Nivo v ekspanzijski

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
Bojci
Kraj: Maribor & skrajni severovzhod Prekmurja

Odgovor Napisal/-a Bojci »

ko si opisoval, da je na vrhu hladilnika zgolj mlacen, nizje vroc in pri termostatu zgolj mlacen....to mora biti samo luft v tem predelu, kjer je mlacen.
Clovek ponavadi z roko lahko drzi trajno najvec 60°C (ok, v povprecju - jaz ne morem), torej si na mlacnem delu imel okrog 40-50°C.

Preluftas sistem tako, da kaksen cepek odpres na ceveh, ce pravis, da jih je nekaj. Ce imas cep na zunanjem krozenju hladilne vode (med hladilnikom in termostatom) potem tega odvij, da gre luft ven. Sploh je vazen tale cep pri mrzlem motorju, saj luft nima placa it ven, ker je termostat zaprt. Ko zacne tect voda iz tega cepka, potem je nivo vode v ekspanzijski ravno pravi.

Ce ti kaj pomaga, sem na svojem oznacil ta cepek, puscica pa kaze vijak, s katerim pa lahko preluftas tik pred termostatom notranji krog, kot je povedal Drmo. Samo jaz tega nisem delal.
Slika

Drugace pa sem jaz tudi preluftal sistem tako, da sem segrel avto na delovno temperaturo (ko se ventilator vklopi je ziher na delovni temperaturi) in potem opazoval dogajanje v ekspanzijski. Ce nivo pade, dolijes in zopet malo opazujes. Ekspanzijska posoda je ponavadi na najvisje lezecem vestu pod motornim pokrovom in oznaka min je tisti nivo, kjer je v sistemu se vedno voda, kar je pod min, je lahko v sistemu luft.

Probaj malo. :wink:
Slika
Uporabniški avatar
Citroenovc

Odgovor Napisal/-a Citroenovc »

Bojci napisal/-a: ko si opisoval, da je na vrhu hladilnika zgolj mlacen, nizje vroc in pri termostatu zgolj mlacen....to mora biti samo luft v tem predelu, kjer je mlacen.
Clovek ponavadi z roko lahko drzi trajno najvec 60°C (ok, v povprecju - jaz ne morem), torej si na mlacnem delu imel okrog 40-50°C.
E vidis - s tem izhodiscem sem tudi jaz zagnajvil staremu majstru, ki nam ta avto vzdrzuje ze 10 let.

Je rekel simpl:
- dokler se prvic ventilator ne zalaufa - nimam kaj jamrat o neenakomerno porazdeljenem vroce/nevroce na hladilniku - da toliko casa se se vse skupaj segreva in mesa
Kar je potem tudi res - ko enkrat ventilator zalaufa - je hladilnik enakomerno vroc ...
Za cev med termostatom in glavo motorja je pa rekel tole:
- da jasno da je mlacna, dokler termostat do konca ne odpre - ker je termostat pretocen - in to pomeni, da ima eno tanko sobico, prek katere cisto male prepusca stalno - zato je po prvih cca 15min voznje lahko se mlacna cev ...
Ko pa enkrat odpre - postane vroca - kar je spet res - ko enkrat pride cagr prvic proti 75° in cez proti 80°C in se zalaufa ventilator - je potem ta cev stalno vroca.
Ceprav meni tu nekaj manjka ... ni logike da bi bila mlacna (po mehanikovi razlagi) - ce drugega ne - bi moralo nazaj "udarit" - saj je povezana na debelo cev, ki gre iz glave v hladilnik. Razen ce ni tam se kak ventil/termostat/whatever ....

"Ideja" o zraku je tudi meni se vedno blizja ...

No saj pravim - men je cel sistem "nenavaden" - termostat je pri vodni pumpi v sami cevi ... - jaz sem mislil da so termostati vedno na izhodu iz glave motorja na cevi ko gre direkt na hladilnik ...

