Ce se kdo ukvarja z delnicami
Ce se kdo ukvarja z delnicami
NAKUP DELNIC PODJETJA RENAULT SA (FRANCIJA)
Za hisni racun Medvesek Pusnik BPH d.d. smo kupili delnice podjetja Renault Sa.
Cena delnice francoskega proizvajalca avtomobilov je z vrha v zacetku novembra 2007 padla za priblizno 28 odstotkov. Visoke cene nafte, povecanje ekoloskih pritiskov drzav na zmanjsanje izpusnih plinov in potencialno zmanjsanje kupne moci prebivalstva, ki je posledica trsih kreditnih pogojev, so poglavitni negativni dejavniki, ki so vplivali na celotno avtomobilsko panogo v minulem letu. V prvem tednu letosnjega leta pa je bil padec vrednosti delnice za slabih 11 odstotkov posledica zmanjsanja prodaje avtomobilov v ZDA s strani podruznice Nissan Motors Co, ki je v 44 odstotni lasti podjetja Renault, in objave podatkov o zmanjsanju zaposlenosti v ZDA, ki je pri vlagateljih povecala strah pred morebitno recesijo. V kolikor upostevamo razmere, na katere podjetje ni imelo vpliva, lahko recemo, da je bilo njihovo poslovanje v letu 2007, solidno. Z novima modeloma Twinga in Lagune jim je skladno s pricakovanji uspelo povecati prodajo avtomobilov glede na prejsnje poslovno leto. Z decembrskim nakupom 25 odstotnega deleza ruskega proizvajalca avtomobilov OAO Avtovaz so se jim na siroko odprla vrata hitro rastocega ruskega trga. Za leto 2008 v podjetju napovedujejo desetodstotno rast prodaje. Napovedi bodo skusali uresniciti z razvojem devetih novih modelov in z izkoriscanjem sinergij z ruskim podjetjem.
Kot Vroco delnico smo delnice podjetja kupovali ze veckrat, nazadnje marca 2007 po ceni 85,59 EUR in prodajali maja po ceni 104,31 EUR. Zaradi tehnicno zanimivega trenutnega nivoja cene delnice smo se odlocili za ponoven nakup.
V prilogi smo Vam pripravili podrobnejse podatke o tej delnici.
Narocila za nakup delnic sprejemamo vsak dan med 8:00 in 18:00 na telefonskih stevilkah 01 586 44 64 in 01 586 44 54 (oddelek za tujino).
To sporocilo se po 212. clenu ZTFI steje kot trzno sporocilo.
S spostovanjem,
Medvesek Pusnik
Borzno posredniska hisa d.d. Ljubljana
Za hisni racun Medvesek Pusnik BPH d.d. smo kupili delnice podjetja Renault Sa.
Cena delnice francoskega proizvajalca avtomobilov je z vrha v zacetku novembra 2007 padla za priblizno 28 odstotkov. Visoke cene nafte, povecanje ekoloskih pritiskov drzav na zmanjsanje izpusnih plinov in potencialno zmanjsanje kupne moci prebivalstva, ki je posledica trsih kreditnih pogojev, so poglavitni negativni dejavniki, ki so vplivali na celotno avtomobilsko panogo v minulem letu. V prvem tednu letosnjega leta pa je bil padec vrednosti delnice za slabih 11 odstotkov posledica zmanjsanja prodaje avtomobilov v ZDA s strani podruznice Nissan Motors Co, ki je v 44 odstotni lasti podjetja Renault, in objave podatkov o zmanjsanju zaposlenosti v ZDA, ki je pri vlagateljih povecala strah pred morebitno recesijo. V kolikor upostevamo razmere, na katere podjetje ni imelo vpliva, lahko recemo, da je bilo njihovo poslovanje v letu 2007, solidno. Z novima modeloma Twinga in Lagune jim je skladno s pricakovanji uspelo povecati prodajo avtomobilov glede na prejsnje poslovno leto. Z decembrskim nakupom 25 odstotnega deleza ruskega proizvajalca avtomobilov OAO Avtovaz so se jim na siroko odprla vrata hitro rastocega ruskega trga. Za leto 2008 v podjetju napovedujejo desetodstotno rast prodaje. Napovedi bodo skusali uresniciti z razvojem devetih novih modelov in z izkoriscanjem sinergij z ruskim podjetjem.
Kot Vroco delnico smo delnice podjetja kupovali ze veckrat, nazadnje marca 2007 po ceni 85,59 EUR in prodajali maja po ceni 104,31 EUR. Zaradi tehnicno zanimivega trenutnega nivoja cene delnice smo se odlocili za ponoven nakup.
V prilogi smo Vam pripravili podrobnejse podatke o tej delnici.
Narocila za nakup delnic sprejemamo vsak dan med 8:00 in 18:00 na telefonskih stevilkah 01 586 44 64 in 01 586 44 54 (oddelek za tujino).
