Prijatelj mi je razlagal da je lahko zivljenska doba turbine daljsa ce bolj pogosto menjavam olje, sicer pravi na 10k km.
Zanima me ce je to res, oz. zanima me kaksno vlogo sploh igra olje v turbini? A sploh pride olje v turbino?
Poleg tega me se zanima, omv recimo je imel neko akcijo, in na letaku pise da je pri sinteticnih oljih mislim, tudi manjsa poraba goriva (kao do 7%). Zdej ne vem ali je to res ali je to le potegavscina za vecjo prodajo? Koliko resnice je na temu?
Kar se tice same menjave olja, verjetno bi to lahko tudi sam nardil...edino kar me malo bega je menjava filtra...je potrebno kaksno posebno orodje za odsraufanje filtra?
Olje in turbina
- clio_dizel
- Kraj: Vrhnika
Re: Olje in turbina
o pa se kako pomembno je da pride olje v turbino
turbina se vrti enormno hitro in lezaji morajo biti mazani. zivljensko dobo turbine daljsas s tem, ce avto lepo vozis - mrzlega ne tiscis. ce bos olje menjal na intervale, katere mas predpisane in uposteval prejsnji nasvet si naredil za turbino vse kar je v tvoji moci.
glede kvalitete olja - ce gre za avto iz podpisa, potem je itak predpisano sinteticno olje (5W-40). tisto o 7% pri porabi je larifari - ce hoces znizati porabo, potem spustis nogo iz gasa
za filter mas razlicna orodja, s katerimi ga odsraufas - ketna, objemka...
glede kvalitete olja - ce gre za avto iz podpisa, potem je itak predpisano sinteticno olje (5W-40). tisto o 7% pri porabi je larifari - ce hoces znizati porabo, potem spustis nogo iz gasa
za filter mas razlicna orodja, s katerimi ga odsraufas - ketna, objemka...
Olje je zelo pomembno za turbino. Glede na to da se vrtijo turbine tm okol 100000RPM pa vse do npr. 280000RPM v Smartu diesel! (ne ni napaka
). Uglavnem, tist lezaj na ktirem se vse to vrti je zelo obremenjen, zato ne smes mrzlega avta tiscat, ker prvic olje ni na delovni temperaturi in ne maze tako kot je treba in drugic temperatura mehanskih delov turbine ni se prava in zato razmiki med deli turbine niso optimalni, kar privede do vecje obrabe predvsem lezaja in posledicno tega da je turbina "kruto smrt storila" 
Clio 2.0 16V Williams 94'
"Moj avto zgleda serijski od daleč, a je daleč od serijskega..."

"Moj avto zgleda serijski od daleč, a je daleč od serijskega..."

Jst sem, ko sem se mel petko GT Turbo, menjaval olje na 5.000 - 7.000 km, vedno sinteticno. Je pa blo olje po 5.000 cisto crno. Seveda pa se najbolj podaljsa zivljensko dobo to da ga ne tiscis mrzlega in da pocakas predno ga ugasnes par 10 sekund, da se olje in pa tudi turbina maksimalno ohladi kolikor se pac lahko.