Olje laguna 1.9 dci

Vse debate v zvezi z Renault Talismani, Lagunami, Megani in Clioti vseh letnikov
borisl1

Re: Olje laguna 1.9 dci

Odgovor Napisal/-a borisl1 »

moje veselje je mimo...
naredil kakih 600km in turbo spusti olje, pa še to na AC med MB in CE, tako da sem moral klicati avtovleko ker po AC ga naj ne bi smel vlečt. na prvi pogled je olje začelo iztekat samo na izpušni strani turbine, vetrnice pa niso poškodovne... skratka pojma nimam zakaj se je to zgodilo. sam motor laufa kot urica.
ob vgradnji je bilo vse storjeno tako kot treba, saj nisem prvič menjaval turba, pa še kolega avtoserviser ki je že dal skozi nekaj renault-ov je bil zraven tako da ni možnosti da bi kaj storil narobe.
-očiščeno oljno korito(karter)
-očiščene cevi sesalnega dela(cevi, intercooler, kolektor...), ter dovodna in odvodna cev za podmazovanje turbinskega ležaja.
-menjava olja(ELF)+oljnega filtra
-nov zračni filter
- + nekaj drugih malenkosti ki sicer nimajo vpliva na delovanje turbo polnilnika.
odlično se je čutilo ko začne turbo pridobivat na obratih, torej ko "se vklopi", tudi moč je imel, tako da je vsaj nekaj časa turbo deloval tako kot mora. na AC pa med 2500-3000obr/min začne najprej rahlo kaditi, malo spustim gas, nato pa dimna zavesa.
dobro da nisem imel zraven kakšne majhne macole! :mad: :mad: :mad:
Zdaj bova z serviserjem stvar odmontirala(nimam dvigala, tla pa so še mokra od dežja), in ga pošljem nazaj kjer sem ga obnovil saj je še pod garancijo, pa da vidimo kaj se je zgodilo...
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

borisl1 napisal/-a:moje veselje je mimo...
naredil kakih 600km in turbo spusti olje, pa še to na AC med MB in CE, tako da sem moral klicati avtovleko ker po AC ga naj ne bi smel vlečt. na prvi pogled je olje začelo iztekat samo na izpušni strani turbine, vetrnice pa niso poškodovne... skratka pojma nimam zakaj se je to zgodilo. sam motor laufa kot urica.
ob vgradnji je bilo vse storjeno tako kot treba, saj nisem prvič menjaval turba, pa še kolega avtoserviser ki je že dal skozi nekaj renault-ov je bil zraven tako da ni možnosti da bi kaj storil narobe.
-očiščeno oljno korito(karter)
-očiščene cevi sesalnega dela(cevi, intercooler, kolektor...), ter dovodna in odvodna cev za podmazovanje turbinskega ležaja.
-menjava olja(ELF)+oljnega filtra
-nov zračni filter
- + nekaj drugih malenkosti ki sicer nimajo vpliva na delovanje turbo polnilnika.
odlično se je čutilo ko začne turbo pridobivat na obratih, torej ko "se vklopi", tudi moč je imel, tako da je vsaj nekaj časa turbo deloval tako kot mora. na AC pa med 2500-3000obr/min začne najprej rahlo kaditi, malo spustim gas, nato pa dimna zavesa.
dobro da nisem imel zraven kakšne majhne macole! :mad: :mad: :mad:
Zdaj bova z serviserjem stvar odmontirala(nimam dvigala, tla pa so še mokra od dežja), in ga pošljem nazaj kjer sem ga obnovil saj je še pod garancijo, pa da vidimo kaj se je zgodilo...
Kako ste pa pucali intercooler?
RenaultSport
borisl1

