''zlavfan'' avtomobil hitrejši?
''zlavfan'' avtomobil hitrejši?
Lp, vsem ter že vnaprej hvala za odgovore.
Sem lastnik Renault megane coupe avomobila. Avto je 1.9dti ima 98konjev, letnik 1999. Pred kratkim si je punca kupila isti avotmobil, razlikuje se samo v tem da je njen classic, moj pa coupe. Mašina in letnik avtomobila sta popolnoma enaka, v kilometrih pa je razlika le par tisoč. Avtomobila se kar močno razlikujeta v pospeševanju in predvsem moči pri prehitevanju (iz višje brzine v nižjo). Sam mislim da je takšna razlika zaradi načina vožnje prejšnega lastnika Renault classica(od punce)ki je imel avto za vožnjo v službo iz Kopra v LJ(vsak dan/1 leto,po avtocesti cca.150km/h), mojega pa je imel gospod, ki se je vozil samo v Kopru/mestu(50-90km/h).
Zanima me vaše mnenje o tem ali bi lahko bila razlika v ''zlavfanem'' avtomobilu ali kaj drugega. Naj še povem, da sem imel avto na testerju in z avtomobil je vse ok, zelo lepo teče, mašina je čista, in tudi vse drugo je v najlepšem redu. Puncin avto pa tudi ni čipiran ali kaj podobnega.
Naj še dodam da sem danes sprobal oba avtomobila(oba ogreta) še enkrat in dobro gledal na obrate. Videl sem eno razliko. Oba avtomobila do 2000 obratov potegneta oz. gresta enako, od 2000 opratov naprej pa se pri classico občutno razlikuje moč,nadaljno večanje obratov(hitrosti) in tudi sam zvok motorja je bistveno drugačni, kot pri coupejo.
Sam nisem strokovnjak glede mašin, itd. ampak mislim da se tu nekje, pri 2000 obratih vklopi turbina in prav zaradi te ''prelafane/zlavfane'' turbine avto od 2000 obratov naprej bol potegne...?
Vsem hvala za vaše odgovore.
Sem lastnik Renault megane coupe avomobila. Avto je 1.9dti ima 98konjev, letnik 1999. Pred kratkim si je punca kupila isti avotmobil, razlikuje se samo v tem da je njen classic, moj pa coupe. Mašina in letnik avtomobila sta popolnoma enaka, v kilometrih pa je razlika le par tisoč. Avtomobila se kar močno razlikujeta v pospeševanju in predvsem moči pri prehitevanju (iz višje brzine v nižjo). Sam mislim da je takšna razlika zaradi načina vožnje prejšnega lastnika Renault classica(od punce)ki je imel avto za vožnjo v službo iz Kopra v LJ(vsak dan/1 leto,po avtocesti cca.150km/h), mojega pa je imel gospod, ki se je vozil samo v Kopru/mestu(50-90km/h).
Zanima me vaše mnenje o tem ali bi lahko bila razlika v ''zlavfanem'' avtomobilu ali kaj drugega. Naj še povem, da sem imel avto na testerju in z avtomobil je vse ok, zelo lepo teče, mašina je čista, in tudi vse drugo je v najlepšem redu. Puncin avto pa tudi ni čipiran ali kaj podobnega.
Naj še dodam da sem danes sprobal oba avtomobila(oba ogreta) še enkrat in dobro gledal na obrate. Videl sem eno razliko. Oba avtomobila do 2000 obratov potegneta oz. gresta enako, od 2000 opratov naprej pa se pri classico občutno razlikuje moč,nadaljno večanje obratov(hitrosti) in tudi sam zvok motorja je bistveno drugačni, kot pri coupejo.
Sam nisem strokovnjak glede mašin, itd. ampak mislim da se tu nekje, pri 2000 obratih vklopi turbina in prav zaradi te ''prelafane/zlavfane'' turbine avto od 2000 obratov naprej bol potegne...?
Vsem hvala za vaše odgovore.
Turbina ni stikalo, nima on/off ampak jo poganjajo izpušni plini. Ko motor laufa, izpušni plini so in turbina se vrti. Če je obratov motorja zelo malo in hkrati plina zelo malo in hkrati to traja dlje časa, je pritisk izpušnih plinov razmeroma nizek in se turbina vrti "v prazno". i.e. ni sposobna ustvarjat nobenega omembe vrednega nadtlaka pri sesanju.a ne dela turbina pri dizlih že od 1500 al nenevkoliko nizko naprej?
Ko se obrati motorja dvigajo ali pa tiščiš gas, je izpušnih plinov čezdalje več, čezdalje bol tiščijo v turbino in ta se posledično čezdalje hitreje vrti in ustvarja čezdalje več nadtlaka. Te meje obratov "ko turbina zagrabi" so zato "mehke" in široke. Pri cca 2000 obratov se običajno reč že vrti blizu svojega maksimuma in na polno fila luft v motor, nižje pa obrati niso na max in posledično tut tlak ni na max.
Kako hitro stvar zagrabi je odvisno tut od posameznega motorja in izvedbe in nastavitve turbine. Variabilne se običajno "štartjajo" (= omembe vreden efekt") prej (= pri nižjih vrtljajih, obremenitvi) kot fiksne.
Laguna Coupe GT dci 180
Pa dobro je če mata oba isto olje.
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
- Sebastijan
- Kraj: Slovenska Bistrica
Ne da ne vleče kot njen ni tako poskočen.Po eni strani imaš prav, ker avto zelo lepo teče in gre, kriza je le pri prehitevanju vendar sem še vedno mnenja da je ''zaspan''...bfranc napisal/-a:Brez veze si beliš s tem glavo, èe ti avto dela brez problema se samo vozi.Kar boš delal bo samo še slabše.
Med vzroki, da ti avto ne vleèe je lahko napaèno nastavljen zobati jermen, zabasan izpuh, gume...