Zato sem mu potem verjel, da menda ze ve, kaj mi tolmaci ...
Bojci napisal/-a:Preluftas sistem tako, da kaksen cepek odpres na ceveh, ce pravis, da jih je nekaj. Ce imas cep na zunanjem krozenju hladilne vode (med hladilnikom in termostatom) potem tega odvij, da gre luft ven. Sploh je vazen tale cep pri mrzlem motorju, saj luft nima placa it ven, ker je termostat zaprt. Ko zacne tect voda iz tega cepka, potem je nivo vode v ekspanzijski ravno pravi.
A vseeno katerega ... ker saj pravim - pri BX si moral it po zaporedju - od najnizjega do najvisjega in obvezno pri hladnem.

Mimogrede - a se naceloma avtomobili z ekspanzijsko ne prezracijo "sami"? Recimo vem da za BX dizel s klasicno ekspanzijsko - se ni treba tako matrat kot pti meni - enostavno nalijes vodo, zakurblas, pustis da laufa, pocakas parkrat ventilator, ugasnes ... pri hladnem potem dolijes kolikor je treba ... in to je to ...
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Bojci

Citroenovc napisal/-a: Je rekel simpl:
- dokler se prvic ventilator ne zalaufa - nimam kaj jamrat o neenakomerno porazdeljenem vroce/nevroce na hladilniku - da toliko casa se se vse skupaj segreva in mesa
Kar je potem tudi res - ko enkrat ventilator zalaufa - je hladilnik enakomerno vroc ...
ni res!
saj ti ventilator vendar ne mesa hladilno vodo ampak ti hladi.

Takoj, ko termostat prepusti hladilno vodo iz notranjega cikla v hladilnik, pomeni, da se je motor ogrel na delovno temperaturo in ga je potrebno prisilno hladiti. Vroca voda gre na zgornji cevi v hladilnik, spodaj pa se vraca nazaj v motor. Ko se vozis, se itak ne vklaplja ventilator, ker imas zaradi hitrosti ze zadostno odvajanje toplote, ko pa stojis, se ti pa vklopi ventilator, ki ga vklaplja termostikalo na hladilniku.
Hladilnik, ko pride voda v njega, pa je skoraj po vsej povrsini enako vroc....ce ni, potem je 100% luft tam.

glede termostata, da ima majhno luknjo nisem preprican,...ampak mislim, da nima. Cev je mlacna zaradi tega, ker se toplota po materialu siri. Cev je stalno vroca takrat, ko termostat odpre ciklus na prisilno hlajenje prek hladilnika.
Ne vem, kaj imas to za mehanika, ampak te diagnoze so mi cisto mimo.

Pri tebi pa sem ziher, da mas termostat hin in ti prehitro spusca vodo v hladilnik. Delovna temperatura motorja z notranjim izgorevanjem je od 90-100°C, vecina termostatov je noter med 85 in 92°C, tudi odvisno, ce imas klimo ali ne. Tvoj sistem tudi ni prezracen, zato cudne deviacije temperatur.

Ce ni ekspanzijske, je treba po cepkih, kot si opisal, ce pa je, pa pustis pokrovcek odprt in motor spravis do del. temperature....dolivas lahko sproti, ni nujno, da je mrzel, saj itak ni nobenega pritiska noter v hladilnem sistemu, saj imas odprt pokrov.
Slika
Uporabniški avatar
Citroenovc

Ja vse kar si napisal je tocno tako, kot sem jaz navajen, da mi recimo BX dela. In se popolnoma strinjam z vsem.

Ampak zdaj pa zadeve, ki na Saf odstopajo - termostat je "kr nekje" - se pravi zadaj pri vodni pumpi v cevi - in po specifikaciji iz Renault kataloga - ima delovni razpon tam med 72 in 77°C - meni se to zdi blazno nizko.
Ko sistem preseze 77°C - se odpre - ce pade pod 72 (recimo pozimi) - se nazaj zapre baje ...
In ima tudi neko malo sobo/luknjo, cez katero skoz po malem siba hladilno ...

