ventilator dela samo na maksimum - RESENO :)

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
makro

ventilator dela samo na maksimum - RESENO :)

Odgovor Napisal/-a makro »

Pozdrav!

Imam tezavico (Clio 1.4 RT, letnik 96 - faza 3) in sicer mi ventilator v kabini dela samo na maksimalni (tretji) stopnji :-( - na 1 in dva je tih ko miska. Kolega mi je rekel, da je verjetno sel upor. A bo to? Kje je ta upor in kje bi se ga dalo dobit oziroma koliko bi stala menjava?
Hvala. M
Zadnjič spremenil makro, dne 20 Sep 2005, 11:02, skupaj popravljeno 1 krat.
Yacksy
Kraj: Okolica Novega mesta

Odgovor Napisal/-a Yacksy »

Razdri pa poglej saltr. Lahk da je napaka v stikalu, lahko da samo stroma ne dobi. Kje je tam upor se meni ne sanja, ker ventilator je po vsej logiki vezan brez upora. Vsaj tako se meni zdi.
Vglavem razdri pa pomeri. Druge ni.
Shit happens
obi
Kraj: medvoški štajerc

Odgovor Napisal/-a obi »

Hehe najprej naredi to kar ti je svetoval kolega Yacksy, ce pa to ne zaleze pa je postopek sledec. Upor se nahaja poleg ventilatorja ki zajema zrak, ta pa seahaja takoj pod havbo in sicer, odpres haubo in zagledas plastiko nad katero so brisalci ( nevem kako ti naj razlozim drugace ).No to odsraufas pa prides da crne valjaste zadeve, ki je pod vodili za brisalce no to odsraufas pa malo pogledas da se na tem tudi nahja upor za regulacijo vrtlajev in najprej pogledas ali pac pomeris ce sploh pride strom do tja ce pride je ali hin upor ali pa so slabi kontakti tako da probej najprej malo kontakte zrihtat, ce nebo slo pa moras nov upor dobit. Ce ti se kaj ni jasno pa poklic na 041/785-262 pa ti v detajle razlozim ker jst sem mel podobne probleme pa sem skor diplomiru iz tega.
Uporabniški avatar
makro

Stikalo ima povsod strom. Sem zmeril z voltmetrom. Pride not in gre tud po vse zickah ven. Okrog stikal ni upora, ker sem gledal precej v armaturko, pa so samo zice. Kaksen pa je ta upor (velikost - a je to obicni ogljen, keramicni ali je potenciometer?), kje se ga dobi, pa kolk to stane?

Hvala.
Uporabniški avatar
croma_man
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a croma_man »

v samem ventilatorju mas za hitrosti prestave in posledicno tudi razlicna navitja za razlicne prestave, men je tam eno prestavo skurlo pa sm zastukal navitje in mi je delalo naprej.
Slika
Fiat Coupe 2.0 16V Turbo SOLD
Volvo 850 2.3 T5 20V Turbo SOLD
Renault Laguna 2.0 RXE '94 SOLD
VW Passat 1.8 20V Turbo Variant
Renault Express 1.4 RT '99
bokyto

Odgovor Napisal/-a bokyto »

sel je Reostat upor za razbremenitev EM tk da ca bos ga menju original bo strosek okoli 14 ksit v servisu ce ga bos sam menjavu te bo prislo obcutno manj
Uporabniški avatar
croma_man
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a croma_man »

jst sm najdu v salomoncu komplet ventilator delujoc za 2 jurja :D:D

clio je zakon 8)
Slika
Fiat Coupe 2.0 16V Turbo SOLD
Volvo 850 2.3 T5 20V Turbo SOLD
Renault Laguna 2.0 RXE '94 SOLD
VW Passat 1.8 20V Turbo Variant
Renault Express 1.4 RT '99
Uporabniški avatar
makro

No da povem, kako sem resil zadevo.

