Ja v nafto ja.sinko napisal/-a:to si seveda vlil med nafto? zaj pa ti meni povej, nafta ko gre skozi motor zgori, a to olje al kaka že čudežna tekočina pa ne? da pride do filtra? to je meni tak malo za jajca privlečeno, al pol ko to zgori pa ta "dim" spuca filter? ne vem no
aja pa nisem bral niti poslušal članka ker je predolg
Nisem se preveč poglabljal, ampak kakor sem razumel ta tekočina zniža temperaturo pri kateri zgorijo ti sajasti delci iz cca 600 stopinj na cca 300 stopinj. Ja do filtra če drugače ne pride z nafto, ko poteka regeneracija filtra, ker takrat pride do DPF-ja tudi nafta (z dodatni injektorjem v filtru ali z dodatnim vbrizgom goriva preko injektorjev motorja)
Tako, da ta 'čudežna' tekočina ni preveč čudežna ampak pač aditiv, ki ga ponujajo različni proizvajalci. Kako pa natančno deluje in če sploh deluje ne vem, zato sem pa napisal da bom vidu rezultate in potem poročal, če seveda koga zanima. Kot sem že prej napisal z DPF-jem ali z avtom nimam nobenih problemov. Filter se mi regenerira približno vsaakih 500km - 600km (če vozim samo avtocesto) oziroma lahko prevozim tudi več, če so takšni pogoji vožnje, da se regeneracija ne more začeti (preniska temperatura DPF-ja....). Občutek imam da se je DPF redkeje regeneriral, ko sem avto kupil (beri. 2 leti nazaj oziroma 75.000km), je pa tudi res da nisem bil toliko pozoren na regenracijo, ker sem delal tudi drugačne poti, tako da je to lahko samo moj občutek. Kolikor vem je to še vedno povsem normalno delovanje DPF-ja. Vseeno me je zanimalo ali lahko dpf kako ščistim, ker pri teh kilometrih je verjetno že nekoliko zapacan in zato sem nabavil ta aditiv, ker naslednja možnost čiščenja je takšna kot mi jo je opisal zoro_31, kar pa že zahteva bistveno več dela.
lp