To sporocilo se po 212. clenu ZTFI steje kot trzno sporocilo.
S spostovanjem,
Medvesek Pusnik
Borzno posredniska hisa d.d. Ljubljana
hm j4sp3r se mal prezgodej je o tem govort. sej u bistvu se ni nc kej vlik znanga zaenkrat, razn rekla kazala. ce bo prslo tut v tem primeru do ipo prodaje (to bomo kmau zvedl), bo to po moje spet znal bit lep dariu nase oblasti (sevede tistim, ki imajo polne "stumfe").
kar se je do zdaj najvec govorilo: max. vplacilo naj bi blo 25keur in split 1:4. o ceni pa se spekulira tam od 250 do 300eur (po moje prej 300). 500 pa je po mojem skromnem mnenju definitivno prevec.
u glavnem js sm optimist
kar se je do zdaj najvec govorilo: max. vplacilo naj bi blo 25keur in split 1:4. o ceni pa se spekulira tam od 250 do 300eur (po moje prej 300). 500 pa je po mojem skromnem mnenju definitivno prevec.
u glavnem js sm optimist
We are forced to act as if we are free...
men osebno se zdi prodaja drzavnih podjetij ki prinasajo profit in se razvijajo zdi neumnost ... prodal so lek, prodal so kbm (ok, hvala bogu da so lahko ljudje prsli zravn), prodal bojo telekom, ... zgleda da JJ-u zmanjkuje denar ... samo na koncu je pa zalostno da nekdo dobi uspesno podjetje pod ceno ... ampak ok ... z zanimanjem cakam, za kok bodo kupl telekomovo delnico ... ampak ok ... zgleda da bo na koncu ostala samo se krka ... ampak na drzavno zalost (verjetn) nimajo vecinskega deleza ...86-4PJ napisal/-a:za triglav bojo baje delnice po 500 eur![]()
![]()
za nkbm smo pa kr dobr cez prsl![]()
sm mal zbluzu z offom, ampak ok
Lp RoZleht
6 mesecni graf cene zlata:

ma je 1001 moznost oblik vlaganja v zlato in druzbe povezane z izkopavanjem zlata (no ok tukej je ze mal vec dejavnikov, poleg same cene zlata na borzi). nekateri recmo prisegajo na fizicno zlato (palice, kovanci), mene pa bolj mikajo izvedeni vp na zlato.

ma je 1001 moznost oblik vlaganja v zlato in druzbe povezane z izkopavanjem zlata (no ok tukej je ze mal vec dejavnikov, poleg same cene zlata na borzi). nekateri recmo prisegajo na fizicno zlato (palice, kovanci), mene pa bolj mikajo izvedeni vp na zlato.
Torej te zanima trgovanje preko trgovalne platforme ali preko borznega posrednika? Zavedati se moras, da so izvedeni financni instrumenti zelo tvegano pocetje in da moras dobro vedeti kaj pocnes. Trenutna (recimo dnevna) nihanja so lahko zelo velika in spremljat kako tecaji rastejo oz. padajo ni tako enostavno. Lahko se tudi zgodi, da se tecaj obrne navzdol in v mesecu dni pridela vec % minusa. Pri zlatu (xau/usd) se je to zgodilo med majem in junijem 2006, ko je zdrsnilo z 720$ na 550$ in potem sele v letu dni nadoknadilo minus. Ce je kritje dovolj veliko in v zadevo verjames in se ne oziras na nihanja, potem naceloma ni nevarnosti. Recimo ta padec 170$ (ce racunamo nekje trenutni tecaj eur/usd) bi pri najnizji nalozbi preko dolocene trgovalne platforme v tem primeru znasal (170x35eur) 5950eur. Ce je kritje dovolj visoko ni problema, v nasprotnem primeru pa adijo denar, da ne pomislim kako hitro lahko izgubis sredstva, ce kupis samo 2x ali 3x vecjo kolicino.
trgovanje preko trgovalne platforme. o tveganosti izvedenih financnih instrumentov ni dileme!!! si zelo lepo napisal glede tega, sploh pa se s tem ni za spilat v trenutnih razmerah. spremljam zadeve cist tako, ker me zanima to podrocje. sem pa dalec od tega da bi bil zdaj neki hudi trader ipd. tudi ni sredstev za to. mogoce pa nekoc, ko "bodo" in pa "bo" znanje seveda
. ti pancho se tudi ukvarjas z vp vidim. poklicno ali samo tako za sebe?
Ukvarjem se samo zase, sem pa komaj zacel s trgovalno platformo. Zacel sem pa z manjsim zneskom, ki ga v najslabsem moznem scenariju lahko pogresam. Vlagam v manjsih zneskih oz. samo del sredstev tako, da so dobicki in izgube temu primerne. Trenutno so pa trgi precej nori in se drzim bolj pri strani.