demontaza & montaza

Vse o ozvočenju avtomobilov
Imperator
Kraj: Ljubljana

demontaza & montaza

Odgovor Napisal/-a Imperator »

Ker sem na podrocju avtoakustike popoln n00b mam zato tut butasto vprasanje. Ampak kot pravijo, ni neumnih vprasanj, so samo neumni odgovori.

Poleti bom rabil prtljaznik in bom mogu dat woofer za kaksen teden vn. Mal sem si ogledal pa kabli niso notr "utaknjeni" tko kot npr. pri racunalniku ampak so zasraufani, torej kr u kabl notr je srauf. Zdej me pa zanima ko bom to ven dajal ali kar odsraufam in potegnem vse ven in potem ko bom dajal nazaj noter spet prisraufam ali moram bit se na kaj pozoren? Ali bo treba en del kabla odcvikat pa pobrat dol mal izolacije pa znova nasraufat?
Dejte mi mal razlozit, ker sem laik :)

tkole zgledajo kabli od woofra @ ojacevalc:

Slika

Ce prav razumem sta zadnja 2 para 2 kanala, ki sta za prednji sistem, sprednja 2 sta pa za woofer vezana v bridge.
?†it ... spet mam prav!
Uporabniški avatar
MaTe0
Kraj: Pohorje

Odgovor Napisal/-a MaTe0 »

Not pa vun :) Ce bos pa posumo da je slab kontakt ma mal odrezi pa na novo naredi :) tu pa res ni kaj takega :D P.S. Pa turn off mej :) heh
Renault Megane Mk2 Ph2 1.4 16v
Uporabniški avatar
Guli
Kraj: Sevnica

Odgovor Napisal/-a Guli »

to sploh ni panike.. vidim da mas JBL-a 4 kanalnega, 2 kanala na sprednje zvocnike in 2 kanala skupi za sub =) hehe.. zvocniski kabli majo ceveljcke narejene, in potem so ceveljcki prsraufani na ojacevalec, za napajalne pa nevem..

ko bos dal ven:

1. maso dej stran iz ojacevalca (crn/rjav kabl)
najprej to, da ko bos daju + dol, ce ti slucajno vdari tm ko je -, bo holysmoke, tega si pa ne zelis :lol:
2. dej plus dol (rdec kabl)
pa ko ga bos dal dol, ga dobro izoliraj z izolirtrakom.. enako nared z minusom..
3. Stran dej cinc kable, vsakega posebaj mal ovij v izolir, da ti skupaj ne bota prsla v stik (men sta in sm tako skuru en izhod :evil: )
4. posraufi stran kable za zvocnike (zdej bos tut brez muske na sprednjih ) :roll:

To je to.. seveda vse pri ugasjenem avtu in izklopljenem radiju

Ko bos pa nazaj devu, pa samo od 4 do 1 pejt :wink:

Slis se zakompliciran, sam ni...

p.s. a ti je to kak montazer not devu?
Imperator

ja, zganjar iz Big Bang sound mi je to delu.

sam jest bi se vedno meu musko na sprednjih zvocnikih ... :-/

torej naredim use razen tocke 4, da bo tako?
?†it ... spet mam prav!
Uporabniški avatar
sajko
Kraj: Kamnik

Odgovor Napisal/-a sajko »

Ce bos vse ostalo odklopu (signal in podobno) bos mel lepo tisino tut, ce kable pustis notr.

Zdej nevem kaj bi ti rad, se znebil amp-a in wuferja al sam wuferja?. Ker ce je tko pac odklopi ven kable ki grejo v wufer ostalo more spilat naprej.
Renault Megane
#renault-klub.si @ ircNet ( irc://irc.arnes.si/#renault-klub.si )
Uporabniški avatar
Guli
Kraj: Sevnica

Odgovor Napisal/-a Guli »

aja.. :oops: :oops: Zdej nevem kje mas ojacevalec prsrauvan, men se zdi da ga mas na boxu,, ce ga mas pa na zicih pa samo odsraufi una zgorna 2 rumena kabla in to je to :oops: sorry my bad :lol:

pol ko bos pa nazaj devu, pa glej da bota enako0 nazaj dana, drgac bas ne bo vredu
Uporabniški avatar
pamečan
Kraj: Pameče

Odgovor Napisal/-a pamečan »

Guli napisal/-a:to sploh ni panike.. vidim da mas JBL-a 4 kanalnega, 2 kanala na sprednje zvocnike in 2 kanala skupi za sub =) hehe.. zvocniski kabli majo ceveljcke narejene, in potem so ceveljcki prsraufani na ojacevalec, za napajalne pa nevem..

ko bos dal ven:

