DTI-DCI laguna (rezlika)
Tako je. Mogoce so sicer posamezni deli motorja (glavna gred in blok mogoce) isti, drugace je pa to povsem drug motor. Puhek, ali to s verigo pri DTI in jermenom pri DCI drzi? Mene na splosno malo bolj mika DTI, mogoce bom v bliznji prihodnosti kaj kupoval, pa bi rad prej kaj vec vedel o teh motorjih.
Sicer pa - vidim da si precej seznanjem z tehniko. Delas mogoce na kakem servisu?
Sprasujem iz firbca, ce bom rabil kake "globlje" informacije.
Sicer pa - vidim da si precej seznanjem z tehniko. Delas mogoce na kakem servisu?
Sprasujem iz firbca, ce bom rabil kake "globlje" informacije.
LP, Samojed
Kar se verige tice ne vem. Navadno je to bolj dizajnerska zadeva - ni odvisno od moci/navora motorja kaj se uporabi. Jermene se daje pa ponavadi v manjse motorje predvsem zaradi cene, dejstva da se manjsih proda precej vec in posledicno potrebujejo "velike" servise.
dCi so precej bolj obremenjeni materiali na racun moci/sparanja. Ce imas namen imeti avto precej dolgo, ti moc ni primarna zadeva kupi navadnega dizla (ce je mozno brez turbine).
Zal je renault znamka meni precej neznana. Zgolj zaradi odlocitve dekleta.
Jaz sraufam zgolj za hobi.
Kar pa se informacij tice, napisi kaj te zanima, skupaj bomo gotovo ugotovili.
dCi so precej bolj obremenjeni materiali na racun moci/sparanja. Ce imas namen imeti avto precej dolgo, ti moc ni primarna zadeva kupi navadnega dizla (ce je mozno brez turbine).
Zal je renault znamka meni precej neznana. Zgolj zaradi odlocitve dekleta.
Jaz sraufam zgolj za hobi.
Kar pa se informacij tice, napisi kaj te zanima, skupaj bomo gotovo ugotovili.
Na http://www.bug.hr/autonet/test/lagunadci/index.asp sem nasel naslednje
:

in 16 ventilska glava z vbrizgalno sobo na sredini

Moj komentar: Imam 1.9 dCi in lahko povem, da je to super stvarca, kljub komentarjem:"A dizla bos kupil?".
Omogoca udobno voznjo in dinamiko, ko rabis.
Lep pozdrav,
tango
Common Rail - napajanje vseh sob za vbrizgavanje iz ene cevi pod visikim pritiskom pomaga pravilnejsemu delu motorjaRadi se o pogonskom stroju identicnom onome iz modela dTi, no koji je dobio CR ubrizgavanje te 4 ventila po cilindru i shodno tome, dvije bregaste osovine u glavi. Common Rail tehnologija, u stvari predstavlja jednu "cijev" u kojoj se gorivo nalazi pod visokim pritiskom (obicno visim nego li kod "obicnih" TDI motora) i iz koje izlaze pojedinacni vodovi prema svakoj strcaljki izravnog ubrizgavanja. U usporedbi s dTi izvedbom, dCi je nesto glasniji i ima vise "dizelski" zvuk. Potrosnja goriva je bila neznatno visa od one na nasem prvom testu "stare" Lagune sto pripisujemo tek drugacijim vremenskim uvjetima. Stoga mozemo zakljuciti kako novi Common Railom opremljeni motor daje vise snage (+4 KS) i najvisih 200 Nm pri cak 500 o/min manje uz jednaku potrosnju sto je, svakako, pohvalna osobina.