In dejansko je avto pri cca 20min na mestu in priklopljen na komp delal tako - pri 72°se je zacel konkretno segrevat hladilnik; pri 79 so ze laufali ventilatorji (spet po specifikaciji) ...

Senzor za ventilatorje ni nekje na hladilniku - ampak na cevi, ki vodi nanj.

No sicer - napisal si "skoraj po celi povrsini enako vroc ..." no saj to pa je - ceprav je pa res - zadnjih par cm (po visini) hladilnika mlacnih (je pa to nad nivojem, kjer pride vanj cev) - je po vsaki zdravi logiki zrak - ker pac sili na vrh ...
Samo zakaj je pa potem po parih minutah vse vroce? Kam pa gre zrak? Segrevanje hladilnika prek materiala (reber)?

Zracni zep po mojih dosedanjih izkusnjah ostane ujet in se tam ni po bogu ne segreje hladilnik ...

Je pa nekaj drugega tudi res - kar mene osebno spet asocira na zrak - cagr zna bit na trenutke nemiren - trepece cca 1-2mm gor/dol ...

CAKAJ - potem lahko tudi jaz Safa prezracim tudi tako, da odvijem cep ekspanzijske, zalaufam motr in pustim ene 15min laufat ... po potrebi dolijem. Ali si to govoril za moj primer z BX D ...

Ker sem sel malo snofat - spet ni toliko tef cepkov ... v bistvu so samo na cevju ki gre v kabino ... no vsaj da so lepo vidne in enostavno najdljive ... dveah takih, kot si ju ti pri sebi oznacil - ni ... :(
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

A mas slucajno ti ekspanzijsko tko kot jaz pri 106ki na hladilniku? Sigurno more bit en sistem kako prezract sistem...ce je ekspanzijska potem je nalazje da jo obesis nekam visje in pocakas da se voda stece. Jest pri 205ki odprem se vrhnji cep na hladilniku in vijak na termostatu. Ko voda pritece na vrh hladilnika in zacne spricat cez termostat vse zaprem in zalaufam. Nivo v ekspanzijski nato pade zato se malo dolijem. :wink: More bit simpl zadeva, samo si nekaj ocitno spregledal.
Pa se nekaj. Termostat mora imet luknjico ker drugace bi vodno pumpo raznesl, ker stalno dela.
Zadnjič spremenil Drmo, dne 21 Avg 2007, 22:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Enigma motorsport
Uporabniški avatar
Bojci

Nisem vedel, da ima safrane taksne specifikacije glede hlajenja...spet nekaj novega. :eggface:

Glede hladilnika...
hladilnik je iz aluminija, da boljse prevaja toploto, zato se po dolocenem casu komplet ogreje na neko vrednost, tudi ce je kje zrak.

da ima majhno luknjo termostat mi je postalo jasno...saj pa mora do njega prihajat vedno "sveza" voda iz motorja...drugace bi zelo pocasi reagiral.

ja, prezracis ga tako, da odvijes cep na ekspanzijski, zalaufaj na delovno temperaturo in opazuj....pa dolivaj sproti po potrebi.
Cajgar pa zna skakat tudi zaradi tega, da je enkrat voda, drugic je ni...na senzorju recimo.
Prezraciti se ti mora vse, ker je ekspanzijska najvisje lezeci del hladilnega sistema...luft pa gre tudi tukaj gor na prosto, kot vsepovsod.
Slika
Uporabniški avatar
Citroenovc

Ne Saf ima ekspanzijsko po moje dokaj klasicno montirano - na levem koloteku - tak da je visja od ostalega ...

Tko, kot si opisal - sem perfektno znal prezraci (sebi in drugim lastnikom) BXa bencinarja - tam sem imel dodatno narejeno "priloznostno ekspanzijsko", ki sem jo zmontiral namesto pokrovcka na hladilnik ... cca 50cm visoka posoda pa 2l sta sla noter - si to lepo natocil, pocakal recimo kako uro ... lepo po spisku enega za drugim odvijacil 4 prezracevalne cepe - je zrak kar "zvizgal" ven :)
to potem zaprl; zablokiral posodo, da ni vec teklo ven - jo snel, zaprl pokrovcek, zalaufal avto - ki je se tisti cca 1dcl ven vrgel, ker je bilo prevec - in ZMAGA :) Naslednjih 4 leta se nisem vec rabil ubadat s tem ...
Pred tem so mi pa ene 20x na 2 Citro servisih delali znanost pa nikoli prav prezracili ...

