Kateri motor v R5?

Kotiček renojevih starodobnikov
Uporabniški avatar
Godward

Kateri motor v R5?

Odgovor Napisal/-a Godward »

Zanima me kateri motor priporocate za vgradnjo v R5? Da je cim manj predelav, znosna poraba, cena, dovolj moci itd... 1.4 energy? 1.4 five? 1.8 16v?
Uporabniški avatar
enej_46
Kraj: Koper - Prade

Odgovor Napisal/-a enej_46 »

z najmanj predelav in solidno masino je pomojem 1.4 energy...
ce pa mas moznost, dobi 1.8 8v odlagune, ne pije nic in ma vec navora..
npr.ta:
http://www.avto.net/2004/oprema/oglas.asp?ID=1623041
edini ki sm ga najdu :?
Slika
事実は拳ではない!
BeaM_X
Kraj: Kransterdam

Odgovor Napisal/-a BeaM_X »

Ce se da 16v-ja spravt v petko mislim da gre 1.8 8v veliko lazje pod havbo. Te motorji so res super,kokr je blo napisano res ne pijejo veliko, moci je dovolj, posebej 110konski fajn potegne,pa ze v niskih obratih je zelo odziven.
Slika
Uporabniški avatar
FSP

Odgovor Napisal/-a FSP »

A pa 1.8 8v pase brez predelav nosilcov, sarauf na sarauf? Kaj pa GTX al kva so ble 5ke, 95 konjev? A majo fergazer al injection?
Uporabniški avatar
Primož Five
Kraj: Logatec

Odgovor Napisal/-a Primož Five »

jest mam od R19 1.8 8v sam je 90 kojnski...tko k so ze ostali kolegi rekl,velik navora,vlece ze pr nizkih zre mi pa smo racunal okol 7 litrov...sam res ce milsles kej pol probi dobit 110 koijnskega MPI,tisto mora pa pomoe isto zrt pa kr dost bols potegnt...ce misles pa kej svetega omislt pa kr turbo motor.....kr urosa mal vpras 8)
Sensei Rei/Pes moj prijatelj

http://www.osterrob.si/ Zelo ostri noži
Uporabniški avatar
dete
Kraj: okolica Velikih Lašč

Odgovor Napisal/-a dete »

imas kr siroko paleto izbora, je pa seveda odvisno kaj hoces od voznje :wink:

GTE je kr dobra izbira, pa verjetno tudi 1.8 MPI, samo da je tukej malo vec predelav (predvsem z elektroniko)
Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

Zdravo

GTX je 1.7 motor na fergazer, GTE je pa 1.7 e. vbrizg (4 tockovni), je pa to en in isti motor kot 1.8 8V od Cliota/19ke s tem da imata osnovna 1.8 8v motorja 1 tockovni e. vbrizg (tako kot 1.2/1.4 energy), 19ka RTi ali Clio RTi/RSi pa ima 110KM in 4 tockovni vbrizg. Naceloma bilo kater motor od nastetih imas namen vgraditi, vzames nosilce od 5ke (za 1.7 motor) in je to to.

Mal me je Primoz Five prehitel, pa vseeno.

Za vsakodnevno vozno je ta 8V motor zelo dobra izbira. Navora v izobilju, tako da je sama voznja lahko zelo udobna in dinamicna. V prometu, ki se drzi omejitev, lahko sodelujes prakticno s prostim tekom, vozis pa lahko BP kot kakega dizlcka, osebno vozim v rangu nekje od 1.5k RPM do 2.5k RPM, ker po vec ni potrebe. Redko kdaj prestavim iz 5 prestave, poraba pa je pri normalno tekocem prometu (vsaj zame) zelo znosna, tam v povprecju nekje 6.7l/100km (nekje 70% relacije in 30% mesta), kot omenjeno dokaj dinamicne voznje.

Ce mislis met 5ko, da jo bos vecinoma tiscal v nedogled, potem 8V ni ravno prava zadeva, ker tako kot vsi 8Vji (oz. vsaj vecina) ni ravno doma v obratih tam nad 4k RPM (saj tudi ni potrebe pri 8V po vrtenju tako dalec). Torej v tem primeru striktno 16V motor, poraba pri moji dinamicni voznji cca 8.3l/100km (vecinoma krajse relacije). Rad pa vidi obrate nad 4k RPM, v nizjih pa je malo len. Obakrat sem govoril o Clio A (l.91-96).

