Pregrevanje LAGUNA II

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
skeptik

Re: Pregrevanje LAGUNA II

Odgovor Napisal/-a skeptik »

Hvala za odgovor. Kar se tiče dima, bi težko rekel, da je kaj čudnega. Malo po štartu se res nekoliko dimi, a to je po moje bolj kondenz v samem izpuhu. Bolj je značilno, da je dokaj velik pritisk v hladilnem sistemu med delovanjem motorja, ki potem, skupaj z dodatnim gretjem, pošilja paro ven iz hladilnega sistema skozi pokrovček. Poleg tega je kolega v vonju hladilne tekočine zaznal tudi vonj olja.
Uporabniški avatar
sLOVEnec
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a sLOVEnec »

Še moje izkušnje... Podobna zadeva se mi je dogajala. Malce je olje pilo, pa hladilno žrlo, a v hladilni se olje ni pokazalo (vsaj ne v velikih količinah). Menjal tesnilo glave, nič bolje. Brušenje + menjava tesnila, enako. Na koncu je bil kriv oddušnik za olje, ki je bil povsem zamašen. Izkazalo se je, da ko se je motor segrel, je narastel pritisk olja, potem pa je olje iskalo najlažjo pot... Po menjavi je bilo vse ok. Tak da preveri še to. Srečno.
Laguna II Initiale 1.9 DCI
Uporabniški avatar
skeptik

Moram reči, da v zadnjem letu ali dveh moram tudi jaz doliti kak deci ali dva olja vsake toliko časa med dvema menjavama olja na cca. 15000 km. Tako zelo globoko sicer nisem domač z motorjem, zato ti naj to vprašanje ne bo čudno: kje okvirno naj najdem oddušnik olja in kako je le-ta lahko povezan z izginjanjem hladilne tekočine pri tebi?
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

A ko je bil narejen test tesnosti tlak na orodju pada ali ne? Se je delalo pri hladnem ali pri toplem motorju?
RenaultSport
Uporabniški avatar
skeptik

Test tesnosti so naredili na pooblaščenem servisu, bi pa rekel, da pri hladnem motorju. Tlak ni nič padel. Ker niso ničesar ugotovili, tudi računali niso nič. Pošteno, a po drugi strani tudi žalostno, da niso uspeli najti napake.
Uporabniški avatar
sLOVEnec
Kraj: Žalec

Odgovor Napisal/-a sLOVEnec »

Odkrito povedano, tudi meni ni bilo jasno, kako bi to vplivalo na izginjanje hladilne tekočine, a rezultata ne morem zanikati. Razen če bi mehanik še kaj drugega naredil in mi ne povedal in niti ne zaračunal. Kje pa je oddušnik pa žal nimam pojma.
Laguna II Initiale 1.9 DCI
Uporabniški avatar
TwingoLove

Odgovor Napisal/-a TwingoLove »

Oddušnik za oljne hlape je tista plastična stvar (črna) ko gre rumeni čepek in šipka za olje not. Ob odstranitvi zgornjega zaščitnega plastičnega pokrova je takoj viden.
Evo zgleda pa tako https://i.ebayimg.com/images/g/iAsAAOxy ... s-l300.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Kako testirat če je zadeva zamašena je najlažje s kompresorjem, ampak je treba oddušek prej odstranit iz avta.
Sicer ne vem kako bi to vplivalo na izginjanje vode ampak ok, poskusit ni gre. Sem pa enkrat na traficu 1.9dci imel podoben problem, s tem da se je na koncu ugotovilo da je preribana ena cev za vodo, katera je začela spuščati samo ob velikem pritisku oz ko je bil motor segret na delavno temp.
Renault VelSatis Initiale Paris 2005, 2.2dCi
Avantime 3.0 V6 Privilege
Avantime 2.2dCi Privilege 3x
Uporabniški avatar
skeptik

TwingoLOVE, najlepša hvala za informacijo. Bom preveril.
Uporabniški avatar
skeptik

