Megane II - nestabilnost na ovinkih
Megane II - nestabilnost na ovinkih
Imam megana 2004, pa me zanimajo izkusnje ostalih.
Zanima me, ali je ta avto res totalno nestabilen na ovinkih, predvsem ce je poleg ovinka se kaksna luknja na cesti.
Avto se vede totalno nestabilno celo pri nizjih hitrostih. Na servisu so ga dvignili in na hitro pogledali roke, koncnike in naj bi bilo vse ok. Prej sem imel R Clio, ki se je drzal ceste total boljse. Gume, ki so trenutno gor so 195-15"
LP,
Matej
Zanima me, ali je ta avto res totalno nestabilen na ovinkih, predvsem ce je poleg ovinka se kaksna luknja na cesti.
Avto se vede totalno nestabilno celo pri nizjih hitrostih. Na servisu so ga dvignili in na hitro pogledali roke, koncnike in naj bi bilo vse ok. Prej sem imel R Clio, ki se je drzal ceste total boljse. Gume, ki so trenutno gor so 195-15"
LP,
Matej
dizl napisal/-a:A je mozno, da je potem na mojem podvozju nekaj narobe ?
Namrec, ko se zapeljem cez kake luknje na cesti, se cudno slisi, kot da bi mel volan "luft", ceprav na servisu kao trdijo da je ok. Zadnji del avta pa tudi, kot da bi ga hotlo odnest z ovinka - pa to pri dokaj normalni voznji.
LP,
M
tudi moj megane v ovinkih nima pravega oprijema nevem zakaj... kar nese ga ven pa imam gume dunlop sport 205/55/16 ... nevem zakaj ... pote pa me se posebno nese ven prednji konec...zadnji je se dokaj stabilen! mogoce prevec napumpane pneumatike ? jaz imam prednje 2.6 in zadnje 2.2 bara.
se opravicujem za OT ... doctor kero znamko gum p mas ti ?Doctor DJ napisal/-a:hmm, moj je zelo stabiln, tk k z zimskimi 195 65 r15 in letnimi 215 45 r17.
res da je nizan ampak useen, prej ko je biu stock je biu mal manj stabiln k zdaj.
res ni blema, edin ne upam ga terat max v ovinke, vem pa da gume drzijo
Ce pogledate nosilne elemente zadnjega dela Megana II, boste videli odgovor, kaj se dogaja z vozilom v ovinku oz. grbinah..

Vzmet za niha po dolzini, ce ravno je amortizer ob njej. To se potem prenese na celotno karoserijo in dobimo obcutek kot, da kolesa zdrsnejo. V resnici pa drzijo smer katero smo si zadali.
Ponavadi se vozniki se dodatno odzovemo na to nihanje z krentnjo na volanu. Za tega pa vemo, da je zelo mehak, kar povzroca se dodatno nagibanje in obcutek spodrsavanja..
Nic bat, nic ni narobe. Saj Laguna II se podobno obnasa v ovinku. Zelo mehko sta nastavljena, kar pomaga na udobju na daljsih relacijah

Vzmet za niha po dolzini, ce ravno je amortizer ob njej. To se potem prenese na celotno karoserijo in dobimo obcutek kot, da kolesa zdrsnejo. V resnici pa drzijo smer katero smo si zadali.
Ponavadi se vozniki se dodatno odzovemo na to nihanje z krentnjo na volanu. Za tega pa vemo, da je zelo mehak, kar povzroca se dodatno nagibanje in obcutek spodrsavanja..
Nic bat, nic ni narobe. Saj Laguna II se podobno obnasa v ovinku. Zelo mehko sta nastavljena, kar pomaga na udobju na daljsih relacijah
86-4PJ napisal/-a:se opravicujem za OT ... doctor kero znamko gum p mas ti ?Doctor DJ napisal/-a:hmm, moj je zelo stabiln, tk k z zimskimi 195 65 r15 in letnimi 215 45 r17.
res da je nizan ampak useen, prej ko je biu stock je biu mal manj stabiln k zdaj.
res ni blema, edin ne upam ga terat max v ovinke, vem pa da gume drzijo
BF Goodrich G-Force profiler
dizl napisal/-a:Meni se avto ze v normalnih mejah ne drzi ceste, kar se mi zdi malo cudno, pa ne vem kaj.JaaN napisal/-a:Nizanje ter kvalitetna pnevmatika to deloma odpravita.
Je pa res da serijskega avta ne gre preizkusati do skrajnih meja...
LP
V kaj ga imas obutega? ..koliko mas kaj profila na gumah?
Parkrat sem probal na cesti Hoce-Areh(Pohorje). Ovinkasta cesta, tudi rally poteka na tej trasi. In ob pretiravanju v ovinkih gre prej sprednji del posvoje kot zadnji. In ko zdrsne zadnji del, cutis mnogo bolj kot pa tisto nihanje odzadaj v kaksni grbini na ovinku.
Gume so Michelin Pilot 195/15 pa zimske so ble Sava Eskimo, profila je na obeh dost, pa se je pri obeh gumah enako obnasal. Ko uletim na kako lukno, pa da je ovinek, se mi zdi da se cel sprednji del strese, kot da je luft u volanu.
Ce bi naredu primerjavo v vodljivosti med tem meganom al pa prejsnjim cliotom je ta total slabsi, se Kangoo se je boljs drzal na ovinkih, tak da po moje je na tem neki narobe.
Ce bi naredu primerjavo v vodljivosti med tem meganom al pa prejsnjim cliotom je ta total slabsi, se Kangoo se je boljs drzal na ovinkih, tak da po moje je na tem neki narobe.
Ja potem pa so tezave spredaj...dizl napisal/-a:Gume so Michelin Pilot 195/15 pa zimske so ble Sava Eskimo, profila je na obeh dost, pa se je pri obeh gumah enako obnasal. Ko uletim na kako lukno, pa da je ovinek, se mi zdi da se cel sprednji del strese, kot da je luft u volanu.