BTW na odgovor Primoz Five: med 90 in 110KM ni neke ogromne razlike, sej v bistvu je isti motor, se pa 110KM po stilu vozi bolj podobno 16Vju (od oka podatki RSI/RTI: 111KM@5500RPM, 160Nm@4250RPM, navaden: 94KM@5750RPM, 142Nm@2750RPM), to je recimo po podatkih, pa tudi v praksi mi deluje tako.
Tako da, ce ze 110KM, pol vedno raje 16V (138KM@6500PM, 162Nm@4250RPM), ker men je car 8Vja v tistem, da ga ni treba vrtet v obrate po nepotrebnem in da lahko BP prehitevas in pospesujes tudi v najvisji prestavi.

Ce bos rabil kak motor pa vprasaj :).

LP, Primoz
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
Uporabniški avatar
dete
Kraj: okolica Velikih Lašč

Odgovor Napisal/-a dete »

zdej pa mas vse informacije na pladnju
Uporabniški avatar
djsly

Odgovor Napisal/-a djsly »

Koliko je pa potem kaj prostora v R5 ce das notri ventilarca?

Bi blo placa se za kake ITB-je ali turbino mogoce?

Se da dobiti te nosilce od R5 1.7 dokaj preprosto al jih je tezko najti?
melonca'r
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a melonca'r »

schkorc napisal/-a:...ker tako kot vsi 8Vji (oz. vsaj vecina) ni ravno doma v obratih tam nad 4k RPM (saj tudi ni potrebe pri 8V po vrtenju tako dalec). ...
s 1.7/1.8 8V masinami nimam izkusenj, ampak 1.4 energy motor se prou s veseljem vrti do 6k RPM (naprej ga pa zacne matrati). Pri svoji masini opazam, da ima najbolj uporabno obmocje med 3k in 6k RPM.
Uporabniški avatar
Primož Five

jst sm sam sklepu da ma mal vec filinga k pa moj...za vsakdanjo rabo je 8V zakon,tko k je kolega reku,furas k dizl,sploh zdej je svinsko k so take kazni...ob kombinaciji z krajsim menjalnikom bo ta petka sla k petarda...

Uporabniški avatar
schkorc
Kraj: Prebold

Odgovor Napisal/-a schkorc »

@djsly: Za 16V motor se je na moji GTjki predelalo nosilce od 1.7. Glede na predelavo nosilcev oz. kako si dal motor notri, je potem nekaj maneverskega prostora, pac odvisno kje rabis prostor. Pri meni je motor postavljen priblizno tako kot je v originalu postavljen 16V motor, pri kolegu stoji bolj ravno in je zadaj manj prostora, ampak mu zaradi tega ni bilo potrebno spreminjati sprednjega dela karoserije.
Prostora seveda ni ravno v izobilju, ampak nekaj se ga vedno najde.

Malo sem brskal ampak imam samo to fotko, kako zgleda motor v moji GTjki (ce ti kaj pomaga pri predstavi):
Slika
Prakticno je prostora skoraj toliko kot pri Cliotu, ce odmislis sesalni kolektor je verjetno dovolj prostora za ITBje. Glede na to, da 5ka nima akumulatorja tam kot Clio, ampak pri pozarni steni, pa je naceloma tudi dovolj prostora za kakega polza, pri postavitvi nekako tako kot jo ima GTTjka serijsko. Skoda ker nimam NIC casa :mad: , drugace bi ti informacije serviral iz prve roke.

Nosilce dobit je neka srednja rec, odvisno kako se ti mudi, drgac pa mislim, da ima diesel tudi taksne.

