''zlavfan'' avtomobil hitrejši?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Jan_nn

''zlavfan'' avtomobil hitrejši?

Odgovor Napisal/-a Jan_nn »

Lp, vsem ter že vnaprej hvala za odgovore.

Sem lastnik Renault megane coupe avomobila. Avto je 1.9dti ima 98konjev, letnik 1999. Pred kratkim si je punca kupila isti avotmobil, razlikuje se samo v tem da je njen classic, moj pa coupe. Mašina in letnik avtomobila sta popolnoma enaka, v kilometrih pa je razlika le par tisoč. Avtomobila se kar močno razlikujeta v pospeševanju in predvsem moči pri prehitevanju (iz višje brzine v nižjo). Sam mislim da je takšna razlika zaradi načina vožnje prejšnega lastnika Renault classica(od punce)ki je imel avto za vožnjo v službo iz Kopra v LJ(vsak dan/1 leto,po avtocesti cca.150km/h), mojega pa je imel gospod, ki se je vozil samo v Kopru/mestu(50-90km/h).

Zanima me vaše mnenje o tem ali bi lahko bila razlika v ''zlavfanem'' avtomobilu ali kaj drugega. Naj še povem, da sem imel avto na testerju in z avtomobil je vse ok, zelo lepo teče, mašina je čista, in tudi vse drugo je v najlepšem redu. Puncin avto pa tudi ni čipiran ali kaj podobnega.

Naj še dodam da sem danes sprobal oba avtomobila(oba ogreta) še enkrat in dobro gledal na obrate. Videl sem eno razliko. Oba avtomobila do 2000 obratov potegneta oz. gresta enako, od 2000 opratov naprej pa se pri classico občutno razlikuje moč,nadaljno večanje obratov(hitrosti) in tudi sam zvok motorja je bistveno drugačni, kot pri coupejo.

Sam nisem strokovnjak glede mašin, itd. ampak mislim da se tu nekje, pri 2000 obratih vklopi turbina in prav zaradi te ''prelafane/zlavfane'' turbine avto od 2000 obratov naprej bol potegne...?

Vsem hvala za vaše odgovore.
melonca'r
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a melonca'r »

Brez zamere, ampak si malo tečen s to temo, ki jo vidim na čisto vseh forumih, ki jih obiskujem..

Upam, da ti bo kdo znal svetovati in pomagati..-
Jan_nn

Ja si me prehitel mloncar..

Se opravičujem za teženje, vendar ker imam renojev avto in je to le renojev forum sem poskusil še tu, ker če bo kdo vedo glede moje stvari bo to tu na tem forumu.

lp.
Uporabniški avatar
Shusuglao
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Shusuglao »

a ne dela turbina pri dizlih že od 1500 al nenevkoliko nizko naprej? :?

vzemi ta zaspan avto pa odpelji par 100 km bolj hitro ga bo že spucalo
če ne je pa kaj desetega
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

shus ni tok, pri cliotih nekje pri 2000 zagrabi, razen ce mas kj prej nastiman :D
Verjetno je res to, da bo treba avto mal sterat da se zbudi... en kolega je tud avto od enga starga ata kupu, pa je sel na zacetku komaj ene 110 po ac, pol se je pa zlaufal.
Uporabniški avatar
Shusuglao

kaj ti bo turbina pri 2000rpm če je na 4 blokada :?
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

a ne dela turbina pri dizlih že od 1500 al nenevkoliko nizko naprej?
Turbina ni stikalo, nima on/off ampak jo poganjajo izpušni plini. Ko motor laufa, izpušni plini so in turbina se vrti. Če je obratov motorja zelo malo in hkrati plina zelo malo in hkrati to traja dlje časa, je pritisk izpušnih plinov razmeroma nizek in se turbina vrti "v prazno". i.e. ni sposobna ustvarjat nobenega omembe vrednega nadtlaka pri sesanju.

Ko se obrati motorja dvigajo ali pa tiščiš gas, je izpušnih plinov čezdalje več, čezdalje bol tiščijo v turbino in ta se posledično čezdalje hitreje vrti in ustvarja čezdalje več nadtlaka. Te meje obratov "ko turbina zagrabi" so zato "mehke" in široke. Pri cca 2000 obratov se običajno reč že vrti blizu svojega maksimuma in na polno fila luft v motor, nižje pa obrati niso na max in posledično tut tlak ni na max.

Kako hitro stvar zagrabi je odvisno tut od posameznega motorja in izvedbe in nastavitve turbine. Variabilne se običajno "štartjajo" (= omembe vreden efekt") prej (= pri nižjih vrtljajih, obremenitvi) kot fiksne.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
Stupo

Odgovor Napisal/-a Stupo »

Čisto možno, da je tvoj avto bolj zamorjen kot njen.
Pri meni je občutna razlika kako avto vleče, če se en teden gužvam po mestu, ali pa če se vozi avto po avtocesti pri višjih obratih.
Ko boš imel kakšno daljšo turo, imej celo poto malo težjo nogo, pa bo najbrž kar opazna razlika tudi pri tebi.
Slika
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Pa dobro je če mata oba isto olje.
Uporabniški avatar
bfranc
Kraj: Dobrepolje/Kompolje

Odgovor Napisal/-a bfranc »

Brez veze si beliš s tem glavo, če ti avto dela brez problema se samo vozi.Kar boš delal bo samo še slabše.

Med vzroki, da ti avto ne vleče je lahko napačno nastavljen zobati jermen, zabasan izpuh, gume...
Uporabniški avatar
Sebastijan
Kraj: Slovenska Bistrica

Odgovor Napisal/-a Sebastijan »

Pa tudi kilovatov oziroma konjev ni nujno da imata isto. Te mašine obstajajo z vsaj dvema različicama. :)
Renault ZOE 2014
Citroen c5 2.0 hdi 2003
Renault megane 1.9 dti letnik 1999 - že davno šel počivati
Fantocci

Odgovor Napisal/-a Fantocci »

Imata popolnoma enak menjalnik? Kupeji so ponavadi bolj na kratko nastavljeni. Sam ti praviš, da puncin Classic bolj potegne, če sem prav razumel...
Jan_nn

Fantocci napisal/-a:Imata popolnoma enak menjalnik? Kupeji so ponavadi bolj na kratko nastavljeni. Sam ti praviš, da puncin Classic bolj potegne, èe sem prav razumel...
Nebi vedo kako je kaj z menjalnikom.. Ja puncin avto potegne bolje, oz. je bol poskočen od 2000 obratov naprej.
Jan_nn

bfranc napisal/-a:Brez veze si beliš s tem glavo, èe ti avto dela brez problema se samo vozi.Kar boš delal bo samo še slabše.

Med vzroki, da ti avto ne vleèe je lahko napaèno nastavljen zobati jermen, zabasan izpuh, gume...
Ne da ne vleče kot njen ni tako poskočen.Po eni strani imaš prav, ker avto zelo lepo teče in gre, kriza je le pri prehitevanju vendar sem še vedno mnenja da je ''zaspan''...
Uporabniški avatar
Shusuglao

WarpedOne napisal/-a:
a ne dela turbina pri dizlih že od 1500 al nenevkoliko nizko naprej?
Turbina ni stikalo, nima on/off
a bejž ga srat no, čisto resno? :shock:

:lol:
Odgovori