Spet se oglašam po dobrega pol letaz izkušnjo pregrevanja hladilne tekočine v Laguni. Pozimi sem ga potem odpeljal na pooblaščeni servis, kjer so mi zamenjali tesnilo glave. Malo so tudi pobrusili glavo. Tam se je videlo, da je na enem mestu tesnilo malo puščalo in to je bilo v neposredni bližini kanala za hladilno tekočino. Ker je tam prebijalo, je dvigovalo pritisk v sistemu za hladilno tekočino. OK, zadeva je bila videti ok. Seveda sem potem opazoval vse skupaj in dnevnega dolivanja 2l tekočine več ni bilo. Sem pa opazil, da pa se je nivo hladilne tekočine nekje v dveh tednih spet znižal. Avto sem peljal nazaj in tam smo opazili, da tudi kiler rahlo spušča. Zamenjali smo še njega in potem je bilo ok...
... slabe tri mesece, do naslednje težave, ki pa se je pojavila konec aprila na začetku avtoceste pri Puli, na čistem jugu Istre, ko sva se z ženo začela vračati domov. Kar naenkrat se je avto pregrel in moral sem ustaviti na počivališču. Raztezna posoda je bila polna, prav tako je tudi vodna pumpa delovala. Ker bi bila vleka do SLO zelo draga, avto pa je nekako še deloval, sva zavila z avtoceste in se po vzporedni cesti vozila so SLO praktično 5 ur. Od tam naju je AMZS odvlekel domov. V tem primeru se je pokazalo, da je zatajil termostat. Kolega ga je odstranil in gor namestil le ohišje termostata in potem je avto solidno deloval nekaj mesecev (smo uspeli z družino pripeljati tudi na morje in nazaj). Medtem časom sem nabavil novi termostat, nisem ga pa še zamenjal.
Seveda Laguna ne bi bila Laguna, če spet ne bi začela zezati. Žal vse bolj ugotavljam, da so se spet začeli pojavljati isti simptomi kot lani: avto se pregreva, hladilna tekočina izginja, zdaj dnevno dotočim že okrog 1l tekočine. Še morda kakšna ideja, kaj še naj preverim?
Vso to sranje okrog Lagune me vse bolj prepričuje, da nikoli več ne kupim Renaulta in najraje bi se tudi te Lagune zdaj znebil...
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

skeptik napisal/-a:Spet se oglašam po dobrega pol letaz izkušnjo pregrevanja hladilne tekočine v Laguni. Pozimi sem ga potem odpeljal na pooblaščeni servis, kjer so mi zamenjali tesnilo glave. Malo so tudi pobrusili glavo. Tam se je videlo, da je na enem mestu tesnilo malo puščalo in to je bilo v neposredni bližini kanala za hladilno tekočino. Ker je tam prebijalo, je dvigovalo pritisk v sistemu za hladilno tekočino. OK, zadeva je bila videti ok. Seveda sem potem opazoval vse skupaj in dnevnega dolivanja 2l tekočine več ni bilo. Sem pa opazil, da pa se je nivo hladilne tekočine nekje v dveh tednih spet znižal. Avto sem peljal nazaj in tam smo opazili, da tudi kiler rahlo spušča. Zamenjali smo še njega in potem je bilo ok...
... slabe tri mesece, do naslednje težave, ki pa se je pojavila konec aprila na začetku avtoceste pri Puli, na čistem jugu Istre, ko sva se z ženo začela vračati domov. Kar naenkrat se je avto pregrel in moral sem ustaviti na počivališču. Raztezna posoda je bila polna, prav tako je tudi vodna pumpa delovala. Ker bi bila vleka do SLO zelo draga, avto pa je nekako še deloval, sva zavila z avtoceste in se po vzporedni cesti vozila so SLO praktično 5 ur. Od tam naju je AMZS odvlekel domov. V tem primeru se je pokazalo, da je zatajil termostat. Kolega ga je odstranil in gor namestil le ohišje termostata in potem je avto solidno deloval nekaj mesecev (smo uspeli z družino pripeljati tudi na morje in nazaj). Medtem časom sem nabavil novi termostat, nisem ga pa še zamenjal.
Seveda Laguna ne bi bila Laguna, če spet ne bi začela zezati. Žal vse bolj ugotavljam, da so se spet začeli pojavljati isti simptomi kot lani: avto se pregreva, hladilna tekočina izginja, zdaj dnevno dotočim že okrog 1l tekočine. Še morda kakšna ideja, kaj še naj preverim?
Vso to sranje okrog Lagune me vse bolj prepričuje, da nikoli več ne kupim Renaulta in najraje bi se tudi te Lagune zdaj znebil...
Če se je avto spet pregrel je verjetno skrivilo glavo in je problem isti kot čisto na začetku. Če nikjer ni videt sledi puščanja, teče v motor...
RenaultSport
Uporabniški avatar
skeptik

