FAP filter

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Andyr26

Re: FAP filter

Odgovor Napisal/-a Andyr26 »

sinko napisal/-a:to si seveda vlil med nafto? zaj pa ti meni povej, nafta ko gre skozi motor zgori, a to olje al kaka že čudežna tekočina pa ne? da pride do filtra? to je meni tak malo za jajca privlečeno, al pol ko to zgori pa ta "dim" spuca filter? ne vem no
aja pa nisem bral niti poslušal članka ker je predolg
Ja v nafto ja.
Nisem se preveč poglabljal, ampak kakor sem razumel ta tekočina zniža temperaturo pri kateri zgorijo ti sajasti delci iz cca 600 stopinj na cca 300 stopinj. Ja do filtra če drugače ne pride z nafto, ko poteka regeneracija filtra, ker takrat pride do DPF-ja tudi nafta (z dodatni injektorjem v filtru ali z dodatnim vbrizgom goriva preko injektorjev motorja)
Tako, da ta 'čudežna' tekočina ni preveč čudežna ampak pač aditiv, ki ga ponujajo različni proizvajalci. Kako pa natančno deluje in če sploh deluje ne vem, zato sem pa napisal da bom vidu rezultate in potem poročal, če seveda koga zanima. Kot sem že prej napisal z DPF-jem ali z avtom nimam nobenih problemov. Filter se mi regenerira približno vsaakih 500km - 600km (če vozim samo avtocesto) oziroma lahko prevozim tudi več, če so takšni pogoji vožnje, da se regeneracija ne more začeti (preniska temperatura DPF-ja....). Občutek imam da se je DPF redkeje regeneriral, ko sem avto kupil (beri. 2 leti nazaj oziroma 75.000km), je pa tudi res da nisem bil toliko pozoren na regenracijo, ker sem delal tudi drugačne poti, tako da je to lahko samo moj občutek. Kolikor vem je to še vedno povsem normalno delovanje DPF-ja. Vseeno me je zanimalo ali lahko dpf kako ščistim, ker pri teh kilometrih je verjetno že nekoliko zapacan in zato sem nabavil ta aditiv, ker naslednja možnost čiščenja je takšna kot mi jo je opisal zoro_31, kar pa že zahteva bistveno več dela.

lp
Renault Laguna II Initiale Paris 2.0dci 127kW l.2007
Uporabniški avatar
sinko

Odgovor Napisal/-a sinko »

moja ma 140000 km, od kar jo imam, se pravi od leta 2008 ko je mela 95000 se mi je DPF regeneriral samoe 1x! Večino mam voznje 20 km v eno stran, se pravi 40 do 50 km dnevno, to mam zadnjega pol leta, pred tem sem jo drkal slabo leto samo 1km v vsako stran. Filter mi sigurno dela ker mi je takrat ko se je regeneriral prižgala lučka in bil je občutno brez moči, poraba nafte je poskočla, po sami regeneraciji pa je vlekla ko zmesana
Laguna II 2.2dCi INITIALE PARIS
Uporabniški avatar
Andyr26

Sicer ne vem kako je pri tvoji laguni ampak pri moji ni nobene opozorilne lučke ko poteka regeneracija. Lučka naj bi se mi prižgala šele takrat, ko je nevarnost zamašitve filtra, se pravi da je nujno že potrebna regeneracija, kar se mi pa še ni zgodilo (prevoženih 182.000km). Če si imel vožnje samo po en kilometer se ti niti ni mogla začeti regeneracija (prenizka temepratura), zato pa ti je verjetno takrat posvetila lučka, ker je bil filter že tik pred totalno zabitostjo. Sedaj, ko imaš malo daljše relacije, se ti verjetno bo oziroma se ti je že regeneriral in tega sploh tega ne veš. Jaz imam skoraj vedno iste relacije in to avtocesto, zatovčasih opazim, da je trenutna poraba precej višja od porabe, ki jo imam ponavadi na tem delu ceste in le tako lahko ugotovim da poteka regeneracija. To traja cca. 20min nato s poraba normalizira. Če pa avto ugasnem medtem ko poteka regeneracija pa to opazim, ko stopim iz avta in zavoham poseben vonj, ki nevem kako bi ga opisal (mogoče kot bi en pleh močno segrel). Po regionalnih cestah pa težko sploh opazim kaj je normalna poraba in kaj povečana, glede na to da v naših koncih ni nekih ravnih cest, in zato takrat tudi ne vem kdaj poteka regeneracija.

