Clio 1.4 16V problem

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Chevy

Clio 1.4 16V problem

Odgovor Napisal/-a Chevy »

LP

Nabavil sem Cliota in prevozil dva polna tanka.... Letnik je 2002, 1.4 16V

Poraba povpracna 8,7L , pa moram priznat da sm ga zlo sparal, ene 300km je blo res sam mestna voznja 3km-stop, pa nazaj...

Malo opazujem stevec trenutne porabe, pa kakor je malo vec kot 2500 obratov je stevilka kar nad 10 litri :shock: ..... Razen v 5 prestavi, minimalni obrati, stabilna voznja 80km/h je tam 7L trenutna

Pa se zjutraj ko je mrzu (v garazi cca 10°C) , ko dodam gas, obratomer tako zaniha pod 500 obratov pa nazaj, ene parkrat, po 5 sekundah pa se umiri.... je mogoce vzigalna tuljava slaba, kako to preverit?

Hvala vam, LP
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Lahko je tudi tuljava vzrok, ampak predvsem za nagajanje ko je hladen.
Poglej katere imas - ce je Denso (siv pokrovcek), potemkar zacni sparat.
Drugace pa poraba - brez zamere, ampak 2 tanka sta premalo, da bi se naucil normalno oz. varcno vozit.
Glede na to, da imas moznost spremljanja trenutne porabe, bos ugotovil, da itak najmanj pokuri v 5 in konstantna hitrost (meni recimo scenik kuri tudi pod 6, ce ga v 5 peljem nekako 70 do 80 km/h.
sicer je mozno da z avtom ni vse v redu, ampak tudi ti se moras privadit.
Skratka, ce se ne mudi, prestavljaj cimprej in vozi v cimvisji prestavi (recimo kaksna tekoca kolona, ki gre 70 na uro - ce nimas namena prehitevat vozis v peti).
LP, Samojed
Chevy

LP

Prej sm mel twingota, pa sm ga teral kr velik, pa ni sla poraba cez 7 litrov, zdej cliota pa sm vozu zlo zlo lepo, pa kr velika poraba blizu 9, ce bi pa bla voznja taka ko prej, bi slo cez 10 in se vec...

Kako z odklapljanjem tuljav preverit katera je ok, katera ni???
Uporabniški avatar
Samojed

Z odklapljanjem ne prides nikamor. Z meritvami sele ko res crkne. Mogoce vizuelno (se vidi osmojeno ce prebija).
Podobno se je meni scenic obnasal, dokler ni tuljava crknila. Po menjavi obeh tuljav dela obcutno lepse, bolje.
Twingo navaden 1.2 in pa tale tvoj motor od 1.4 16V je kar velka razlika.
Sam sem tudi iz twinga prisel na scenica. Sicer mi ne pokuri dosti, ampak glede na to da imam1.6 16V sem v bistvu razocaran kar se zmogljivosti tice. Za normalne voznje v sluzbo itd tja do 100 na uro se veliko bolje obnese 1.4 Energy motor v 19-ki ali prej omenjeni twingo. Tale 16 ventilar pride do izraza sele pri visjih hitrostih na AC, takrat pa pokaze svoje zmogljivosti (zaradi pogreba se je precej mudilo poleti z dopusta, pa je kar dobro peljal - kompletno ac z klanci vred v peti prestavi, pa ves cas nad 150).
Drugace pa naredi en test - poskusi peljati res cimbolj enakomerno ko ne bo guzve po ravni ac. Ce ti uspe drzati 130 nekaj casa, glej trenutno porabo. Meni kaze okrog 7 litrov v tem primeru, torej bi tebi moralo se manj ce je vse v redu. Seveda pa kakor se ti noga zatrese oz. ce malo pospesujes gre takopj na 10, ce pa malce popustisa pa pade pod 5.

ps - glede na to da si ga kupil - kako je bilo z vzdrzevanjem. Prvo in zlato pravilo - menjaj svecke, in zracni filter, ko je treba ali ce izgled slabo olje in oljni filter in ce nisi 100% (listek, stempelj v servisni itd)tudi zobati jermen in vodna pumpa.
Ko je topostimano kot mora bit, potem lahko "ocenis" motor ali dela v redu li ne, ali je poraba prevelika itd.
LP, Samojed
prijam

Odgovor Napisal/-a prijam »

tudi meni se dogaja da mora avto biti par sekund pri meru ker skacejo obrati ce npr avto ni bil vozen npr 15 ur in je stal na hudem mrazu.

2 tuljave mam menjane,2 pa se nista avto pa je clio 1,4 16v.

sedaj se ne obremenjujem kaj prevec s tem ker ko se peljem ter ko avto pride v normalno delovno temperaturo je vse vredu.

ce bosta pa sle se ostale tuljave bom pa zamenjal.
Chevy

LP

Ali ima slaba tuljava kaj vpliva na porabo?