ko že napisano je spucano vse. intercooler, cevi za zrak, za olje,...
zdaj sem spet dobil stvar dol in je res samo olje spustila. z ležajem kot zgleda ni nič saj nima lufta.
...že poslal nazaj. to bom še pretrpel in še enkrat zamenjal olje ker ga je itak spilo pod minimum, in če bo šla bo šla, če se to zgodi ponovno(se bom izogibal AC) pa najprej do kolega, nato pa odpad.
Uporabniški avatar
Spula

borisl1 napisal/-a:ko že napisano je spucano vse. intercooler, cevi za zrak, za olje,...
zdaj sem spet dobil stvar dol in je res samo olje spustila. z ležajem kot zgleda ni nič saj nima lufta.
...že poslal nazaj. to bom še pretrpel in še enkrat zamenjal olje ker ga je itak spilo pod minimum, in če bo šla bo šla, če se to zgodi ponovno(se bom izogibal AC) pa najprej do kolega, nato pa odpad.
Vem, da je napisano, da je vse spucano ampak, Kako in s čim ste spucali intercoler sem mislil vprašat? :)
Čudno, da je kar spustila :? Ni se treba nič izogibat AC, avto more delat v vseh območjih zato je tudi narejen.
RenaultSport
borisl1

...adijo pamet...
danes me je klical serviser turbo polnilnikov ki je ugotovil da je s turbom vse v najlepšem redu. dal ga je na preizkusno klop(ali kako se že reče) in nikjer nič ne spušča, vrtljaji so normalni. skratka vse OK. Malo sva premišljevala vzroke za ta dim pa tudi sam že par ur razmišljam kaj se bi lahko zgodilo:
-tesnila ventilov(tefloni) mislim da ne morejo kar tako naenkrat spustit, pa tudi če so že obrabljeni, še nisem videl da bi spustili skozi toliko olja da naredi zaveso kot dimna granata.
-mogoče bi lahko bilo v izpuhu še toliko olja(tega nisem čistil) da ko je doseglo dol. temperaturo je začelo tako kadit. ampak prej mi ni nič kadilo razen malo v območju delovanja turbine ko malo bolj stisneš, za kar sem mislil da je bilo krivo staro olje v izpuhu.
- če ni šlo ven pri turbu, kam je torej izginilo olje od max. do min.?
- če pogledam pod avto imam na zadnjem loncu že majhno luknjico in je tam olje ven teklo takrat. ampak kot sem rekel ne vem ali je to še od prejšnjič ko je spustil turbo...
Intercooler sem spral kar z bencinom. nalil do polovice, zaprl na obeh straneh, ter par minut preobračal, in spustil ven(to ponovil parkrat), nato pa pustil sušiti kake 3 dni.
še eno vprašanje:
ima ta stvar katalizator?. pri dizlu ga namreč še nisem videl(res je tudi da še nobeden moj ni bil več kot 97 letnik). bi se znalo tam kar veliko olja zadržat.
kot sem že napisal, še enkrat reskiram za novo olje, grem na AC terat koliko gre, pa naj kadi če hoče...

HVALA ZA POMOČ!
Uporabniški avatar
Spula

Kadil bo še malo, ker olje je nabrano v celem izpuhu. Intercooler je najbolje postaviti v eno kanto, da se "odteče" olje ki je notri. Kako je lahko olje na MIN. od prej? :? A ko ste menjali turbo niste naredili še servisa(olje filter)?
RenaultSport
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Spilo mu je novega v prvi vožnji do min.
borisl1

spula@
z "staro olje" sem mislil na tisto olje ki je ostalo v izpuhu od takrat ko je prejšnji turbo spustil...
tako pahjen pa tudi nisem da bi tisto črno brozgo pustil v motorju in vozil dalje. :)
seveda menjano olje+filter, danes ponovno. ravno zato sem tudi začel temo da izvem katero olje mu naj dam.

drhouse@
ni bila ravno prva vožnja, kakih 600km. ampak vseeno...

