Pomoc pri nakupu platisc

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
anyy
Kraj: Hoče

Pomoc pri nakupu platisc

Odgovor Napisal/-a anyy »

Rabim vaso pomoc. :smt030
Na netu iscem alu platisca, vendar nevem kaj pomenijo spredi tiste oznake 6.0 , 6.5 , 7.0 .... in nasploh kako vem, katero stevilo je za moje dimenzije gum. V homogenizaciji imam dve meri in sicer 205 55 R16 in 225 45 R17. Sedajsne dim. gum imam 205 55 R16, platisca pa imajo 5 vijakov. Vem, da je to vprasanje za vas struckeje smesno, ampak jaz sem pri tem v temi in da nebi slucajno kaj narobe narocila. :oops: :oops: :oops:
Renault Laguna Grandtour 1.9dci priv.lux l.04
Uporabniški avatar
RoZleht
Kraj: Trebnje

Odgovor Napisal/-a RoZleht »

Tole mi je pa nas clan kluba mali razlozil ko sem ga podobno spraseval

6J - Sirina platisca v incah-colah (1"=25,4mm) "znak za colo-inc
16 - Velikost platisca v incah-colah (1"=25,4mm) "znak za colo-inc
ET 45 - Oznacuje razdaljo med simetralo platisca in nalezno povrsino platisca. ET torej oznacuje, ali bo 'guma' gledala ven iz blatnika, ali pa se bo dotikala notranjih delov blatnika. (Ce je v plusu+ bo platisce slo navznoter, ce je v minusu- bo platisce slo navzven). Po domace povedano, manjsi ko bo ET (45,38...-10) v tem primeru ET-10, sirsi bo avto.

http://www.avto.net/2004/platisca/iskanje.asp
Lp RoZleht
Uporabniški avatar
matejpurgar19

Odgovor Napisal/-a matejpurgar19 »

RoZleht napisal/-a:Tole mi je pa nas clan kluba mali razlozil ko sem ga podobno spraseval

16 - Velikost platisca v incah-colah (1"=25,4mm) "znak za colo-inc
ET 45 - Oznacuje razdaljo med simetralo platisca in nalezno povrsino platisca. ET torej oznacuje, ali bo 'guma' gledala ven iz blatnika, ali pa se bo dotikala notranjih delov blatnika. (Ce je v plusu+ bo platisce slo navznoter, ce je v minusu- bo platisce slo navzven). Po domace povedano, manjsi ko bo ET (45,38...-10) v tem primeru ET-10, sirsi bo avto.

http://www.avto.net/2004/platisca/iskanje.asp
to si pa lepo razlozu. Hvala
SlikaSlikaSlika
Renault 5 Bye bye, 1.4. l.96
Renault Clio Be bop, 1.2 l.96
Renault Laguna Dynamique, 1.8 l.01
Renault Clio 2 Extreme 1.2 16v l.04
Volvo V50 Momentum 2.0D l.,09
Uporabniški avatar
anyy

RoZleht napisal/-a:Tole mi je pa nas clan kluba mali razlozil ko sem ga podobno spraseval

Ja, samo jaz se vseeno nena vem, torej je vseeno katero sirino platisc vzamem (6, 6.5 ali 7) ali je to kje doloceno. Drugace ti pa ful hvala, da si se tak potrudil.
Uporabniški avatar
RoZleht

anyy napisal/-a:

Ja, samo jaz se vseeno nena vem, torej je vseeno katero sirino platisc vzamem (6, 6.5 ali 7) ali je to kje doloceno. Drugace ti pa ful hvala, da si se tak potrudil.
Predvidevam da gre potem izracun sirine platisc nekak takole:
6Ă—25,4mm
6.5Ă—25,4mm
7Ă—25,4mm

In dobis sirino platisca ... Mislim pa da je ta oznaka napisana na vsakem platiscu (nekje na robu oz. na notranji strani) ... nisem zihr za tocno lokacijo kje, ampak moglo bi bit :)
Lp RoZleht
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Imas dve opciji - ali v podatkih platisca pogledas za katero sirino gum je primerno - na pamet bom rekel da je sirina 6,5 primerna za sirino gum od 185, najbolj pasejo 195, lahko pa gre se 205 gor (poudarjam da pisem na pamet, ni nujno da to drzi, samo kot podatek).

Druga opcija pa je da na original platiscih poisces oznake - so gor vtisnjene, obicajno na sredini med vijaki ali pa na obodu, tik zraven kanala. Ce imas namen imeti enako siroke gume (ki so homologirane), potem je najbolje te oznake upostevat pri nakupu novih platisc. Obicajno pa imajo alu feltne drugacen ET, zato so malo bolj "ven" iz blatnikov. To ni problem ce ne pretiravas v skrajnosti, ker kolo ne sme gledati ven iz blatnika oz. spet rabis homologirat zadevo.

Cole so pa cole, ce ostanes na 16 colskih gumah je to to, ni dileme.

Upam da bo pomagalo.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
RoZleht

:) evo zdej pa mislm da skor ne sme bit vec nobene dileme :)
Lp RoZleht
Uporabniški avatar
anyy

Res hvala, ker prej nisem mela pojma, kak je s temi stevilkami. Pa enega :smt021 obema, ker sta se potrudla in mi razlozila.
Uporabniški avatar
IcEm4n
Kraj: LJ kotel

Odgovor Napisal/-a IcEm4n »

za 225/45/17 je idealna sirina feltne 7.5J
Uporabniški avatar
anyy

Mene se pa nekaj zanima. Klicala sem na gumi-center , vendar mi je tam rekel da njihova zimska alu platisca nimajo tega za senzorje tlaka v pnevmatikah, oziroma, da moram imeti cez zimo senzorje izklopljene. Kako je zdaj s temi senzorji, ali je to odvisno od platisc oz. kje sploh so ti senzorji.
alex
Kraj: Ljutomer

Odgovor Napisal/-a alex »

Senzorje imas v originalnih platiscih, tezava je v tem da mors imeti samo te ventilcke kateri so programirani za tvoj avto, pomeni ce je sedaj spredaj levo, potem mora biti tudi kasneje spredaj levo, ce ga ne namestis potem so brez funkcije in sveti rdeca lucka v armaturki. Torej opcija je da kupis drugi komlpet senzorskih ventilckov. Tezava katera se lahko pojavi ce kupis neoriginalna platisca, potem se ti ventilcki ne prilegajo tako kot bi morali in lahko pusca zrak! Jaz sem resil zadevo tako da sem na servisu prosil da so mi izklopili to funkcijo in nisem vec razmisljal kje je kateri ventilcek!!lp 8)
Odgovori