1. maso dej stran iz ojacevalca (crn/rjav kabl)
najprej to, da ko bos daju + dol, ce ti slucajno vdari tm ko je -, bo holysmoke, tega si pa ne zelis :lol:
2. dej plus dol (rdec kabl)
pa ko ga bos dal dol, ga dobro izoliraj z izolirtrakom.. enako nared z minusom..
3. Stran dej cinc kable, vsakega posebaj mal ovij v izolir, da ti skupaj ne bota prsla v stik (men sta in sm tako skuru en izhod :evil: )
4. posraufi stran kable za zvocnike (zdej bos tut brez muske na sprednjih ) :roll:

To je to.. seveda vse pri ugasjenem avtu in izklopljenem radiju

Ko bos pa nazaj devu, pa samo od 4 do 1 pejt :wink:

Slis se zakompliciran, sam ni...

p.s. a ti je to kak montazer not devu?

zelo dobro in enostavno napisano!!! edin kar bi se js dodal je to da najprej odklopi varovalko pri aku-ju da nebo kaj cimalo! isto naredi ko bos nazaj not dajal! ker ce odklopis varovalko ni stroma in ni panike! kable pa le fajn izoliri pol! :wink:

LP
Imperator

Ok, tlele so zdej slike vseh kablov uzadi u prtljazniku.

Verjetno je bolj preprosto, ce hocem samo woofer dol uzet dam sam tele kable stran:

Slika

Zdej pa de se se kej naucim ... Verjetno je en par od teh kablov za napajanje en pa za signal. Kater je za katero?

Tole je ojacevalec iz leve strani:
Slika
Kaj pocnejo tile kabli? :) Nekak mam filing de prpeljejo signal od avtoradia :)

Tole je pa iz desne strani:
Slika

Ce prav razumem sta dva debela rdeca kabla kabla za napajanje, tisti kabli na vrhu so pa kanali. Naj mi se en prosim razlozi kaj ostali pocnejo.

Pa kje je varovalka na akumulatorju? :) Sem malo brskal okol pa ne najdem nobenega takega preprostega stikala :)

Tist ki si vzame cas in mi odgovori na vprasanja ki sem jih dal ma na naslednjem mitingu pivo v dobrem.
?†it ... spet mam prav!
Uporabniški avatar
sajko

Okey gremo povrst.
Verjetno je bolj preprosto, ce hocem samo woofer dol uzet dam sam tele kable stran:
Da.

Tisti levo od ojacevalca so cinci, ki grejo direkt iz avto radia (grejo na input v ampu), mas pa pol tut se en manjsi kabelcek zraven, ki gre na drugo stran ojacevalca tam med rdeca kabla in je za system control.

Tista rdeca, en je masa (verjetno tisti s crno kapco) eden je napajanje direkt iz akumulatorja, ce mas vredu montazo bi mogu v radiju pol metra od akumulatorja na tem rdecem kablu najdet varovalko.

Slika varovalka, oz nekej podobnega more bit, ker mas vec tipov.

Zgorej mas pa kable, ki grejo v zvocnike/wufer
Renault Megane
Imperator

to mi deli sajko, ti si car. I owe you.

Varovalko sem nasel. Kako jo izklopim?

A rabim kaksen poseben kljuc de dam stran kable, ki so na wufru? Ker ni vidt, da bi sli dol z navadnim sraufencigrom.

Se opravicujem da imam toliko vprasanj, sem n00b, pa se ne upam zajebavat z robo za katero sem dal precej denarja.
?†it ... spet mam prav!
Uporabniški avatar
sajko

Verjetno mas navadno varovalko brez tistih stikal gor, pol jo lohka rastavis, sam je pomoje lazi ce das klemo dol.

Uni kabli na wuferju (zgornji) se pa z roko odsravfajo in ni treba nobenga kljuca :) sam odvij kot matico (no sej je matica). Spodnje pa verjetno sam odklopis tam kjer je un konektor pa gre narazen.
Renault Megane
Imperator

Slika

Hudo, zdej mi je vse jasno. Dober filing :)

Sajko, se enkrat hvala.
?†it ... spet mam prav!
Uporabniški avatar
Tadej
Kraj: Kočevje

Odgovor Napisal/-a Tadej »

Ce prideta oba dans na lokalca ti lahka se tam pokaze zadevo ;)
Uporabniški avatar
blackwolfcar
Kraj: Ig

Odgovor Napisal/-a blackwolfcar »

Imperator a bi mi lahko samo nekja pogledal. Tm k mas na Woferju napetos 12v zvezano (to imas verjetno zaradi kaksne neonke, ane). No zanima me sam, kam ti je Zgajner ta kabel potegnil. Samo sledi ga in mi povej kam je priklopljen. Torej v smeri stran od woferja.

A je na 12V, kr na ojacevalec al je na strom kje v avtomobilu?

Hvala!
Upam da bo slo :wink:
Imperator

Vezan je na ojacevalec

na tej sliki med spodnjimi kontakti kabel z rumeno kapico:

http://freeweb.siol.net/cardio20/wufr003.jpg

So pa verjetno to ledice v woofru.
?†it ... spet mam prav!
Odgovori