Zimske gume Vs. Letne
- Primož Five
- Kraj: Logatec
A misliš, da so se to primerjavo v Sloveniji spomnil?Drejchi napisal/-a:mi je zanimivo, da nekateri zaupajo "testu" neke avtomobilistične revije, ki je delala amaterski test z eno dokazano najslabših zimskih gum.
ADAC in podobni pa ne štejejo. Zanimivo, ko pa se dnevno sliši, da švabsko je pa itak über allesMora biti to selektivno, kot ponavadi...
To je bil "remake" nemškega testa... z istimi zaključki.

Tudi, če je sneg 3x v zimi, je to trikratni razlog za zimske gume.
Vsak dan se vozim iz CE v LJ ali iz Sežane v LJ in nazaj. Rahlo naletava sneg, šleparji 60 po voznem, geniji z letnimi po prehitevalnem pa 65. In jst za vsak sneg ali močnejši naliv pozen v službi. In ne pomaga it pol ure prej od doma...
Da o Romunčkih s kombiji bočno v Trojane niti ne govorim. Če se že odločite za letne gume, ostanite ob snegu doma. Ne pa zadrževat prometa in spravljat v nevarnost vse po vrsti, ker je treba glih ob metežu v LJ po gate v BTC.
V praksi ne opažam bistvene razlike med zimskimi in letnimi. Ok, poraba gor, mehkejši občutek na volanu, mogoče res daljša zavorna pot...
Razumem "ta hitre", ki lovijo stotinke po ovinkih v službo - potem letne, ampak ne v sneg! Z zimskimi - hitrost malo zmanjšaš, varnostno povečaš x2 in mirno pelješ.
1x sem imel letne pozimi in se skoraj ubil v 5-10cm svežega snega. 3 ure za LJ - CE po avtocesti. Živcev šlo kilometre, spravljal v obup druge... Preden kdo napiše, da bi ostal doma - to je zapadlo med časom v službi.
V kratkem: glih tako se da z zimskimi voziti (ne dirkati) v dežju, ob snegu pa naj tisti z letnimi ostanejo doma.
Vsak dan se vozim iz CE v LJ ali iz Sežane v LJ in nazaj. Rahlo naletava sneg, šleparji 60 po voznem, geniji z letnimi po prehitevalnem pa 65. In jst za vsak sneg ali močnejši naliv pozen v službi. In ne pomaga it pol ure prej od doma...
Da o Romunčkih s kombiji bočno v Trojane niti ne govorim. Če se že odločite za letne gume, ostanite ob snegu doma. Ne pa zadrževat prometa in spravljat v nevarnost vse po vrsti, ker je treba glih ob metežu v LJ po gate v BTC.
V praksi ne opažam bistvene razlike med zimskimi in letnimi. Ok, poraba gor, mehkejši občutek na volanu, mogoče res daljša zavorna pot...
Razumem "ta hitre", ki lovijo stotinke po ovinkih v službo - potem letne, ampak ne v sneg! Z zimskimi - hitrost malo zmanjšaš, varnostno povečaš x2 in mirno pelješ.
1x sem imel letne pozimi in se skoraj ubil v 5-10cm svežega snega. 3 ure za LJ - CE po avtocesti. Živcev šlo kilometre, spravljal v obup druge... Preden kdo napiše, da bi ostal doma - to je zapadlo med časom v službi.
V kratkem: glih tako se da z zimskimi voziti (ne dirkati) v dežju, ob snegu pa naj tisti z letnimi ostanejo doma.
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
x2drhouse napisal/-a:Tudi, če je sneg 3x v zimi, je to trikratni razlog za zimske gume.
.::Fiat-crap:: Nissan-cool:: Renault-renault:: VW-boring:: Renault-again:: Renault sport-sporty:: BMW-mmmmm::.
Zimsko si najbrž mislil Michelin Alpin, ker Pilot Sport je letna guma.
ŠIK Vulkanizerstvo, vgradnja avtoplina, protikorozijska zaščita, AVTOVLEKA 24H
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
Megane Coupe 1.4 16V l.99 ph-2 LPG
BMW E39 530i LPG
S Savo S3 in Intenso?Cr00k napisal/-a: A misliš, da so se to primerjavo v Sloveniji spomnil?Niso vsi Pipistrel
To je bil "remake" nemškega testa... z istimi zaključki.
ADAC testira celoletne, zimske in letne. Niso sicer tako nori, da bi primerjali letnih in zimskih, a celoletne so daleč najslabše tako poleti, med letnimi, kot pozimi, med zimskimi. (...da ne bo kak padalec sedaj primerjal G Vector s kitajsko čunga-lungo!)
Ne vem, a eni resnično mislite, da gre tu le za marketinško foro in kaprico zakonodajalca?
To, da so si zimske in letne po konstrukciji, sestavi in profilu dezena popolnoma različne, jasno, ko pa so namenjene popolnoma različnim razmeram, očitno ne igra vloge...
In še nekaj... dati 20+k€ za avtomobil ni problem, dati nekaj sto € za gume pa očitno je... in potem, ko le zadiši po snegu se vse pelje ~15km/h

