Poraba 0,00l/100km

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Waxxx
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a Waxxx »

privatnik napisal/-a:Evo en konkreten primer, enkrat mi je na petki (sicer fergazer) na avtocesti pri 150 crknil rele za bencin pumpo. Pumpa je seveda nehala delat, bencina do fergazerja ni blo, se pravi je fergiju ostal samo zrak in pa motorju iskra na sveckah (bencina ni blo in ni mel kaj vzgat). Seveda sem mel avto v 5 prestavi in takoj ko je bencin pumpa crknala se je zgodilo to, da masina NI zablokirala ali se ustavila ali se kakorkoli prenehala vrtet. Ko sem stisnil kuplungo je masina crknala (normalno ker ni blo bencina). Ko sem kuplungo nazaj spustil se je masina spet zagnala in laufala na nekje 3000 obratih (obratomer je normalno delal ker elektrika je bla). Tako da se je masina vrtela popolnoma brez bencina.
Upam da je zdej kej bolj jasn 8) .
No to sem rabu, en konkretn primer. Hvala! :wink:

No tud za Jake Brake sem mel neko tako predstavo!
Slika
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

nehajte se kregat in stvar je jasna in logicna kot beli dan! :smt033

Veliko jih je ze povedalo, da avto ne trosi cisto nic, ko se peljes po klancu navzdol in to drzi!

Eksplozije ni, ker ne dodajas plina. Bat stiska le zrak in se temu se upira, zato se ustvarja zaviralni navor....avto bremza z masino.
Pri bencinarjih svecka normalno vziga samo stisnjen zrak. Pri dizlih pa se na prazno stiska zrak, brez goriva....ker ce je gorivo, ze dela samovzig.

To je bilo davnega leta nazaj, ko se fergazer ni imel regulatorja goriva. Takrat je bilo gorivo vedno na standgas, ampak to je zgodovina ze dolgo nazaj.

Ce pa koga kaj detajlno zanima, se dobiva, pa mu malo termodinamiko razlozim!
:roll:
Slika
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

A lahko nehate :x
Uporabniški avatar
tornado
Kraj: Maribor, Slovenija

Re: Poraba 0,00l/100km

Odgovor Napisal/-a tornado »

meganeII napisal/-a:
Poraba 0,00l/100km

Ko vozim z avtom v dolino in odvzetim gasom je trenutna poraba na BC-ju 0,0L/100km.
Je to samo racunska teorija al v resnici ne da niti kaplje benzina v motor?
Vsi, ki trdite, da avto ne potrosi niti kapljice bencina, se enkrat pocasi precitajte vprasanje!!!!!!!!!
Razlika je med ODVZETI GAS ali UGASNITI MOTOR. :wink:

Res, da je Megan ll malce nerodno postavil vprasanje vendar bistvo tega je, da pri voznji navzdol NE UGASNE MOTORJA, temvec tece na ''STAND GASU''.
V tem primeru mu na prikazovalniku kaze trenutno porabo 0 kar seveda ni realen podatek. Potrosnja je minimalna vendar je indikator potrosnje ne registrira kot je v primeru, ko pritiskas na pedalo gasa.

Upam, da se ne bo nasel kdo, ki bo trdil, da avto v prostem teku ne trosi niti kapljice goriva, ne glede nato ali je diesel, bencinar, dvo ali stritaktar
Lp Rado
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

v prostem teku kaze porabo pri cliotu, ce drzis gumb za potovalni racunalnik in zalaufas avto :D je neka testna moznost, kjer sveti vse zivo. Tam meni kaze okoli 0,5 litra na uro.
Uporabniški avatar
Bojci

prosti tek oziroma standgas je drugo, saj motor trosi gorivo za premagovanje vztrajnosti vrtecih se delov pri konstantnih vrtljajih in za altenator, za napajanje elektricnih porabnikov, ki so trenutno vklopljeni oziroma v pogonu. In podatek na BC-ju je v litrih na uro, saj se avto ne premika.

Ce on pri voznji navzdol da menjalnik v ler (nevtralni polozaj), potem motor ne zavira in TECE na standgasu (sem dobro razumel?). To pocetje je lahko smrtno nevarno, saj servo ojacevalnik za bremze ne dela s polno mocjo zaradi vrtljajev.