Lp
dci

Odgovor Napisal/-a dci »

Andryr26, sem enakega mnenja. Lučka zasveti, ko je kritično zamašen in to pomeni, da se pojdi vozit, da regeneracija opravi svoje delo. Dlje se boš vozil več saj bo zgorelo.
Če boš pa delal relacijo 200km in bo filter prišel na delavno temperaturo pri prevoženih 80km "recimo", potem bo prišlo do samovžiga "kot pri dimniku v hiši" in bo gorenje saj potekalo samostojno naslednjih 120km, kar je pa odvisno, če imaš manj saj bo prej vse zgorelo, če pa več, pa 120km ne bo zadostovalo.
Uporabniški avatar
Andyr26

Ja meni se regeneracija zažene običajno po prevoženih 20 kilometrih (od tega skoraj vse avtocesta). nato pa traja cca. 20 min in regeneracija je končana (vse avtocesta). Začne se mi pa približno vedno na isti točki, tako da očitno se do tam avto lepo segreje in so takrat izpolnjeni vsi pogoji za regeneracijo.
Uporabniški avatar
laguna484
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a laguna484 »

Andyr26 napisal/-a:Sicer ne vem kako je pri tvoji laguni ampak pri moji ni nobene opozorilne lučke ko poteka regeneracija. Lučka naj bi se mi prižgala šele takrat, ko je nevarnost zamašitve filtra, se pravi da je nujno že potrebna regeneracija, kar se mi pa še ni zgodilo (prevoženih 182.000km). Če si imel vožnje samo po en kilometer se ti niti ni mogla začeti regeneracija (prenizka temepratura), zato pa ti je verjetno takrat posvetila lučka, ker je bil filter že tik pred totalno zabitostjo. Sedaj, ko imaš malo daljše relacije, se ti verjetno bo oziroma se ti je že regeneriral in tega sploh tega ne veš. Jaz imam skoraj vedno iste relacije in to avtocesto, zatovčasih opazim, da je trenutna poraba precej višja od porabe, ki jo imam ponavadi na tem delu ceste in le tako lahko ugotovim da poteka regeneracija. To traja cca. 20min nato s poraba normalizira. Če pa avto ugasnem medtem ko poteka regeneracija pa to opazim, ko stopim iz avta in zavoham poseben vonj, ki nevem kako bi ga opisal (mogoče kot bi en pleh močno segrel). Po regionalnih cestah pa težko sploh opazim kaj je normalna poraba in kaj povečana, glede na to da v naših koncih ni nekih ravnih cest, in zato takrat tudi ne vem kdaj poteka regeneracija.

Lp
X2

Sem pa tudi jaz že parkrat zavohal ta vonj pa mi ni blo jasno od kod je :D

lp
Uporabniški avatar
buscapé
Kraj: novo mesto

Odgovor Napisal/-a buscapé »

Kot so povedali že predhodniki je tudi pri moji laguni tako. Vsake toliko časa se filter regenerira, kar se opazi pri povišani trenutni porabi, ki je približno 2 litra višja, kot običajno. Regeneracija se začne po nekaj prevoženih kilometrih, tudi pri meni na avtocesti, kjer se veliko vozim. Poteka kar nekaj časa, ne morem rečti da ravno 20 minut je pa kar dolgotrajna. Sedaj sem z vozilom prevozil 30 k kilometrov in se mi jeregeneracija vklopila že kar nekajkrat.

Sem se pa začetku, oziroma prvič kar prestrašil, ko sem opazil, da je trenutna poraba višja kot ponavadi na tej relaciji pri isti hitrosti. Sem že mislil, da je kaj narobe z motorjem, potem pa sem se spomnil da je po vsej verjetnosti regeneracja filtra, kar je tudi bilo.