@mloncar: Kaj ti naj recem, zivis v zmoti :D JOKE. Sej ne, pac stvar okusa. Tud jst sem na zacetku kariere tiscal tistga bogega energya do onemoglosti, pa je blo vse ql, u iber fajn je slo tud na max obratih. Pa razne kampuske pa to, vse je blo fajn. Sele po daljsi voznji z 16Vjem, sem prisel do (osebnega) zakljucka, 8V fur hohere Drehzahl nein danke. Ampak sej pravim, pac moje osebno mnenje.
Ko poslusas 8V motor, ko ga zacnes utrujat nad 3-4k RPM, je krneki, docim 16V, zacne res lepo predit, pa bi ga prav rad poslusal tam do kaksnih 10-11k RPM, kar pri 8Vju niti ne zelim (sej sem tud med redkimi, ki vozi slalome z serijskim 8V avtom striktno v drugi, ce je le moznost pa tudi v tretji prestavi :)).
Dobr je pa tud razlika v tehniki, energy motor, napram 1.8 8V. Ne recem, ce mal dodelas 8Vja z vecjimi ventili/kanali, malo visjimi bati ipd. je tud v visokih obratih raketa in zvokovno prijeten. V tej smeri so razvijal tudi energya (rahlo).
Za turbo motorje tud pravjo da je brezveze tiscat v obrate. Hja no R5ko mogoce res, VAGov 1.8T 20V pa dela do max obratov cist BP (tud zvokovno :)), verjetno Megan RS tudi. Prejsnja genercija turbo dieslov je bila v visokih obratih krneki, zdajsnji 16V diesli se lahko vozijo na visjih obratih. Pac vecja skupna povrsina ventilov, vec zraka, vecji obrati.
Drgac pa, ker mi se vseeno ne verjames, je res zadnji cas, da nabavis kak 16V motor za 5ko, al pa kakega celega 16Vja, pa ga potem po intenzivnem testu objektivno ocenis, ko/ce se bos se vsedel v 8Vja :D.

@Primoz Five: Kratek menjalnik se na (vsaj na ta svohnem) 1.8 8V motorju ne obnese najboljs (vsaj za moj okus), osebno mi je za toliko navora bolje daljsi menjalnik. Poleti vozim na Baccari 175/70/13 balone (torej po obsegu vecje kot bi morale biti) pa se je ful dobro vozit, dejansko uporablas samo ene 500-700RPM za voznjo, ker je kao daljse razmerje, cez zimo z 155/70/13 so prestave krajse in glede na prejsni stil voznje skoraj nebi rabil 1 in 3 prestave.
Tudi na 1.7 GTE 5ki se kratek menjalnik ni obnesel, ker motor ni delal v tistih obratih kjer je najbolj "mocen", namesto v nizkih obratih je bil vedno nekje v visokih.

LP, Primoz
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
melonca'r
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a melonca'r »

@schkorc.. ..to je tako znano, da se 8V motorji bolje pocutijo v nizjih in srednjih motornih vrtljajih, medtem ko 16V motorji pa v visijh obratih, vendar obstaja mnogo 8V motorjev, ki se zelo radi vrtijo (tipicen primer je P106 Rally). Glede na to, da je moj avto zaenkrat ce daily car, v prihodnje pa se bo uporabljal samo se za slalome in drugo izzivljanje in glede na specifikacijo avtoslalomov pri nas, bom ostal kr na 8V motorju, ki bo bolj kot ne serijski, le malenkost dodelan, da se bo tudi v visjih obratih bolje pocutil (beri: olajsan spodnji del motorja in drug izpuh). Sicer se nebi branil serijskega mocnejsega motorja, ampak ce dam katerkoi vecji motor (1.7, 1.8...) v 5ko, potem bo nos neprimerno tezji kot je sedaj, s tem se pa lega precej poslabsa (pa se v div 4 padem).
Uporabniški avatar
Turbobitch

Odgovor Napisal/-a Turbobitch »

Pismo jst mam pojma neki sam o 1,4 five pa moji 1,4 gtt motorju ostaklo mi je tema:S

Ce znas Sraufat definitivno 1,4 gtt motor:P Drgac pa je tezka odlocitev vendar jst bi vzel 1,8 8v 110 km. Lepa poraba ogromno navora.

Nevem pa kako je z 1,9 dci al pa 1,5 to bi blo hudo...
My bitch is the best.
Uporabniški avatar
Primož Five

na enem forumu sm zasledu da je en slovak,poljak,nvm kwa je u glavnem je dau od 1.9 dci noter in gre...pol bo pa men mehanik tupiu da ne gre energy noter 8) tisto more bit ooogromno navora,bomo vidl kaj se bo fant odlocu :lol:

Odgovori