Povej, koliko imas kaj povprecno porabo, ter pri kaksni voznji.

Lep dan
Uporabniški avatar
vepar
Kraj: nm

Odgovor Napisal/-a vepar »

povprecno pri normalni voznji imam 7.5l
ce je tuljava zanic avto trokira in nikamor ne gre.

tisto ko je mrzel je pa pomoje normalni. par sekund pocakas, pa je normalno.
vel satis 2.2dci privilege fahrer----hvalabogu nič več :D
Chevy

in kaksna voznja je to? da mas tok porabo?

Ker js recimo avtocesta tam ko se peljem 130 konstantno je trenutna nekje 7.5, pri 160 nekje 9, pri 180 12
Uporabniški avatar
vepar
Kraj: nm

Odgovor Napisal/-a vepar »

to je normalno :wink: pri men je trenutna ob polnem gasu v 5. --17.5l pri 180 dalje :D
vel satis 2.2dci privilege fahrer----hvalabogu nič več :D
Chevy

LP

Jah sj razumem....

Pa ne razumem....

Mel twingota, pa sm ga vozu, sama mestna voznja, teranje cez 4000 obratov, pa sm z enim tankom naredu cez 500km, torej 40L

Sedaj pa z Cliotom, ko stara mama, prestavlam v visjo prestavo pri 2500 obratih, pa je poraba 8.7 :? , kr neki, naslednji tank ga bom teral ko marijo, pa ce tud kr 400 km nardim s tankom "sam ne mrzlega, to mi je zlato pravilo"

LP
prijam

Odgovor Napisal/-a prijam »

men racunalnik pokaze ca 6,7- 7 litrov ampak ga res sparam ker se vecinoma vozim zjutri v solo ko sem se zaspan pa ga ne teram,pa tud tako vreme je da se ne igram s kaksno jitrostjo. ko me pa prime pa poraba hitro naraste
AWAKE
Kraj: podravje

Odgovor Napisal/-a AWAKE »

Chevy napisal/-a:LP

Jah sj razumem....

Pa ne razumem....

Mel twingota, pa sm ga vozu, sama mestna voznja, teranje cez 4000 obratov, pa sm z enim tankom naredu cez 500km, torej 40L

Sedaj pa z Cliotom, ko stara mama, prestavlam v visjo prestavo pri 2500 obratih, pa je poraba 8.7 :? , kr neki, naslednji tank ga bom teral ko marijo, pa ce tud kr 400 km nardim s tankom "sam ne mrzlega, to mi je zlato pravilo"

LP
pa si pogledo kolko konjev je mel twingo, kolko jih pa ma clio? 8) Konji so zejni. to si pozabo :wink: vsak bencinc 100 kojnski zere nekje med 8 in 9 litri...
Uporabniški avatar
killah bee

Odgovor Napisal/-a killah bee »

men v 4. prestavi pri 50km/h kaze trenutno porabo 5,5l/100km :D Povprecno imam pa 8,8-8,9l/100km :D
Chevy

LP

Sam res ocitno ..... so pac zejni

Vmes sem imel sam tolk za primerjavo se rover 620 in xantijo, oboje 2.0 motor in 97kW / 130KM pa je bila pri obeh s klimo tam nekje poraba 9-10, srednja voznja.

Tk da vseen, nevem, se bom ze navadu, cimprej pospesvat, pol pa v najvisji na eaaaasy naprej.

Ammm, se noben ni povedal glede tuljav, kako preverit ce so ok, oz niso, ker ko je mrzu avto, obrati nekako skacejo, po parih sekundah se pa to neha. To se zgodi sam pri mrzlem startu, mal me moti....

hvala, LP
Uporabniški avatar
Samojed

Saj sem te vprasal - ALI SO NA VRHU SIVE?
Sive so Sagem, ki so zanic. Avto ti lahko dela, in dokler dela ne bos najdu skurjene, ker se ni skurjena. Ampak crkne najraje zaradi tega, ker ji prebija izolacija. In ce prebija izolacija, avto ne dela kot bi moral, dela pa.
Sem doktoriral is teh klincevih tuljav kmalu po nakupu scenica.
Aja, imam eno novo Sagem za prodat. To ja ta, ki ne dela dolgo.
Problem je v tem, da so vezane zaporedno in ce crkne ena, mras dat dve novi, ce das drugo firmo (denso ali beru).
Jaz sem jo imel tole za rezervo, in ko je crknila ena, sem zamenjal da sem avto domov spravil, potem sem pa dve novi kupil. Stos je v tem, da je tale moja tuljava 10 jurckov, za avtovleko bi jih dal pa 20.
Samo sedaj jo vec ne rabim, tako da jo prodam ce kdo rabi za podoben primer kot jaz ali ce ravno avto prodaja in hoc kupca nategnit (no, sicer pa lahko laufa 2 leti, lahko samo 3 mesece, pri meni so pa 5 let zdrzale).
LP, Samojed
Odgovori