R Laguna 1.9 dTI

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
BlueDragon
Kraj: Jesenice, Gorenjska

R Laguna 1.9 dTI

Odgovor Napisal/-a BlueDragon »

Kot prvo upam da sem temo uvrstil na pravo mesto, če ne se vnaprej opravičujem.

Zanima me če ma kdo kšne izkušnje z Renault Laguno 1.9 dTI letnik 98. ali 99. Kakšne so mašine pa če delajo tko kt se zagre.

Zanima me tut če bi šu notr kuriln ole? Avto rabm za vožnjo v službo.
Renault Clio III dCI Power
Uporabniški avatar
lisko

Odgovor Napisal/-a lisko »

Zaj se bo vsipal plaz kritik....kao če nimaš za gorivo potem bolje da nimaš avta :) Par freakov sem že videl furat na kurilno....in če gredo audiji ali bmwi letniki 2008+ na kurilno ali pa celo HDI motorji potem ne vem zakaj DTI ne bi šel.
Uporabniški avatar
Doctor DJ
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Doctor DJ »

glej, kurilno olje, tankaj na lastno odgovornost
kolega vozi bmw 7, na leto 50000km, tanka kurilno, nikoli problemov
tega ne pričakuj pri renoju, sploh pa ker imajo pumpe že tak ali tak probleme z gorivom če sploh povohajo mal preveč vode v nafti

zaradi barvila se ti lahko marsikaj zadela,in ne samo filter ki ga je v tem primeru priporočljivo zamenjati večktar letno

odločitev je tvoja, jaz na mojem mestu, NEBI tankal kurilnega olja
Uporabniški avatar
Laky
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Laky »

DTI motorji niso toliko občutljivi na cvička kot DCI,tako da ni panike
Uporabniški avatar
lisko

Doctor DJ napisal/-a:glej, kurilno olje, tankaj na lastno odgovornost
kolega vozi bmw 7, na leto 50000km, tanka kurilno, nikoli problemov
tega ne pričakuj pri renoju, sploh pa ker imajo pumpe že tak ali tak probleme z gorivom če sploh povohajo mal preveč vode v nafti

zaradi barvila se ti lahko marsikaj zadela,in ne samo filter ki ga je v tem primeru priporočljivo zamenjati večktar letno

odločitev je tvoja, jaz na mojem mestu, NEBI tankal kurilnega olja
Kok jaz vem je DTI še klasika.....se pravi bosch črpalka in šobe....torej načeloma z delovanjem ne bi smelo bit problemov. Upam pa da se zavedaš da si v prekršku in kazen ni tako mala....
Uporabniški avatar
lagunabreak

Odgovor Napisal/-a lagunabreak »

Moja je letnik 2000-pri 54000 km je bila uvožena iz Francije,saj teh tipov motorjev ni bilo pri nas-ravno tako v meganih. Prevoženih 199.000 km,redno servisirana,2x opravljen veliki servis,razen tega na vozilu še vse original.Menjan samo izpušni lonec in 3x zavorne ploščice spredaj-zadaj še original ferode.Pred enim mesecem opravljen tehnični pregled-brez problemov.Karoserija brez pikice rje,edino kabel na zadnjih vratih(break) sem enkrat moral popravit,ker ni dela lgrelec zadnje šipe(bolezen pri tovrstnem sistemu z kabli).Aja-3 leta nazaj je spustila cev klime-zamenjava in polnjenje plina.Sicer dnevno 50 km v službo in nazaj in vikend izleti-poraba od 5 do 5,8 NAFTE !
Upam,da mi bo še dolgo služila,saj je resnično trpežen avto,da o udobju in počutju v njem ne govorim.Moje mnenje,da kdo ne poreče,da navijam za laguno :lol: .
Uporabniški avatar
renaultv6

Odgovor Napisal/-a renaultv6 »

Sem imel limuzino dti letnik 99 z RXT opremo. Slovenski avto (torej so se prodajale tudi pri nas). Avto kupil 4 leta star 58000km in ga imel 6 let 175000km. Avto je bil udoben prostoren z majhno porabo 5,5l/100. Delal redne servise na 15000.
Dodatna popravila:
Menjal srednji del izpušnega lonca, prednje ploščice, zadnje bobne. Enkrat zaštekal menjalnik-se je snela ena matica
Menjane grelne svečke
Menjan ekspanzijski ventil klime
En velik servis-menjana jermena, napenjalci.

Ostalo klasika: olje, filtri, žarnice,gume.

Torej z avtom sem bil izredo zadovoljen.

Važno je to, da kupiš avto, ki je redno servisiran in normalno vožen. Kolega je imel podoben avto sicer karavan in uvožen pa je imel z njim same težave.