...danes dobil turbo nazaj, menjal olje(spet), zmontiral turbo, jutri pa moram še po en O-ring ki pride na cev za olje, potem pa test...
LP
boris
Uporabniški avatar
Spula

borisl1 napisal/-a:spula@
z "staro olje" sem mislil na tisto olje ki je ostalo v izpuhu od takrat ko je prejšnji turbo spustil...
tako pahjen pa tudi nisem da bi tisto črno brozgo pustil v motorju in vozil dalje. :)
seveda menjano olje+filter, danes ponovno. ravno zato sem tudi začel temo da izvem katero olje mu naj dam.

drhouse@
ni bila ravno prva vožnja, kakih 600km. ampak vseeno...

...danes dobil turbo nazaj, menjal olje(spet), zmontiral turbo, jutri pa moram še po en O-ring ki pride na cev za olje, potem pa test...
LP
boris
Aha no saj se mi je zdelo ampak dandanes je res vse možno, ker včasih delajo take stvari, da se mi kar avto smili :) Ko boš šel na vožnjo ga postopoma teraj, če je slučajno kje še kaj olja ostalo.
RenaultSport
Uporabniški avatar
yaxo11

Odgovor Napisal/-a yaxo11 »

koliko pa te je koštala obnova turbine, malo sem brskal okoli in vidim da so cene turbin konkretno padle, najbrž so kaki fejki, vendar vseeno, zadeva more delat
borisl1

tako. končno spravil ponovno skupaj, in enostavno ne kadi več!!!
na prvi vožnji sem ga lepo počasi ogrel, nato pa okrog 40-45km po AC. prvih par kilometrov se je še kadilo, nato pa konec. sem ga še parkrat malo bolj stisnil da vidim če bo še kakšna bojna zavesa zadaj in presenetljivo nič... samo upam da bo tako tudi ostalo!
pa še nekaj(če ima kdo možnost pogledat). wastegate ventil se zapre takoj po zagonu in ostane zaprt v prostem teku. je to prav? ker pri nekaterih se wastegate zapre takrat ko dodaš malo gasa, pod prostim tekom pa je odprt zato da ima turbina v prostem teku manjše obrate. EM(vakum) ventil očitno deluje ker če ga odklopim se wastegate spet odpre.

yaxo11@
Za obnovo sem dal mislim da točno 380€+poštnina. za servis kjer sem jo dal obnovit pa sem zasledil samo pohvale in nobenih negativnih izidov. v nekaterih primerih njihove stranke pravijo da jim obnovljen turbo zdrži celo več kot originalen... nazadnje ko sem turbo(v zmoti) poslal nazaj mi je serviser celo ponudil da jo odkupi nazaj, v primeru da najdem kakšno napako na motorju ki je nimam namena popravljat.

LP
Boris
Uporabniški avatar
yaxo11

QL cena, jaz sem sicer našel cartridge za cca 200e, ebay anglija 8)
borisl1

...zgodba se nadaljuje.
ugotovil sem, da žre olje, okrog 1l/1000km, ampak se pri izpuhu ne kadi več popolnoma nič!
opazil pa sem, da se pri oddušniku(ali pokrovu za nalivanje olja) kadi rahlo belo če snamem cev med prostim tekom. z višanjem obratov se količina oz. gostota dima ne veča. vžge odlično, gre tudi dobro...
tefloni, batni obročki, kaj pa vem... ne mislim več popravljati. nekaj časa ga bom še vozil ter pač malo dolival vsake toliko, potem pa noter 10w40, in bo kar bo!
Uporabniški avatar
yaxo11

probaj pri prižganem avtu previdno ven potegnit še šipko od olja, če se kadi belo, so fuč batni obročki. Drugače pa ja, zna bit da so tut tefloni zanič če požre tok olja
Uporabniški avatar
revier

Odgovor Napisal/-a revier »

Očitno pri 1.9 dci motorjih radi gredo tile batni obročki in tefloni... :S lahko samo vprašam je 120KM različica ali 100KM različica?
Odgovori