Homologacija jeklenih platišč

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
marko152

Homologacija jeklenih platišč

Odgovor Napisal/-a marko152 »

Pozdravljeni,

Sem lastnik Renault Megana grandtour l. 2013 motor 1.6 dci, v homologacijskem kartonu imam zapisano samo eno dimenzijo: 205/50 R17 (89) H, 7J 17 51, ta dimenzija je na originalnih platiščih z letnimi gumami. Drug komplet platišč za zimske pnevmatike pa bi namestil jeklena platišča R16, katera sem že kupil. Dimenzija zimskih gum je 205/55 R16.

Dimenzije sem preveril na spletni strani: https://www.wheel-size.com/size/renault ... 6-dci-eudm" onclick="window.open(this.href);return false;

Torej zanima me kako homologirati dimenzijo platišč in pnevmatik? Verjetno potrebujem TUV za platišča, katerega bom verjetno dobil na Reanultu, ali se motim? Čudi me, da ima vozilo zapisano samo eno dimenzijo v homologaciji.

Hvala, lp
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Re: Homologacija jeklenih platišč

Odgovor Napisal/-a Spula »

marko152 napisal/-a:Pozdravljeni,

Sem lastnik Renault Megana grandtour l. 2013 motor 1.6 dci, v homologacijskem kartonu imam zapisano samo eno dimenzijo: 205/50 R17 (89) H, 7J 17 51, ta dimenzija je na originalnih platiščih z letnimi gumami. Drug komplet platišč za zimske pnevmatike pa bi namestil jeklena platišča R16, katera sem že kupil. Dimenzija zimskih gum je 205/55 R16.

Dimenzije sem preveril na spletni strani: https://www.wheel-size.com/size/renault ... 6-dci-eudm" onclick="window.open(this.href);return false;

Torej zanima me kako homologirati dimenzijo platišč in pnevmatik? Verjetno potrebujem TUV za platišča, katerega bom verjetno dobil na Reanultu, ali se motim? Čudi me, da ima vozilo zapisano samo eno dimenzijo v homologaciji.

Hvala, lp
Za original platišča se v večini primerov ne dobi homologacije. Opcija je da si nekje izposodite 16" platišča z vašo dimenzijo gum in greste na homologacijo zato da boste imeli vpisano dimenzijo gum.
RenaultSport
Uporabniški avatar
marko152

Zadevo sem uredil tako, da sem poklical na renault homologacije, tam sem dobil potrdilo o dimenzijah, katere je proizvojalec določil da jih lahko imam na vozilu. V mojem primeru: 205/55/17, 205/50/17, 205/55/16. Potrdilo stane 40€. Potrdilo sem nato nesel na homologacijo kjer so mi vpisali podatke v homologacijski kartoncek.Mogoce komu pomag. Lp
Uporabniški avatar
saso24

Odgovor Napisal/-a saso24 »

Lepo da si opisal postopek kako rešit situacijo, je pa res da bi morale biti te dimenzije že vpisane in to ni nič drugega kot še eno obiranje stranke.

Pri seriji 3 sem imel vpisane vse možne dimenzije ki so lahko na avtu, pri renaultu pa kar nekaj komplicirajo in obirajo
Uporabniški avatar
marko152

Zadeva se je zakomplicirala ker je avto uvozen in v sistemu za homologacijo nimajo vstavljenih vseh podatkov. Za to serijo je v sistemu samo ta dimenzija 205/55/17 za moj avto tako mi je rekel na homologaciji. Ko so naredili nov homologacijski karto so upostevali kar je zapisano v sistemu. Je pa res , nepotrebni stroski in letanje sem pa tja.
Uporabniški avatar
sranjemir

Odgovor Napisal/-a sranjemir »

marko152 napisal/-a:Zadevo sem uredil tako, da sem poklical na renault homologacije, tam sem dobil potrdilo o dimenzijah, katere je proizvojalec določil da jih lahko imam na vozilu. V mojem primeru: 205/55/17, 205/50/17, 205/55/16. Potrdilo stane 40€. Potrdilo sem nato nesel na homologacijo kjer so mi vpisali podatke v homologacijski kartoncek.Mogoce komu pomag. Lp
A lahko poves, kaj to pomeni Renault homologacije? To si poklical na Renault Slovenija oddelek ali na pooblasceni servisi?
Uporabniški avatar
marko152

To je oddelek za homologacijo. Kontakt lahko dobis na Renault slovenija, jaz vedno vprasam ce kaj nevem kar na livechatu na spletni strani Renault Slovenija. Kontakt iz odgovorjenega maila ki sem ga prejel:

Homologacija

DIREKCIJA STORITEV IN KAKOVOSTI – TEHNIČNA SLUŽBA
Renault Nissan Slovenija, d.o.o.

Kandijska cesta 56, 8000 Novo mesto, Slovenija

Tel. : +00 386 7 33 15 403
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Odgovor Napisal/-a a_sist »

Sem jih 2x že kontaktiral in niso bili pripravljeni pomagat..
Squealing tire is a happy tire :)
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Kompliciraš brez veze, gre za malenkost. Četudi ni v tvojem kartonu, je pa za ta avto standardna velikost. Poglej knjigo navodil na mestu za pumpanje. Ne rečem za tiste tanke palačinke s porezanimi fedri, ko se mladci po riti drajsajo ali kakšne bebave distančnike, tisto je nevarno in res za homologacijo. Nič me ne moti želja po izgledu, se pa dramatično premakne os obtežitve na vpetje v trikotniku in stabilnost avta. Malokdo vgradi prečno stabilizacijsko štango med šalicami amortizerjev kot dirkači.
Uporabniški avatar
AgitatoR

Odgovor Napisal/-a AgitatoR »

Nič ne komplicira. Če pride no česa na cesti in so gor nehomologirane gume, se bo
zavarovalnica takoj obesila na to, ker avto ni tehnično brezhiben. Tut modri angeli ne bodo veseli

Potem pa ne kompliciraj, če ti tko paše. [emoji6]

Poslano z mojega LG-K580 z uporabo Tapatalk
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Sigurno je v navodilih za pumpanje tudi omenjeni format koles. Na homologirane gume ti ketne sploh ne gredo. Ste pa privoščljivi in pasete novega lastnika?
Odgovori