Hecen primer, clio 1 energy motor 1.4 RT, menjan termostat...
Avto se ne ogreje na delovno temperaturo, razen ce stojis, ce se peljes po avtocesti, pa se avto ponovno podhladi nekje na pol delavne temperature...
men isto dela. isti motor.
ko stojim gre dokler se ventilator nevklopi ko se pa vozim pa stoji na normalni delvni temparaturi predvidevam. na prvi crtici.
ko mi je pa termostat sal pa je sla temp. kr gor in gor in gor pa se ni vstavla.
na materinem.
menjana pumpa, jermen, napenjlnik jermena, dihtunga na glavi motorja... v glavnem vse.
in ko avto stoji se dvigne na 90 stopinj
ko pa se vozis pa pade nazaj dol, skoraj na 0.
Tudi novi termostati so lahko zanic. To kar opisujes je znacilno za odprt termostat (lahko ga vzames iz avta in ga doma "skuhas" da vidis kdaj se odpre, pa ce se nazaj zapira).
pr men je blo podobno, sm zamenjal termostat in je blo ok ... ok je blo 1 mesec ... pol pa spet vodo vn vrglo ... mehankarji so me naucil, da je antifriz od petrola (za ponaredke baje) premocan, in da ti razzre tisto gumico na termostatu ... pol so mi dal notr eno zeleno hladilno tekocino, in do danes dela ok ... drugac bo pa verjetn samojed se kej napisu ... ena varianta za pogledat bi blo se termostikalo ...
Termostat in nic drugega. Nic hudega ce je nov, jaz se novega nisem vgradil brez da bi ga prej v piskru stestiral. Pa sem ga ze nesel nazaj kot reklamacijo.
Za antifriz pa ne vem - petrolov rdec naj bi res bil agresiven, sam uporabljam plavega iz omv-ja.
Aja se to - termostat za 1.4 motorje ima gumico okli za tesnenje, kljub temu je dobro namazat z tesnilno pasto. Vendar pa ta termostat ne sme imeti nobene luknjice. Ne vem kako bi razlozil, trgovci pa itak po vecini ne vejo kaj prodajajo. Primer R4 in R5 - obe imata termostat v cevi, naceloma enak, le da pri katri mora imeti malo luknjico, da voda minimalno krozi, ce zapres pecko za gretje (ker je ventil na pecki). Petka nima ventila na pecki, zato voda lahko krozi in zato termostat ne sme imeti luknjice. Mogoce je tukaj tudi vec modelov.
cav!
sm imev podoben primer na Clio-tu 1.4 (letnik 99)! kazalec za temperaturo mi je med voznjo padel skoraj na cetrtino, potem pa sem zamenjal tipalo temperature (cena: 6900 sit) .... sedaj je vse OK !!!
Prej bo pomojem tipalo, kot pa termostat... Ker ce gledam logicno, bi moral biti termostat potemtakem odprat... Moj pa je zaprt in ta drugi isto...
Bom za start spucu tipalo, pa vam porocam, kaj se je resilo:)
veddno ko menjate termostat menjaj komplettno hladilno tekocino, mirno snemi zgornjo cev na hladilniku daj cev z tekoco vodo v ekspanzijsko posodo in zalaufaj motor bos videl kaj pritece ven. priporocam ti tudi menjavo termostikala za vklop ventilatorja na hladilniku.