- Primož Five
- Kraj: Logatec
http://www.siol.net/avtomoto/nasveti/va ... matik.aspx
Tisti ki misli pač samomor delat naj ga, sam ni treba drugih ogrožat po cestah. Celoletne so pa res sranje, jaz sem se zakopal z njimi na domačem parkirišču.
Upam da se ne bo tema brisala, ker se vedno nasmejiš nekaterim
Tisti ki misli pač samomor delat naj ga, sam ni treba drugih ogrožat po cestah. Celoletne so pa res sranje, jaz sem se zakopal z njimi na domačem parkirišču.
Upam da se ne bo tema brisala, ker se vedno nasmejiš nekaterim
ok razumem tisti test na poligonu, ampak eno napako ima
delan je na drseči površini ki se lahko primerja z ledom/snegom
itak da je zimska svetlobno leto boljša od letne, pa to s temperaturo nima neke hude povezave, grem stavit da če grejo enak test delat ko bo zunaj 30°c bodo zimske spet zmagale
potem bi lahko sklepali da so zimske bolj varne tud poleti
lahko da se motim, ampak me res zanima kakšen bi bil rezultat in kakšna bi bila odstopanja v primerjavi s tem testom
delan je na drseči površini ki se lahko primerja z ledom/snegom
itak da je zimska svetlobno leto boljša od letne, pa to s temperaturo nima neke hude povezave, grem stavit da če grejo enak test delat ko bo zunaj 30°c bodo zimske spet zmagale
potem bi lahko sklepali da so zimske bolj varne tud poleti
lahko da se motim, ampak me res zanima kakšen bi bil rezultat in kakšna bi bila odstopanja v primerjavi s tem testom
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Naj nebi blo tako, ker je že sama struktura materiala v gumi drugačna za letne in zimske. Material je pripravljen tako, da letne gume dajo svoj maksimum pri višjih (poletnih) temperaturah, zimske pa pri nižjih (zimskih) temperaturah. Nekako po kmeško razloženo - letna guma pozimi zmrzne 
Renault Megane II 1.6 16v - nič več
Renault Megane grandtour III 1.5 dci GT line
Renault Megane grandtour III 1.5 dci GT line
+1laguna484 napisal/-a:če bi nekateri poznali materiale in njihovo kemijo ter lastnosti pri različnih temperaturah bi bla tale tema končana že na polovici prve strani
Sam sem mnenja, da je OBVEZNO za svojo rit poskrbet, in to tako da imaš primerne gume glede na letni čas... Govorim iz svojih izkušenj in tudi izkušenj na poligonu v Grazu in na Vranjskem...
jaz nimam izkušenj po poligonih. razen parkirišča na rudniku pozimi. z pežojem 405 m+s je šlo počez no problemo, sam pomislu sm pa sm poletu. pride bmw z starimi zimskimi, iz parkirišča ni šu kaj šele do vulkanizerja. nove letne gume+ prvi sneg predlani= vlečna vrv da so me iz parkinga spravli. po spluženi cesti je blo groza (sneg je nehal padati), ker je avto neslo vsepovsod ne glede na to kako hitro sem se peljal. varnostna razdalja je bla smešna. se pa prpelem do vulkanizerja in obujem nove S3 (boli me da ne rečem kaj guma drži ko je treba pobremzat zaradi česarkol. zato je pr men zakon guma. pa še poceni je
) se vsedem v avto in opeljem domov brez problema.
tako da kot je Open reku, pade temperatura in jst menjam pa me sploh ne zanima. če mi pa kdo z letnimi v rit prleti se mu pa med klicem na 113 smejim v glavo kok je neumn. (brez zamere, ampak tako je moje mnenje
)
zimska guma ni za brez veze zimska, tako kot je letna z razlogom letna.
tako da kot je Open reku, pade temperatura in jst menjam pa me sploh ne zanima. če mi pa kdo z letnimi v rit prleti se mu pa med klicem na 113 smejim v glavo kok je neumn. (brez zamere, ampak tako je moje mnenje
zimska guma ni za brez veze zimska, tako kot je letna z razlogom letna.

"There is no plan B, only another plan A."
Ritchey Watanabe
Group B rally driver...the ballsiest creature alive!
Group B rally spectator.....the craziest creature alive!
Sej to da letna guma ni za v sneg smo ze ugotovili. Tud podlaga na vranskem kjer so siolovci delal test ima okoli 20 % oprijema priblizno enako kot na snegu ali ledu. Sem bil tam z letnimi pa ni za nikamor
Po suhi cesti pa upam stavt da letna bolje zavira tudi pri nizjih temperaturah. Vendar je tudi takih dni malo vecinoma je cesta mokra in poledica se lahko pojavi tudi pri temperaturah malenkost nad niclo.
Zato pac pozimi zimske gor mal pocasnejs vecja varnostna pa je to to
Lp
Po suhi cesti pa upam stavt da letna bolje zavira tudi pri nizjih temperaturah. Vendar je tudi takih dni malo vecinoma je cesta mokra in poledica se lahko pojavi tudi pri temperaturah malenkost nad niclo.
Zato pac pozimi zimske gor mal pocasnejs vecja varnostna pa je to to
Lp
Dejte met zimske v prtljažniku... Pa preden iz suhe ceste priletite v kako lužo zapelte na stran, pa premenjite na zimske... Ko pridete spet na suho cesto pa premenjite nazaj na letne... Al pa ko grete zjutri na šiht pejte na zimskih, po šihtu pa na parkirišču dejte letne gor, ker takrat bojo ceste suhe...
A je kdo kdaj probu zarit noht v zimsko pa letno gumo?
A je kdo kdaj probu zarit noht v zimsko pa letno gumo?

.jpg)