Imam pa občutek, kot da takrat motor malo glasneje deluje.
Renault laguna grandtour Initiale (2.0 dci 127 Kw)
Uporabniški avatar
Andyr26

No, da podam še rezultate dodajanja aditiva. Po približno 6000km (182.00km - 188.000km) je moja ugotovitev taka, da je aditiv nekaj ščistil oziroma izboljšal. Regeneracija se mi je izvedla kmalu po vlitju aditiva, tako da je tudi aditiv prišel do DPF-ja (za sinkota) in nato sem do naslednje regeneracije naredil skoraj 1000km, nato pa nekako 800km in 750km, naprej sem pa malo težje sledil, ker avta nisem vedno vozil sam. Vsekakor se regeneracija ne izvaja več tako pogosto, kot se je prej, tako da je aditiv očitno deloval. Še enkrat povem da je to zgolj moje subjektivno mnenje in opažanje, tako da ne bo kdo spraševal po strokovni razlagi in meritvah, ki to potrjujejo.

Lp
Uporabniški avatar
WarpedOne
Kraj: Hrastnik

Odgovor Napisal/-a WarpedOne »

Hvala za report, ta DPF je hudo zmuzljiva zadeva, ni nekega enostavnega pravila.
Men je "ko je bla še mlada", dpf pucala skoraj vsak tank, pol je bil tist reprogram ECUja in prisilna regeneracjia po kateri naslednjih cca 30k km ne vem če se je regenaracija sprožila 2x, večkrat sigurno ne.
Pol je bil avto na servisu iz nekega čist tretjega razloga, odklapljan akumulator in se mi je začela regenarcija sprožat po vsaki dolgotrajnejši vožnji po AC - se pravi, eno uro po AC nič, ko pa pol upočasnih in furaš po mestu evo ti regeneracije. Kontrolni pregled na servisu ni našel ničesar. Zadnje čase se je to spet mal uteklo in ni več tko nujno da AC sproži kurjenje.

Ampak plan vseeno stoji: avto je sedaj ven iz garancije, ob prvem problemu z DPF bo ta letel ven, notr pa blendo. 600€ za +30 konjev ni tko švoh deal. Zelenci se pa nej nekam zaletijo s svojimi eko-pol-izdelki.
Laguna Coupe GT dci 180
Uporabniški avatar
DonLuigi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a DonLuigi »

Tole z blendo ni trivijalen poseg. Tlak izpušnih plinov bo drugačen, kar ima velik vpliv na delovanje turbine.

Pa upaj, da ne bodo na tehničnem preveč kmalu začeli preverjati vsebnost trdih delcev.

lp,
Luka
Uporabniški avatar
WarpedOne

Cel smisel blende je ravno ustvarjanje minimalnega potrebnega (i.e. pričakovanega) tlaka v izpušnem sistemu, da turbina ne skače prehitro previsoko. Obnašat se mora kot nov totalno spucan DPF.

Po regeneraciji na AC je poraba opazno nižja, avto pa opazno bol poskočen. Brez DPF in z ustrezno blendo bo avto vedno tak, ne le par km po opravljeni regeneraciji pol pa zopet kot bi dihal skozi povšter.
Laguna Coupe GT dci 180
VelikiGoban

Odgovor Napisal/-a VelikiGoban »

Zakaj je cena za ta poseg tako visoka?
In kje boš dobil +30 konjev, če bo upor v izpušnem sistemu enak kot pri čistem DPF?
Uporabniški avatar
WarpedOne

Cena je visoka predvsem ker je lahko, še vseen prišparaš polovico cene vgradnje novega.
Glede 30KM. Moč in navor se sigurno dvigneta, ker motor lažje izdihuje - i.e. manj energije porabi za pumpanje izpuha skozi zabasan DPF. Kolk moči dobi samo s tem je pa drugo, sploh ker je nujno prilagodit par drugih zadev v motorju ja ni negativnih vplivov. Poseg izvajajo ljudje, ki se ukvarjajo s tjuningom in ti hkrati nardi še optimizacijo zadev - 30KM je standardni neproblematični dvig moči na 180KM 2.0dci.
Laguna Coupe GT dci 180
Odgovori