Bojci napisal/-a: ko si opisoval, da je na vrhu hladilnika zgolj mlacen, nizje vroc in pri termostatu zgolj mlacen....to mora biti samo luft v tem predelu, kjer je mlacen.
Clovek ponavadi z roko lahko drzi trajno najvec 60°C (ok, v povprecju - jaz ne morem), torej si na mlacnem delu imel okrog 40-50°C.
E vidis - s tem izhodiscem sem tudi jaz zagnajvil staremu majstru, ki nam ta avto vzdrzuje ze 10 let.
Je rekel simpl:
- dokler se prvic ventilator ne zalaufa - nimam kaj jamrat o neenakomerno porazdeljenem vroce/nevroce na hladilniku - da toliko casa se se vse skupaj segreva in mesa
Kar je potem tudi res - ko enkrat ventilator zalaufa - je hladilnik enakomerno vroc ...
Za cev med termostatom in glavo motorja je pa rekel tole:
- da jasno da je mlacna, dokler termostat do konca ne odpre - ker je termostat pretocen - in to pomeni, da ima eno tanko sobico, prek katere cisto male prepusca stalno - zato je po prvih cca 15min voznje lahko se mlacna cev ...
Ko pa enkrat odpre - postane vroca - kar je spet res - ko enkrat pride cagr prvic proti 75° in cez proti 80°C in se zalaufa ventilator - je potem ta cev stalno vroca.
Ceprav meni tu nekaj manjka ... ni logike da bi bila mlacna (po mehanikovi razlagi) - ce drugega ne - bi moralo nazaj "udarit" - saj je povezana na debelo cev, ki gre iz glave v hladilnik. Razen ce ni tam se kak ventil/termostat/whatever ....
"Ideja" o zraku je tudi meni se vedno blizja ...
No saj pravim - men je cel sistem "nenavaden" - termostat je pri vodni pumpi v sami cevi ... - jaz sem mislil da so termostati vedno na izhodu iz glave motorja na cevi ko gre direkt na hladilnik ...
Zato sem mu potem verjel, da menda ze ve, kaj mi tolmaci ...
Bojci napisal/-a:Preluftas sistem tako, da kaksen cepek odpres na ceveh, ce pravis, da jih je nekaj. Ce imas cep na zunanjem krozenju hladilne vode (med hladilnikom in termostatom) potem tega odvij, da gre luft ven. Sploh je vazen tale cep pri mrzlem motorju, saj luft nima placa it ven, ker je termostat zaprt. Ko zacne tect voda iz tega cepka, potem je nivo vode v ekspanzijski ravno pravi.
A vseeno katerega ... ker saj pravim - pri BX si moral it po zaporedju - od najnizjega do najvisjega in obvezno pri hladnem.
Mimogrede - a se naceloma avtomobili z ekspanzijsko ne prezracijo "sami"? Recimo vem da za BX dizel s klasicno ekspanzijsko - se ni treba tako matrat kot pti meni - enostavno nalijes vodo, zakurblas, pustis da laufa, pocakas parkrat ventilator, ugasnes ... pri hladnem potem dolijes kolikor je treba ... in to je to ...