in 16 ventilska glava z vbrizgalno sobo na sredini

Moj komentar: Imam 1.9 dCi in lahko povem, da je to super stvarca, kljub komentarjem:"A dizla bos kupil?".
Omogoca udobno voznjo in dinamiko, ko rabis.
Lep pozdrav,
tango
Zadnjič spremenil tango, dne 07 Feb 2007, 10:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Če ne gre, pritisni močneje. Če se zlomi, je bilo tako potrebno menjave!!!
V javnosti je en kup kreganj, kaj je boljse in kaj slabse, kaj je pozresno in kaj ni.
TDI - je sistem crpalka-soba: zelo znani so Nemci po teh motorjih, ki razvijajo dokaj dobre lastnosti seveda skupaj s turbino. Crpalka stiska gorivo s tlakom recimo 1600 barov na sobe, ki direktno vbrizgajo gorivo v motor...slaba lastnost je to, da tile dizli "tolcejo" kot traktorji, ker crpalka potisne gorivo malenkost pred prihodom bata v zgornjo mrtvo lego....najvecji izkoristek goriva.
S cipi se da dobro navijati te zadeve, s tem se poveca poraba in kakovost izpuha pade.
Common Rail - sistem skupnega voda: Najprej nizkotlacna crpalka, potem visokotlacna crpalka, ki konstantno (ne glede na vrtljaje) daje recimo 1600 bar tlaka v komoro, iz katere so potem speljane cevke, ki vodijo do piezzo vbrizgalnih sob. Odpiranje sob ima cez elektronika vbrizga, vbrizg je pa sestavljen ponavadi iz vec faz:
- predpolnjenje: ko se bat vraca v zgornjo lego, na 75% poti sobe vbrizgnejo toliko goriva, da oblazijo sunek bata in s tem predhodno segrejejo prostor (dizel deluje po principu klenkanja - samovziga)
- redno polnjenje: v tej fazi so komaj TDI-ji zaceli polnit cilinder in to je tik preden bat doseze zgornjo lego...ta vsebina goriva potem eksplodira in ima najvecji efekt....najvecji sunek bata navzdol. Traja pa zelo kratek cas.
- 2. redno polnjenje: ko se bat ze vraca navzdol, takrat pihne soba se tretjic, da eksplodira se enkrat in pozene bat navzdol...zrak je ze ogret, zato pride do popolnega izgorevanja.
treba je vedet, da je tlak na sobah enak tlaku v komori (ok, par barov razlike zaradi izgub na poti do konice sobe)...zaloga tega tlaka je ves cas...to je zelo pomembno, zato common rail motorji dosegajo velike navore v nizkih vrtljajih.
Najvecje zasluge so pa pri piezzo sobah...trikrat pihne gorivo v cilinder pri enem izgorevalnem procesu. Zakaj je to boljse? Ker zmanjsas vibracije motorja, hrupnost, porabo in potreben manjsi vztrajnik, ki je povezan z odzivnostjo motorja.
Izkoristek se poveca, saj so ti cikli preracunani in optimirani. S tem se pa zmanjsa poraba. So pa nastavitve od motorja do motorja razlicne...zato razlicne zmogljivosti.
Kombinacijo zmogljivosti motorja pa seveda diktirata turbina (tlak polnjenja zraka, skupaj z intercoolerjem) in pretok goriva (cas odprtja sobe).
Ceprav je kompresijsko razmerje odlocilni faktor izkoristka otto in diesel motorja so pri Renaultu sli zaradi turbine s kompresijo dol (tudi na 16,5:1), da so lahko dali vecji tlak turbine, s tem zagotovili enake pogoje kot prej, imajo po vec maneverskega prostora za 3step vbrizganje. Primer 1.5 dCi 105 KM....od kod mu taksna moc? To je finta.
Stare petke dizel so imele 21,5:1....seveda brez turbine.
@lightning: verjetno te zanima poraba za dCi 98 KM in dTi 98 KM. Po moje ni bistvene razlike, ker se pri tem ne razvijajo velike moci. Mogoce je poraba bolj v prid dCi-ju ob bolj dinamicni ali sportni voznji...zaradi delovanja vbrizga, ki sem ga gor opisal.
Razlika v porabi med kaksnim starejsim VW passatom TDI s 140 KM in laguno dCi recimo 150 KM je razlika v porabi vsaj za liter, ce ne vec-
Je pa res, da imajo tudi nemci Common Rail ze noter, ampak se vedno pod imenom TDI.
Vsi traktorji so recimo se po principu crpalka-soba....zato pa tak tolcejo.
e, nasel sem hudo animacijo dCi motorja, dal gor leonit:
http://rk.avtomobilizem.com/renaultforu ... hp?t=10423
TDI - je sistem crpalka-soba: zelo znani so Nemci po teh motorjih, ki razvijajo dokaj dobre lastnosti seveda skupaj s turbino. Crpalka stiska gorivo s tlakom recimo 1600 barov na sobe, ki direktno vbrizgajo gorivo v motor...slaba lastnost je to, da tile dizli "tolcejo" kot traktorji, ker crpalka potisne gorivo malenkost pred prihodom bata v zgornjo mrtvo lego....najvecji izkoristek goriva.
S cipi se da dobro navijati te zadeve, s tem se poveca poraba in kakovost izpuha pade.
Common Rail - sistem skupnega voda: Najprej nizkotlacna crpalka, potem visokotlacna crpalka, ki konstantno (ne glede na vrtljaje) daje recimo 1600 bar tlaka v komoro, iz katere so potem speljane cevke, ki vodijo do piezzo vbrizgalnih sob. Odpiranje sob ima cez elektronika vbrizga, vbrizg je pa sestavljen ponavadi iz vec faz:
- predpolnjenje: ko se bat vraca v zgornjo lego, na 75% poti sobe vbrizgnejo toliko goriva, da oblazijo sunek bata in s tem predhodno segrejejo prostor (dizel deluje po principu klenkanja - samovziga)
- redno polnjenje: v tej fazi so komaj TDI-ji zaceli polnit cilinder in to je tik preden bat doseze zgornjo lego...ta vsebina goriva potem eksplodira in ima najvecji efekt....najvecji sunek bata navzdol. Traja pa zelo kratek cas.
- 2. redno polnjenje: ko se bat ze vraca navzdol, takrat pihne soba se tretjic, da eksplodira se enkrat in pozene bat navzdol...zrak je ze ogret, zato pride do popolnega izgorevanja.
treba je vedet, da je tlak na sobah enak tlaku v komori (ok, par barov razlike zaradi izgub na poti do konice sobe)...zaloga tega tlaka je ves cas...to je zelo pomembno, zato common rail motorji dosegajo velike navore v nizkih vrtljajih.
Najvecje zasluge so pa pri piezzo sobah...trikrat pihne gorivo v cilinder pri enem izgorevalnem procesu. Zakaj je to boljse? Ker zmanjsas vibracije motorja, hrupnost, porabo in potreben manjsi vztrajnik, ki je povezan z odzivnostjo motorja.
Izkoristek se poveca, saj so ti cikli preracunani in optimirani. S tem se pa zmanjsa poraba. So pa nastavitve od motorja do motorja razlicne...zato razlicne zmogljivosti.
Kombinacijo zmogljivosti motorja pa seveda diktirata turbina (tlak polnjenja zraka, skupaj z intercoolerjem) in pretok goriva (cas odprtja sobe).
Ceprav je kompresijsko razmerje odlocilni faktor izkoristka otto in diesel motorja so pri Renaultu sli zaradi turbine s kompresijo dol (tudi na 16,5:1), da so lahko dali vecji tlak turbine, s tem zagotovili enake pogoje kot prej, imajo po vec maneverskega prostora za 3step vbrizganje. Primer 1.5 dCi 105 KM....od kod mu taksna moc? To je finta.
Stare petke dizel so imele 21,5:1....seveda brez turbine.
@lightning: verjetno te zanima poraba za dCi 98 KM in dTi 98 KM. Po moje ni bistvene razlike, ker se pri tem ne razvijajo velike moci. Mogoce je poraba bolj v prid dCi-ju ob bolj dinamicni ali sportni voznji...zaradi delovanja vbrizga, ki sem ga gor opisal.
Razlika v porabi med kaksnim starejsim VW passatom TDI s 140 KM in laguno dCi recimo 150 KM je razlika v porabi vsaj za liter, ce ne vec-
Je pa res, da imajo tudi nemci Common Rail ze noter, ampak se vedno pod imenom TDI.
e, nasel sem hudo animacijo dCi motorja, dal gor leonit:
http://rk.avtomobilizem.com/renaultforu ... hp?t=10423