Problem Safa je, da so vse nekaj zamotali ... jaz pol bijem borbo z mehaniki, ko jim probam kaj dokazat ... tak da zdaj sem na planu B :) - se rece forum, znalci, ki obvladajo in moja trma v navezi z logiko ... ni hudic, da ga ne bomo zrihtali ;)

Me pa zanima, kje bi lahko jaz "alternativno" zvedel specifikacije (temperature) za termostat ... da vidim, a me je mehankar nat..nil al ne ... (to je edina stvar, ki je nisem lastnoocno prebral)
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Bojci

kaj mas za motorja?

..ali sem pozabil ali pa nisi napisal..
Slika
Uporabniški avatar
Citroenovc

No saj sem prej omenil - tele specifikacije bom se enkrat preveril - magari na drugem Renault servisu (ki jim sicer precej zaupam, samo totalen ovinek moram za njih delat) ...
Je pa res - nekaj so morali naglumiti, da so si zagarantirali dolgozivost 2.2 motorja ... ker vsi pravijo, da je neverjetno odporen na pregrevanja, ipd (ce seveda ni kje kako mehansko puscanje) ... Kar bi bilo po eni strani logicno, ce je tako zdimenzioniran hladilni sistem, da ga na okoli 75-80°proba drzat ...

Ja to je logis - aluminij se slej ko prej lepo pregreje ves ... tu se totalno strinjava ...

teorijo o skakanju cagra nama sicer malo porusi pa tole - senzor za cager in senzor za delovanje motornega racunalnika sta montirana prakticno side by side ...

No medtem ko cagr na armaturki plese - ti drugi daje podatke precej konstantne (smo gledali na kompu - da sem si "umeril" cagr na armaturi - ko ni nobenih stevilcnih oznak)... vsekakor ni tako "cagav" ... kar mi daje misliti tudi, da je nekaj narobe s prikazovanjem ... (no, kabel, ki gre na senzor cagra, je nekdo nekoc davno ze nekaj gulil pa povijal - tak da zna bit, da so ze kdaj kaj to "resevali")

Pa takole se razmisljam - moja ima Xantio - pri njej tudi med voznjo pa AC - je temperatura motorja tam okrog 75-80°. Redko pride do 90 - moras vozit pocasi se po mesti ali tiscat v kak daljsi klanec ...
Tak da cist zna bit, da je pri meni res vse OK ... sam da malo starost, rja in oksidi zajebavajo cagrcek ...

no nevertheless - itak je grelec za zamenjat - pa imam namen takrat namen probat se kak senzor menjat, termostat preverit ipd ...
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Citroenovc

Bojci napisal/-a:kaj mas za motorja?

..ali sem pozabil ali pa nisi napisal..

Po moje nisem napisal ...

2.2.Si 12V - oznaka modela avta je B543, motor je pa J7T760.
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Bojci

termostat kar menjat takrat hkrat, ker je zanemarljiv strosek.
Slika
Uporabniški avatar
killah bee
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a killah bee »

Najbolj da Mulderja in Sculyjevo poklicemo za resitev problema :lol:
Uporabniški avatar
Citroenovc

Jeste se strinjam. JE pa edino po Murphyju - ker je v cevi - sem skoraj 99% da bo treba se cev pol novo - tak nekako imam izkusnje pri 10+ starih gumi zadevah ....

Sem sel pa zdaj prav pogledat avto ...

