Menjava hladilne tekocine pri motorjih Clio

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
record1
Kraj: Lj

Menjava hladilne tekocine pri motorjih Clio

Odgovor Napisal/-a record1 »

:smt031
zelo zanimiv clanek o ciscenu lopute,

glede na to da se bliza poletje pa me zanima ce bi lahko nekdo, vkljucno s slikami opisal postopek menjave hladilne tekocine.

bral sem ze o uporabi pravilne tekocine, nekateri celo pisejo o uporabi calgona pri ciscenju (da pralni stroj bo dlje zivel...itd hehe),

zelo koristne pa bi bile prilozene slike mesta, kjer se tekocina spusti.

hvala za vsako uporabno informacijo,

lp
rec
Zadnjič spremenil record1, dne 20 Apr 2007, 10:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Shusuglao
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Shusuglao »

in zakaj bi menjal hladilno? :?
menja se olje
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Uporabniški avatar
nightmare
Kraj: Cerknica

Odgovor Napisal/-a nightmare »

Zdej odvisn,ce je avto star je dobr da se tekocina zamenja,sam ce pa se ma svojo znacilno barvo,ce je original R je pac zelena pa nima smisla karkoli menjat.Povej letnik od avta,pa ce ni hladilna rjave al pa ksne druge cudne barve res nima smisla menjat.Lp
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Ravo ce je original reno, jo ima smisla menjat.
Postopka ne vem, vijak za spuscanje naj bi bil v knjizici opisan. Drugace pa spodnjo cev iz hladilnika, spodaj lavor, potem pa preprati z vodo in doliti koncentrat + vodo. Koncentrat zato, ker po izpiranju ne ves koliko je vode noter. Ker pa pise, koliko naj bi sistem drzal (npr 4 litre), nalijes 2 litra koncentrata, kar se manjka pa vodo, in imas idealno mesanico. Po izkusnjah priporocam modri antifriz iz OMV-ja.
LP, Samojed
Uporabniški avatar
tešo
Kraj: Krško

Odgovor Napisal/-a tešo »

Samojed napisal/-a: Po izkusnjah priporocam modri antifriz iz OMV-ja.
jst sem dobil zeleniga na OMV-ju in je tud zakon tak fino pretocen.
Slika
record1

:smt031
ja, avto je letnik 97, gre pa zato da hladilne nisem mel menjane ze vec kot 4leta in pred zimo ko sem sel na petrol izmerit do katere temp mi zdrzi mi tam rekli da je skrajni cas da tekocino menjam, saj je bla ze cist rjave barve...tko rjaste.

na servisu so mi rekli pa da se itak mora menjat vsaki dve leti...in da bi pri njih stalo vse skupaj 60eur.

zdej ce lahko sam menjam zakaj pa ne...sm ze neki gledu spodaj pod hladilnikom, sam bi prou tocno rabu sliko cevi, vijaka al karkoli je ze tam spodaj.

hvala za pomoc,

aja...tekocina je pa kul tut ta iz omv servisa al kaj? al priporocate kej druzga?

lp
rec
record1

aja..pa u knjizici tega ni...sem preveril!!!

itak

lp
Uporabniški avatar
nightmare

ti sam lepu odmas ekspanzijsko,pa taspodno ceu stakn sz hladilnika pa nej se lepu stece.Pol pa lahk u ekspanzijsko kr direkt slauf nepels pa pocakas da se mau spuca.K bo nehala vn tec rjava voda ceu natakn nazaj,u ekspanzijsko pa prvu nali hladilno(nevem tocn kuk)pol pa se vodo.K pride do vrha pa najt na ceveh neke plasticne cepke za odsraufat pa pocaki da voda vn sz njih prtece,k mors prezract drgac ti bo glavo fental.No nakonc pa sam se doli vode kokr ti bo se mankal.Pol pa uzgi pa stoj zraun dokler se ne uzge ventilator pa skus glej kolicino vode.Lp
record1

Re: Menjava hladilne tekocine pri motorjih Clio D7F

record1 napisal/-a:nekateri celo pisejo o uporabi calgona pri ciscenju
pardon, mislu sm cillit bang...pa kaj res pomaga? a se nalije u ekspanzijsko in pocaka 10min, potem pa vso vodo (brozgo) ven spustis.

na servisu baje nalijejo vodo, zalaufajo masino da se vklopi hlajenje...potem spustijo ven in sele potem nalijejo hladilno tekocino.

po opisu sodec vidim problem edino v zracenju...kako pa ves ce je dovolj prezracen?

lp
rec :idea:
Uporabniški avatar
nightmare

Unu z vodo pa da pol seenkrat vn zlijs nerabs.K enkrat prtece vn sz cevi je zihr vs zrak odzuni tku da ni panike.Sta pa ene dva cepka ce se prou spomnm in skuz usazga more voda vn prtec,mau pocakas pol pa zapres nazaj.
record1

mah...zajeban opazil sem dve cevi iz hladilnika, najbrz bi moral ta spodnjo odstranit, ventilov za odzracevanje nisem nasel...ne vem zdi se mi kr zajeban da bi sam neki pacau.

bom pustu pr mir!

al ne?

lp
rec :oops:
Uporabniški avatar
mm46

Odgovor Napisal/-a mm46 »

ventil za odzracit je 10-20cm od ekspanzijske posode, je en plasticen vijak/cep. Na sliki je pr meni kovinski, kr sm plasticnega zlomu :)
Slika
Uporabniški avatar
Marsovcek

Odgovor Napisal/-a Marsovcek »

Slik zal nimam, moj postopek je pa sledec:
1. pod avto si pripravi siroko posodo primerne prostornine
2. odmakni objemko s spodnje cevi hladilnika, cev stakni in cimvec iztekajoce tekocine naciljaj v posodo :wink: . Pred tem odpri pokrov ekspanzijske.
3. lahko speres, kot opisano.
4. cev in objemko vrnes na hladilnik in odpres cepa za "ajntlift": eden je na cevi blizu ekspanzijske posode - plasticen vijak - na sliki ti ga je pokazal mm46. Drugi je (pri meni) na desnem zgornjem robu hladilnika - okrogel kovinski cep s "peresom", da ga lahko primes. (Malo tezko je to opisati, predstavljaj si zarezo na glavi vijaka, tu je pa ravno obratno - nekaj strli iz vijaka :D). Ta je sel kar malo trdo ven.
5. zacnes nalivati tekocino in to pocnes, dokler ne iz obeh lukenj tece samo se tekocina - nic zraka. Luknji nato zapres.
6. pokrov ekspanzijske pustis odprt, vzges motor in pocakas, da se vklopi ventilator.
7. ugasnes, zapres, pospravis, vozis. :D

Pa upostevaj, da je hladilna tekocina strupena, zato je ne zlivat v kak potok!
Uporabniški avatar
zizek
Kraj: Lendava-Trimlini

Odgovor Napisal/-a zizek »

in se nekaj bi dodal ce bos gdaj dolival obvezno dolij isto hladilno tekocino
record1

thx za commente,

aha pol najboljse da kupim original renojevo...stane 30eur cca za tri litre kokr je rabim.

a to s cillit bangom je preverjeno al je bedarija pa lahko se kej unicis s tem.

lp
rec :?:
Odgovori