Torej. Problem je bil v reostatu za ventilator. To je ena skatlica z uporom in dvema navitjema, ki se nahaja desno od ventilatorja (cisto zraven) - velika cca 3x4x8cm. En konektor (rdece-crni kabel) gre na ventilator - stran, ki je obrnjena k kabini. To je ploscati konektor na klik in je samo za regulacijo hitrosti - stopenj na ventilatorju. Drugi konektor je za napajanje ventilatorja in ma (se mi zdi) 4 prikljucke.
Kako priti do njega? Na sreco ni treba nic vijaciti (samo dolge roke :)) ampak samo odpremo prostor pri masini, kjer je dvigalka, jo vzamemo ven in ze vidimo ventilator. Spodnji konktor (cca 2x2 cm kvadtarni s 4-imi kabli) je direktno na zadnji strani reostata (gleda proti tebi) in treba samo pritisniti sponko, ki je na gornji strani (proti armaturi) konektorja. Odpnemo se gornji konektor (sponka cca 2x4cm na zadnji strani ventilatorja, nataknjena pa na stran, ki gleda na armaturo).
Ko odstranimo kable reostat preproto "spulimo" (malo pomigamo levo/desno) in potegnemo ven.
Ko nam uspe dobiti reostat na suho vidimo, da je kos plastike, gor pa kovinska mrezica. Ta se samo sname.
Zdaj pa resitev tezave. Tista kovinska strucka v sredini je leglo tezav (naj bi bil upor (sem probal dat gor razne 22,220, 2k2 ohmov pa ni delalo), samo po ogledu pa nisem uspel odcitati - bolj zgleda kot kaka dioda). Resitev tezave je v prevezavi "upora" (mi je svetoval sosed, ki je serviser za Renoje). To baje naredijo tudi na servisu. Jaz sem vmes dal se eno 10A varovalko, da ne bom kaj prevec kuril :). To je to. Mrezico damo nazaj in konetor vrnemo v prvotno lego z vsemi prikljucki. Stvar dela :D . Ko sem prvic snemal sam (enkrat mi je sosed) je malo dlje trajalo, da sem nasel konektorje, pol je pa stvar pol minute
Sicer je malo zmedeno napisano, ce se koga kaj zanima, naj pa vprasa. Upam, da bom se komu prisparal kakih 15, 20k servisa
Zadnjič spremenil makro, dne 20 Sep 2005, 12:34, skupaj popravljeno 1 krat.
obi
Kraj: medvoški štajerc

Odgovor Napisal/-a obi »

ja caki malo kaj moras zaj narest namesto tiste diodi podobne stvari das 10 A varovalko al ka ... ne sledim ti ?
Uporabniški avatar
makro

Lahko direktno prelotas zico cez upor (naredis obvoz :)). Jaz sem dal v to zico (med eni in drugi konec) se 10A varovalko - NI pa obvezno.
cruiser

Odgovor Napisal/-a cruiser »

Jaz imam na svojem 1.8 16v isti problem.
A mogoce kdo ve ali so tile ventilatorji kompatibilni med seboj med razlicnimi modeli ?
Mazda RX7 E-Spec
Honda Integra TypeR
Renault Clio 1.8 16v ph1
Uporabniški avatar
Samojed
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Samojed »

Popravek napisanega - tisto ni upor, ampak termicna varovalka. Ce jo brikas, vse dela normalno, le zascite vec ni.
LP, Samojed
cruiser

Ravnokar sem snel kontrolno plosco za ventilacijo in odkril posteno prekurjen vtic/kontakte za regulacijo moci. Grem na Renault servis in kupim nov vtic ter nove kontakte. 1800SITnih. Ampak nisem si mislil da je tak problem vtaknit te kable noter v kontakte in to dobro skup stisnit. Tak da sta se mi 2 potem kasneje snela :roll: In zdej sta priblizno noter, ampak ne tako kot bi si zelel. No... v glavnem, to ni resilo problema z ventilacijo (sploh ne dela), ceprav elektrika lepo pride do tja. V nedeljo bom se pogledal kaj je z reostatom (ce mi bo uspelo roke zbasat tja noter).
Mazda RX7 E-Spec
Honda Integra TypeR
Renault Clio 1.8 16v ph1
cruiser

Danes sem zadevo popravil. Reostat je ze bil prebrikan z neko tanko zicko in je tudi ta ze pregorela. Zdej sem vmes staknil orenk 1.5mm kabl, da se to ne bo vec zgodilo. Ampak dobro, to je samo zacasno, morm staknit kje nov reostat in konektor (tale je kr neki shackan skup)
Mazda RX7 E-Spec
Honda Integra TypeR
Renault Clio 1.8 16v ph1
Odgovori