredil. obvezno zamenjaj vse ležaje ki vodijo zobati jermen, preden starega dol daš lepo zariši na jermenicah da se ti ne prestavijo. Ko boš vodno črpalko menjeval tesnilo namaži z tesnilno maso ta ti pozneje ne bo puščala.

motor je potrebno podložiti ker moraš odvijačiti nosilec. najbolje je da ga podložiš z vinto ker ga boš mogel med delom malo dvigniti ali spustiti.

Ti pa toplo priporočam da zamenjaš olje v menjalniku. Ko sem jaz na naši laguni olje ven spustil je bilo tako temno da sem mislil da sem spustil olje iz motorja. avto je imel po števcu nekaj čez 170kkm realno pa jih ima verjetno že blizu 300000km.

Aja pa za delo si vzami čas in delaj počasi, ker delaš za sebe. :D :D :D
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Sicer pozno, ampak: hvala za odgovor ;)

Torej, zarišem na jermenice in blok, pazim, da se mi ne obrne.. Kaj pa glede kajl? Ko sva z očimom pri enem čolnu manjaala jermene, sva jermenice blokirala kar z jeklenimi palčkami (so bile serijsko luknje narejene).

Kako je s tem pri tem motorju?
Uporabniški avatar
Sebastijan
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

Jaz niti nisem gledal ali se kje da motor blokirati ker če sam narediš cahne z edigsom potem takoj vidiš ali se ti je kje kaj prestavilo. Ko pa boš dal novi jermen gor in ga napel motor ene dvakrat NA ROKO ZAVRTI da se prepričaš, da ventili de pridejo skupaj.

Ker pa boš da si boš pri jermenu naredil prostor odstranil filter goriva in pozneje verjetno dal novega. Ko boš avto ponovno štartal počakaj nekaj žasa z pritiskom na start gumb da predčrpalka neha delat (odzrači celoten sistem), potem bo avto če je vse v redu vžgal tako kot sedaj. :) :)
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
Odgovori