Slaba aerodinamika+velika sirina=mejhna koncna..._DARE_ napisal/-a:tale rdec je pa majkas koncna je samo 215
![]()
2006 Renault Clio RS (Uradno!)
jaz mislim da je koncna manjsa zaradi ravnega dna in difuzorja. najbrz je podtlak zelo velik in avto se bo v ovinkih pri velikih hitrostih drzal kot prilepljen. zato ravnina in koncna ne bosta glavni adut. ali imam prav?? saj v bistvu ta avto ni narejen za doseganje ogromne koncne ampak za ovinke, ne. ce hoces dirkat po autobanu pa rabis kaj vecjega.
Pri sili upora ima jo glavno vlogo koeficient, povrsina (ce avto gledas od spredaj, vidis pravokotnik), gostote (zraka) in kvadrata hitrosti.metallic napisal/-a:Stari je mel 0.36, sam kec je v tem, da pri aerodinamiki sirina ne igra uloge (tko sm slisu). Jo pa potem igra pri koncni...![]()
No sej, prvi testi bojo hmal...
koeficient kaksen je pac je glede na aerodinamiko, povrsina se zmanjsa, ce je avto cim bolj ozek in nizek, zrak je vec ali manj vsepovsod isti, hitrost pa je seveda omejena s strani sile upora, oziroma razlike pogonske sile in sile upora.
Koncna hitrost je pa takrat, ko je pogonska sila enaka sili upora. Da hoces visjo koncnohitrost, lahko delas kaj na moci motorja, zboljsas aerodinamiko, zmanjsas povrsino, gostoto zraka pa itak ne mores spreminjat...aja, pri vecji temperaturi zraka (zaradi manjse gostote) avto doseze vecjo hitrost, ampak je pa manj stisljiv, zato ga gre manj v cilinder...manj moci in si na istem
Kot smo prej vidli, da je hitrost odvisna od kvadrata, lahko sklepamo, da cim vecjo hitrost koces imeti, moras imeti potem v tistem trenutku dvakrat visjo moc motorja na voljo.
No, glede koncne...
moc motorja znamo povecat
Difuzor ima isto nalogo kot spojler..mogoce je celo izkoristek boljsi.
Zato, ker zrak pod avtom vodi po enem kanalu, ki se mu na izstopu povrsina poveca. S tem, ko povrsino povecajo, se zbranemu zraku v kanalu naenkrat zmanjsa gostota in nastane tlak manjsi od okolice (podtlak), ki vlece skupaj iz vseh strani...pod tisci gor, avto dol...ker pa podna ne more dvignit, vlece avto v celoti dol.
Temu kanalu se nekak rece...po izumitelju..ne vem zdaj...hm...Venturijeva cev?? Ne vem no...
Upam, da ni frke, ker sem se malo razpisal

tako je. avtocesta ni zanimiva. kaksni gorjanci, ali pa od dvora proti kocevju..... tekoca voznja, dolgi ovinki, bocne sile. to bo avto za uzivat.metallic napisal/-a:Ja, venturijev kanal je to.![]()
Cak, a zdej ko ma difuzor in ravno dno ima bolso aerodinamiko al slabso...![]()
@dare: sej pravm, niti noben ne pricakuje, da bo autobahn racer, tko da ni pene. Bo pa zato podiru rekorde na stezah.![]()
- killah bee
- Kraj: Ljubljana
- killah bee
- Kraj: Ljubljana