Kdo bi vedel, morda tudi to. Motor se v bistvu niti ne more preveč pregreti, saj se ugasne takoj, ko gre termometer v zgornji položaj. Rekel bi, da malo pušča ven pri pokrovčku od raztezne posode in to le takrat, ko se peljem v klanec. Če takoj pogledam po 'mučenju' avta v klanec, je mala progica vlage od pokrovčka navzdol po vratu raztezne posode. Najbrž pa pušča ven zato, ker je v sistemu previsok pritisk. Ta pa lahko nastane, če spet tesnilo pušča ali pa če se je glava skrivila.
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Najprej je treba sistem razumeti. Vožnja brez termostata sicer ne kaže na razumevanje, posledično gre za pretirano obrabo motorja in porabo goriva. Ob slabem pokrovčku v sistemu, ne pride do ustreznega pritiska in voda zavre že pri 95°C, ne pa, da zdrži do 115°C, kot v sistemu, ki tesni. Generalno vprašanje, kaj je z ventilatorjem, ali sploh dela?? Ja, možno je tudi, da te že ves čas yebe samo pokrovček ekspanzije ali netesnost cevi. Tudi vžgi klimo in mora zalaufat ventilator. Če ne, je zastonj se jajcati na Renault. Vozim in šraufam ga že od 1969, ni idealen, drugi pa so v glavnem še slabši.
Uporabniški avatar
skeptik

Odstranitev termostata je bila tista začasna rešitev, da sem se takrat lahko sploh vozil in avto je nekako deloval. Ventilator pri hladilniku deluje ok, pokrovček raztezne posode pa sem tudi že menjal z novim. Da pa se jajcam na Renault, je pa tako, da je bilo na tem avtu že toliko menjanega (turbina, menjalnik, sklopka, servoojačevalnik za zavore, ključavnice za vrata, mehanizem za odpiranje okna, tesnilo glave, razne cevi v hladilnem sistemu, ...), da seveda ne pišem o potrošni robi: kugle, končniki, stabilizatorji,... Torej, ni da ni in moraš razumeti, da sem že kar jezen na ta avto.
Uporabniški avatar
TwingoLove

Odgovor Napisal/-a TwingoLove »

Tolko kolko si jezen na avto, mi še pa zmeraj ni jasno zakaj ga voziš in popravljaš? Prodaj za dele in adijo... ne vem sicer kaj ljudje delate z avti, kakšni so vaši načini vožnje, vzdrževanja, da sploh pride do takih okvar...
Jasno mi je da gre za star avto in da take stvari pač crknejo, ampak avto ne bo nikoli več nov! Treba se je enkrat vstavit in vprašat ali so popravila še sploh racionalna?
Glede na to da se dobre lagune prodajajo že od 800€ dalje... Pa pač menjaš, kupiš drugo in imaš to svojo še za dele.
Renault VelSatis Initiale Paris 2005, 2.2dCi
Avantime 3.0 V6 Privilege
Avantime 2.2dCi Privilege 3x
Uporabniški avatar
skeptik

Ja, TwingoLove, se popolnoma strinjam s teboj, da je avto za odslovit. Ker pa si ravno novega ne morem privoščit, je pa tudi nakup drugega rabljenega avta vse prej kot preprosto opravilo. OK, če avto, ki bi ga kupil, poznaš, je drugo. Navadno pa te večina hoče nategniti in je tem preprodajalcem (in tudi avto hišam!) težko zaupati. Ampak ne vem, če je to tema te okvare, o kateri se v osnovi pogovarjamo.
Odgovori