Vsi TDI motorji seveda niso crpalka-soba ampak so to sele zadnji nekaj let. Do letnika 03 so imeli nekateri TDIji se vedno klasicno rotacijsko Bosch pumpo in pa elektronsko voden direkten vbrizg goriva ( na vsako sobo po svojem vodu ) ter seveda hladilnik polnilnega zraka.Bojci napisal/-a:TDI - je sistem crpalka-soba: zelo znani so Nemci po teh motorjih, ki razvijajo dokaj dobre lastnosti seveda skupaj s turbino. Crpalka stiska gorivo s tlakom recimo 1600 barov na sobe, ki direktno vbrizgajo gorivo v motor
Crpalka soba pa se je pojavila sele v novejsem casu kot alternativa skupnemu vodu, gre pa za to, da sta soba in crpalka zdruzena v en element, vse skupaj pa je krmiljeno z odmicno gredjo in elektroniko. Tlak vbrizga pa tukaj ni 1600 ampak kar orenk cez 2000 barov. In ti motorji ne razvijajo ravno dokaj dobrih ampak odlicne rezultate. Te motorje izdeluje izkljucno VW koncern in noben drugi nemski proizvajalec.
In kje si nasel traktor z motorjem crpalka-soba?
Je blo na zacetku omenjeno, da naj bi imeli dTI motorji verigo. To ne bo drzalo. Vsaj za mojo laguno dTI (1999) ne. Ima jermen, kot verjetno tudi vsi megani s tem motorjem. DCI je novejsa tehnologija in zato so motorji nekoliko tisji.
Kaksen dizelski motor je v laguni(L.99,00) (dTI, DCI) pa se vidi ze po prestavni rocici v kabini. Menjalnika sta popolnoma razlicna. DTI ima klasicen renojevski rikverc(kot R5)
Kaksen dizelski motor je v laguni(L.99,00) (dTI, DCI) pa se vidi ze po prestavni rocici v kabini. Menjalnika sta popolnoma razlicna. DTI ima klasicen renojevski rikverc(kot R5)
Laguna dTI driver