Eto - imam 2 cepa (razen ce je tretji skrit po izpusnim kolektorjem, ker tam spodaj nekje je termostat) - en je na cevi za v kabino - drugi je pa res na hladilniku :) - tocno nad cevjo, ki pride v hladilnik - ampak je pa hecen - ni na vrhu - ampak ob strani - in pa tak velik plasticen cep, ki ga ocitno lahko brez orodja enostavno odvijacis ... (no pri 14 let starem hladilniku je vprasanje koliko je to se enostavno) ....

Je pa nekaj drugega me frapiralo - to da se sistem ohlaja pocasi ko .... to vem - ampak po 6h kar sem prisel domov danes - se vedno malo "cvrci) pri pokrovcki ekspanzije ...

In ne bos/ste verjel(i) - cisto vrhnji del hladilnika je rahlo mlacen (preostali del hladilnika je stone cold) ...

Kar se pa spet ujema z majstrovimi razlaganji o Saf - je rekel, da pri njem se vedno segreje dokaj hitro cca 90% hladilnika - zg del pa sele potem, ko je ze res pregret sistem; da ko pa je motor ugasnjen - se seveda hladilnik shladi scasoma - ravno taisti zgornji del se pa najpocasneje shladi (OK, logis - toplota gre vedno navzgor) ....

Sam nasplosno je pa ohlajevanje motorja zelo zelo pocasno pri Saf ... ce zelim mehankarju ga pustit pa da bi rabil kaj pri hladnem stelat - muz prejsnji dan pustit - ker za casa 8h sihta se ne bo dokoncno shladil ....
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Citroenovc

En mali UPD - me stup.d ;)

Vse dela OK - stos je, da je med zracnim filtrom in motorjem cel sop cevi za vodo - in sem jaz nekje "sfalil" potek cevi - v resnici gre cev s termostata SPODAJ v hladilnik - ona debela na vrhu je pa potem izhod iz hladilnika in nazaj v motor ter na eno, ki gre spet tja nekam "nazaj" ...

Tako da je sedaj cisto jasno - da je ob zacetku mesanja vrhnji del hladilnika mrzel/mlacen - saj tja pride sele na koncu voda ..

No se vedno moram nekje dobit podatke o idelane delovni temperaturi motorja - ker dejansko (preverjeno se enkrat) ima termostat navedeno temperaturo 73°C.

Samo mi pa ni logicno - da je senzor za kazalec temperature montiran na cevi, ki se vraca s hladilnika ... in prav tako tipalo za zagon ventilatorjev ...

Drugace pa "jupijee" - zadnje diske in zadnje amortizerje + ono gumo sem ze menjal - zdaj smo vceraj pogledali se stanje spredaj - ploscice precej pozrte, diski s precej roba (originalni so zdrzali cca 160-170k km, tile neoriginal pa samo cca 50-60k km), obenem so pa neki lezaji na vrhu amortizerja fuc in zato poka in na mestu se tezko obraca volan :(

Sem pa gledal v Dialogys - mislim da se da zamenjat samo lezaje (bistveno ceneje kot se menjava one gume ipd) ...

Skratka - sprasujem se, kako se mora pocutiti clovek, ko kupi 14let starega Safa za male pare in ugotovi da je kupil jamo brez dna (pa verjetno da tisti, ki so na prodaj - imajo se kaj vec km za sabo kot moj, ki je v druzini ze dobro desetletje) .... Ker pri tem avtu je en kup specificnih delov, ki so (tudi "ponaredki") dragi za popenit.
OK

LP

Primo?ć
Uporabniški avatar
Drmo
Kraj: Garage

Odgovor Napisal/-a Drmo »

Ce mal pomislis je cist logicno zakaj je senzor oz. termostikalo za vklop ventilatorja tam...hladilnik hladi vodo ki krozi...dokler jo dobro hladi ni potrebe po ventilatorju, ko pa senzor zazna da je voda prevroca kljub hlajenju hladilnika, vklopi ventilator...simpl k pasulj :wink: Zato ma termostikalo verjetno tudi tako vrednost pri kateri vklopi ventilator (prva in druga faza) in ga izklopi. No jest si to tko razlagam :wink:
Enigma motorsport
Odgovori