Trdota vzmeti

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Odgovori
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Re: Trdota vzmeti

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Da malo update-am temo...

S testom ni bilo nič, ker moja jajca niso naredile celega kroga na Federalkah :roll: Same občutke za volanom pa bo naš testni pilot strnil (če se jih še spomni) :wink:

Symon pa Urban pa tud ne vem če sta pol kej testirala, oz. je isti voznik vozil oba avta? No zdaj je tudi Urban spregledal in dal na avto Cup fedre, tako da rabimo za naslednji test novo žrtev :mrgreen:

Ker sem avtor teme jaz, si dovolim da malo premaknem kretnice in nadaljujemo z ostalimi "detajli", ki naredijo podvozje dobro kot celoto :wink:

Na "sosednjem" forumu sem zasledil eno rešitev, katere se je poslužil že Alan na GTV-jki in sicer podaljšan spodnji končnik na roki. On mislim da je podaljšal tudi končnik na "špur štangi", pa je vseeno prihajalo do "bumo steer-a" :roll: Le-ta pa naj bi se eliminiral takrat, ko sta roka in špur štanga vodoravni, je res? No, danes sem na še enem "sosednjem" forumu zasledil podobno rešitev. Sicer je veliko manj radikalna in je namenjena zgolj temu, da se stabilizator in špur štanga ne srečata. To pride v poštev na zelo znižanih Hrošč-ih recimo.

Tole so naredili pri Vargalant-u za (baje) zelo soliden denar:

Slika

Razlog podaljšanega končnika v tem primeru:

Slika

Slika

Zdaj pa preidimo k bistvu... tale rešitev bi pri McPherson podvozju teoretično popravila pretirano manjšanje naklona pri spuščenem avtu, ko gre kolo skozi hod. Se pravi če je avto nižji 3cm in je končnik daljši 3cm, bi se naklon spreminjal SKORAJ enako kot pri serijski višini, za kar so inžinirji v tovarni porabili kar nekaj časa.

Potem pa je tukaj še druga opcija, ki zahteva nekaj več dela in mogoče komu deluje bolj varna. In sicer, če ne gre končnik nižje, gre vpetje roke na mostu višje. Se pravi tam kjer so ušesa na mostu, se jih samo dvigne oz. do-vari dodatne in tako je kot roke spet tak kot mora bit. Slike so na cliosport.net, bom poizkusil najt, ali pa če me bo kdo prehitel.

Torej, se komu to zdi plodna debata? Pa ne mi zdaj da kaj to rabiš, pa ne čutiš razlike, tralala, jest tud ne težim če kdo predrka pol avta da da lahko noter cel hišni kino, tako da naj debata prosim ostane na nivoju, ker bi potem čez čas ko se nabere dovolj podatkov, rad naredil eno lepo pregledno temo o predelavi podvozji, ker tega vsega v eni temi še nisem našel na nobenem slo forumu.
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

Nekaj smo o tem že v tej temi pisali: http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... =9&t=34977" onclick="window.open(this.href);return false;
Tudi slika o kateri ti govoriš je notri.

Nevem ali sem spraševal pri Vargalantu ali pri Prekomu, en podaljšan zglob roke pride okoli 50€, končnik pa verjetno tudi nekaj takega. Tako da je to kar drago, ker ne veš, če res deluje in koliko se pozna. Močno pa naj bi bilo dosti.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Ravno to, da bo vse na enem mestu, lepo pregledno :wink:

No super, točno to sem imel v mislih :

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
franko

Zanima me, če bi stabilizator od Cliota (22 mm), zdržal kaj več obremenitve kot v originalu? Ne veliko, nekaj malega?
Razmišljam, da bi na roki zvrtal luknjo 25 mm bolj proti kolesu in podaljšal stabilizator, da bi podaljšal ročico.
Bi stabilizator to preživel? Bi bila roka še vedno dovolj močna, ali bi jo z dodatno luknjo preveč oslabil?
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
dkrevs
Kraj: Trzin

Odgovor Napisal/-a dkrevs »

Če boš podaljševal ročico bo sila(ki se upira nagibanju avta) še manjša, a je to res tvoj namen?
Uporabniški avatar
franko

Nisem dovolj podrobno opisal svojih prebliskov :P

Ročica od vpetja roke, do vpetja stabilizatorja z roko je sedaj 20 cm. Ročica od vpetja stabilizatorja, do vpetja stabilizatorja z roko pa 27 cm.
Obe ročici bi se podaljšali za približno 2 cm (roke malo več, stabilizatorja malo manj - zaradi kota). Torej bi se ročica roke povečala za približno 2,5 - 3% več kot ročica stabilizatorja. In s tem bi se zmanjšalo nagibanje.

Mislim, da bi stabilizator moral zdržati malo večjo silo. Bolj me zanima glede roke, če je ne bi z dodatno luknjo preveč oslabil?