Torej veliko sreče pri nakupu.
Laguna dTI driver
Uporabniški avatar
BlueDragon

lisko... ni kle fora da nimam za benz... sj clio bo ostou pr bajt sam ga je škoda, da bi z nemu delov 70000 km letno. Za kurilca sprasujem sam tko da ce se slucajn odlocm (velik se prspara) in vem da sm u prekrsku :) jebiga

hvala vsem za odgovore. sicer mam tut sam u mislim tm okol letnika 2000. uzeu bom tut mehanika s sabo k se mau bol spozna na to, sploh pa na renoje tko da bomo še vidl... hvala za nasvete.
Uporabniški avatar
Doctor DJ
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Doctor DJ »

pršparau boš,
prekršek? hehe, kazen je 250€

lp
Uporabniški avatar
BlueDragon

kokrat te pa to dobijo? ce me 2x na let se na to kilometrino k jo js delam še kr splača... 344km na dan nardim... pa 16x do 18x na mesc... pa itq k je kontrola je sam na VW TDI :P
Uporabniški avatar
lisko

BlueDragon napisal/-a:kokrat te pa to dobijo? ce me 2x na let se na to kilometrino k jo js delam še kr splača... 344km na dan nardim... pa 16x do 18x na mesc... pa itq k je kontrola je sam na VW TDI :P
Jaz sem na hitro seznanjen drugače....Prvič kazen 400eur drugič si povratnik in sledi odvzem vozila in pa dost večja kazen....v obeh primerih pa avto na servis in na stroške lastnika izpraznit in pripravit avto na nafto....
Sicer pa naj kdo preštudira zakonik.

Kot drugo pa....sem imel ( je v restavriranju) R5 dizla....kupil sem jo leta 2003 lih z namenom ker sem delal ohoho kilometrov. Seveda takrat kot študentu mi je na vse lepe načine zmankovalo denarja...in seveda kurilec party....tako sem jo vozil eno leto ( v mes se peljal mimo X kontrol ves trdi), nardil 40 tisoč km. Dobil sem službo in prešaltal na nafto. Slabe pol leta kasneje je motor začel odpovedovat. NArdila se je generalka in obnovilo šobe in pumpo. Čeprav sem že več kot 20 tisoč vozil samo na nafto je majster za pumpe takoj rekel, da ta pumpa je že dala skozi nekaj kurilnega.....pokazal mi je tesnila ( ki so razpadla) in pa šobe na katerih je bilo polo ožganin (barva).....od takrat dalje sem pristaš samo čiste nafte.
Uporabniški avatar
Stupo
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Stupo »

A ni kazen prvič 500€, drugič pa odvzem vozila? :?
Edit: našel v zakonu, če koga zanima :)
71. člen

(prekrški)

(1) Z globo od 1.600 do 50.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba in samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če:
1. označen energent, ki se uporablja kot gorivo za ogrevanje uporabi za drug namen, kot je določen z oznako oziroma ga toči za pogon motornih vozil ter plovil ali drugih motorjev oziroma ga toči v standardni rezervoar motornih vozil, plovila ali drugih motorjev oziroma odstrani iz energenta sredstvo za označevanje ali zmanjša njegovo koncentracijo ali energentu dodaja substance, ki onemogočajo ugotavljanje označenosti (57. člen); 2. ne zagotovi, da se energenti dajejo v promet v skladu s tem zakonom (57.a člen).
(2) Z globo od 400 do 4.100 eurov se za prekršek kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe ali odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.
(3) Z globo od 400 do 1.200 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
(4) Če pooblaščena uradna oseba carinskega organa osebno zazna prekršek iz tega člena ali ga ugotovi z uporabo ustreznih tehničnih sredstev ali naprav, izda kršitelju odredbo za izčrpanje energenta in čiščenje rezervoarja. Črpanje in čiščenje rezervoarja se lahko opravita na katerem koli pooblaščenem servisu. Kršitelj mora v roku dveh delovnih dni carinskemu organu predložiti dokaz, da je odredbo izvršil.
(5) Stroške črpanja označenega energenta in čiščenja rezervoarja nosi voznik vozila, v katerem je bil odkrit označeni energent oziroma lastnik vozila.
Slika
Uporabniški avatar
lisko

Tule mi zaj nekaj ni jasno...Kar ni izrecno prepovedano je dovoljeno.
...oziroma ga toči v standardni rezervoar motornih vozil, plovila ali drugih motorjev....
Torej bi teoretično dodaten rezervar rešil problem tudi, če bi ugotovili da motor ne leti na nafto?
Uporabniški avatar
Laky
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a Laky »

Kaj pa Lagune 1,9 DCI do letnika 2000,kakšne izkušnje mate pa lastniki teh modelov(servisi,turbine,šobe...)Sicer so zelo redki modeli,zato je toliko malega napisanega o njih.

lp Laky
Odgovori