Cena tega cliota je OK za ta letnik, opremo ima pa vso, če se ne motim (usnje, kamerca, rs monitor, ...). Pojdi ga pogledat, fajn je če imaš še kakšnega strokovnjaka s seboj, da preveriš če je vse v redu z njim.
Jaz sem imel eno leto 2014 letnik RS-a, monaco GP verzijo. Glede menjalnika, kar izpostavljaš, ti lahko povem, da je za ta avto super. V normal mode je nastavljen v smeri, da vedno izbira najvišjo možno prestavo, prestavlja bolj ležerno, ampak za vsakdanjo vožnjo v prometu je super. Kickdown je hiter in se ne zmede pretirano. Res pa je, da včasih prestavi v najnižjo možno prestavo, kar pomeni, da mora potem pri pospeševanju takoj prestaviti eno navzgor. Ampak to so redke situacije. V sport mode je precej hitrejši, prestave drži dlje, v višjo prestavi šele na cca. 3000 obratih, tako da za stop&go promet ni ravno ekonomično. Je pa druga pesem, ko ga greš kam "ožemat". Jaz sem ga pri bolj dinamični vožnji večinoma imel v ročnem načinu, tako da imaš popolno oblast nad prestavljanjem, sam prestavi samo navzdol, če je premalo obratov oziroma navzgor, če greš do konca. V race mode je še malenkost hitrejši, prestavlja pa samo še navzdol, navgor pa tolče blokado in moraš prestavit ročno. V race mode tudi ne leze naprej ampak se prestavi šele ko dodaš gas. Nad menjalnikom res nisem bil nikoli razočaran, sploh avtomatika pride res prav za vsak dan, zanimiva je tudi ko se greš razživet, ker si lahko precej hitrejši in bolj osredotočen na vožnjo.
Zoprna točka tega avta so pnevmatike. Dimenzija je 205 40 18, kar pomeni, da so precej drage. Hkrati pa jih spredaj kar dobro pobira, tako da bo strošek tud menjava pnevmatik (1 sprednji par na sezono). Zimske se bolj splača na 17" feltnah, ker pride guma+feltna isto denarja kot zimske v tej dimenziji. Ko sem jeseni kupoval niti ni bilo zimskih nikjer na zalogi (dela jih samo pirelli in jih zna zmanjkat). Stane pa 200 EUR komad zimske, runflat še neki več.
Drugo je poraba. Čeprav je turbak in dokaj majhen motor, je poraba še vedno nekje na nivoju clio III RS. Meni je v 30k km, ki sem jih naredil v enem letu z njim, pil cca. 10-11 litrov na 100. Olja ni žrl, v cca 15k km je padel nivo na cca. 80%.
Spredaj ploščice sem menjal, ko je imel avto 40.000 km, strošek menjave na uradnem servisu cca. 100 EUR.
Drugih posebnosti ni, avto je dovolj prostoren za dva tudi za na dopust. Zadnji par vrat pride prav.
Ta clio, ki je v oglasu je CUP verzija, tako da je nekoliko trši od običajne. Meni je bil CUP še vedno čisto ok za vsakdanjo vožnjo, ni pretrd, krmiljenje je natačno, nadzor nad avtom pa precej dober. Meni boljši kot v ne-cup verziji cliota III RS. Glasnost med vožnjo tudi ni pretirana, motor se sliši (čeprav zvok ni ravno presežek), dobro se sliši tudi izpuh (jaz sem iz prtljažnika odstranil izolacijo). Precej je pokanja iz izpuha, tako da je vedno zanimivo. Ko sem se vozil z golfom mk VII GTI in leonom cupro sta mi bila oba avta znotraj celo pretiha.
Ta clio tudi nima mehanske zapore diferenciala. Za to skrbi elektronika. Niti ni potrebe po mehanski, vsaj za vožnjo po običajnih cestah, ker redko notranje kolo zavrti v prazno, kadar pa ga je to samo hipno, elektronika hitro poskrbi za zaviranje notranjega kolesa.
Megane III RS je precej hitrejši avto. Z mesta sta še nekako enakovredna do cca. 70, 80 km/h, potem pa megane precej bolje vleče. Tudi podvozje megana je precej bolj športno naravnano, tako da če želiš bolj hardcore avto, je megane boljša izbira. Clio je pa za vsakdanjo uporabo bolj prijazen.
Na teh cliotih se splača zamenjat intake (
http://www.rstuning.co.uk/shop/renault- ... ction-kit/" onclick="window.open(this.href);return false;), ker potem veliko lažje diha. Razlika med premerom cevi pri OEM in tem intake-u je kar precejšnja. Potem pa še remap (kontaktiraj uporabnika Sokol s tega foruma), cca. 230 konjev se dobi iz njega. Menjalnik in sklopki to prenesejo brez problema, postane pa avto precejšnja raketa.