Luknjo bi zvrtal pa približno 25 mm bolj proti zglobu, še na tistem dvojnem plehu.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Roka sploh ni problem, bolj je problem sam doma švasat vzmetno jeklo :roll: Pa če imaš spredaj "trši" stabilizator, bo avto bolj podkrmarjen, ti je to cilj? Ponavadi se da dodatnega zadaj, da se zmanjša podkrmarjenje.
Uporabniški avatar
franko

'podaljška' ne bom varil gor, ampak ga bom privijačil.

Trenutni cilj mi je zmanjšati nagibanje sprednjega konca, ker ga imam ravno celega razkopanega. Poizkusil bom, pa da vidim, če bo kaj na tem. Če mi ne bo v redu, ga lahko še vedno spravim nazaj v originalno stanje.

Zadnji stabilizator je pa tudi v bližnjem planu :twisted:
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
dkrevs

Da dodam še nekaj svojih misli glede modifikacij podvozja na Clio Mk1 in Mk2.

Če imaš powerty spec(navadni model, ne RS ali Williams) Cliota, montiraš spredaj roke od R19/Megane/Scenic in dobiš širši kolotek. Ker imajo te roke drugačno vpetje stabilizatorja(z objemko, ne z šraufom čez roko), lahko sicer obdržiš starega in vrtaš luknje v roke, lahko pa dobiš debelejše stabilizatorje za spredaj, ker pašejo z minimalnimi predelavami od vseh Renojev s takim načinom vpetja stabilizatorja(debeline so od 23 do 25mm, po želji).
Za vzmeti in amortizerje je že nekaj debat na to temo tako, da nebom preveč filozofiral o tem.

Zadaj pa ste Mk2 ownerji v kar veliki prednosti, ker lahko brez odkrivanja tople vode zmontirate Whiteline stabilizator, pa še nastavljiv je. Pri Mk1 pa sta dve različni vrsti zadnjega mosta. Navadni imajo ponavadi samo eno torzijsko palico ter posebej(ali pa tudi ne) še stabilizator. Upgrade pri tem je lahko most od Expressa za večjo obremenitev, ki ima torzijski palici in stabilizator debelejši. 16V/Williams in mislim da tudi RSi imajo pa "odprt" zadnji most in imajo 4 torzijske palice, dve delujeta kot vzmeti, dve kot stabilizator, je pa še celoten most tako narejen, da se zvija in s tem prispeva neko vztrajnost. Tudi tu je upgrade menjava palic z Expresovimi, ki so debelejše.
To je, če odmislimo vzmeti in amortizerje vse kar se, da za "normalen" denar naredit.
Se pa kdaj pa kdaj tudi nasmehne sreča in dobiš kak uporaben(še vseeno ni bolt on) kos zastonj, kot recimo tale stabilizator, ki je originalno vgrajen spredaj na Peugeot 405 Mi16(debelina mislim, da 22mm). :)
Slika
Na dan, ko sem ga zmontiral:
Slika
Slika
Slika
Slika

LP David
Uporabniški avatar
franko

Koliko je potem kolotek širši?
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
dkrevs

franko napisal/-a:Koliko je potem kolotek širši?
17mm na vsako stran, če se zraven naredi še 280mm brake swap se zaradi drugačnih pest kolo pomakne še par milimetrov bolj ven.
Uporabniški avatar
franko

Pa za polosovine to ni nič problematično?
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Tudi polosovine je treba daljše, David ve točno katere pašejo. Samo ne vem kako je to na Clio II.
Uporabniški avatar
dkrevs

Ja s polosovinami je tako, da je treba naredit "domačo nalogo" in pregledat kateri avtomobili imajo katere dolžine polosovin seveda morajo biti kompatibilni tudi homokinetični zglobi. Pri meni sem naredil 1cm debele distančnike, ki sedejo med ležaj in homokinetični zglob. Zadeva špila že več kot eno leto, je pa ravno toliko še navoja da se da zategnit in da drži. Verjetno bi se isto dalo za Mk2 samo mislim da bi polosovine od R19 morale bit bolt on.

Clio navadni: leva 608mm, desna 710mm

Clio 16V: leva 602mm, desna 700mm

Clio Williams: leva 618mm, desna 717mm

R19 16V: leva 636mm, desna 732mm

R19 navadna: leva 638mm, desna 733mm

Clio 172: leva 639mm, desna 734mm

Nevem zakaj so polosovine navadnih modelov daljše, kot 16V, to sem našel na internetu.
Uporabniški avatar
franko

Kakšna je razlika med 172 in 172 CUP amortizerji?

Kmalu jih bo treba menjati in ko gledam na k-tec-u (drugje še nisem gledal), so cene za oba modela iste.

Kje se jih še da dobiti dokaj ugodno?
use se da sam če se če
Odgovori