Ce pa on pri voznji navzeol vozi v doloceni prestavi z odvzetim gasom, pa avto ne porablja niti kapljice goriva, vse porabnike napaja vztrajnost motorja tako dolgo, dokler se avtu pri odvzetem gasu ne ustavi. Ce avto pri ozvzetem gasu pospesuje (vecji klanec) pomeni, da je pospesek gravitacijske sile (vecja razlika v nadmorski visini na prevozen kilometer recimo) vecji kot pa je zaviralni pospesek motorja. To lahko korigira tudi clovek s prestavami, ampak ne ravno pri visjih hitrostih. Primer: ne mores avto dati pri hitrosti 100 km/h pri voznji po klancu navzdol v 1. prestavo.

Jasno?
Slika
Uporabniški avatar
privatnik
Kraj: CE

Odgovor Napisal/-a privatnik »

tornado: razlika je ce se peljes po hribu navzdol v prestavi ali pa v leru.
V prestavi je poraba 0, ker masino zene avto sam,
V leru pa je poraba pac nekaj majhnega (to je pa tako vedno ko je avto v leru neglede na to al se peljes v hrib, dol, levo , desno, stojis, karkoli).

Pa se to: BC prikazuje cisto realno porabo goriva, ki jo preracuna glede na cas odprtosti injektorjev in pa prevozeno razdaljo, se pravi ce pise da je 0 potem injektorji niso niti za milisekundo odprti, niti kapljice ne spustijo skozi. Tako je recimo pri R19 16V, nekateri drugi avti pa majo vgrajene tudi posebne merilce pretoka, ki potem dajejo podatek BC.
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Pol nej mi pa en razlozi zakaj, ce stisnes sklopko, ko se peljes po klancu navzdol obrati padejo na malo vec kot pa je standgas? Zakaj bi to bilo potrebno? Tko je pr mojmu cliotu in pri fotrovemu voyagerju, pri ostalih pa se nisem probal.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
privatnik
Kraj: CE

Odgovor Napisal/-a privatnik »

Pri men padejo normalno na 900, edino ce ke kaj sucem volan (servo) se dvignejo obrati, ker ima merilec pritiska na servo lajtngi in dvigne obrate kadar suces volan. Drugace pa ima vsak avto tudi signal vzet iz zajle za hitrost, da racunalnik poza hitrost avta, mogoce med voznjo drzi malo visji standgas, da ne crkne ce cisto spustis gas, da mu ga prepozno ne zacne sam dodajat.
Uporabniški avatar
Bojci

to je zaradi porabnikov...ali elektricnih ali mehanskih, ki opravljajo doloceno funkcijo med voznjo.
Slika
Uporabniški avatar
tornado
Kraj: Maribor, Slovenija

Odgovor Napisal/-a tornado »

misek napisal/-a:Tornado ti si res en specialc. Ti sploh ves kaj pomeni stan gas. To je takrat, ko ima motor okrog 750 obr/min, to pa se zgodi, ce motor dela, ko je menjalnik v prostem teku in ti nic ne pritiskas na gas.
Ce pa se ti peljes navzdol po hribu recimo v drugi prestavi 60 km/h ti pa ja nabije obrate na 4000/min. To pa za mene ni isto kot stangas. Pod stangasom bi delal, ce bi takrat stisnil sklopko, oz. dal v prosti tek, takrat pa potem porabi malo goriva, ker bi drugace ugasnil, ce pa je v prestavi pa nikakor ne more motor kar pocakat, ce zapre dotok goriva. Ce je v prestavi in spuscena sklopka pa hoces, da bati ne "laufajo" gor pa dol potem morajo pogonska kolesa mirovat, ce se pa ti vozis se pa menda kolesa vrtijo, a ne?!!

Ce pa trdis, da pri voznji navzdol motor tece na stan gasu potem pa ti ocitno vozis tako da, ko vidis klanec navzdol das v ler potem pa res tece na stan gasu.
Oprosti, ampak moram ti povedati, da sploh ne ves kaj pises. >Pises pac zato, da nekaj nakladas in izgledas pomemben. Jaz se na tvojem mestu ne bi vec oglasal z taksnimi umotvori, ki jih prodajas tukaj. Pomesal si vse pojme osnove poznavanje motorja, ker jih ne poznas.
O tem kako se vozi po klancu navzdo v prostem teku nimam izkusenj, kljub temu, da imam za sabo prevozenih cca. 500 000km.

Ker to ni bedata na mojem nivoju sem z njo zakljucil.
Lp Rado
Uporabniški avatar
Bojci

ok...mislim, da je vsem jasno glede te zadeve, ampak besedno se nista ujela prek foruma.

zakljucujem debato, ker smo povedali ze vse.
Slika
Zaklenjeno