Start-stop in elektr. ročna-a se da obrniti logiko vklopa?

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
simpa

Start-stop in elektr. ročna-a se da obrniti logiko vklopa?

Odgovor Napisal/-a simpa »

Živjo!

14 dni vozim novega megana grandtour 1.6 dci gtline, ki ima start-stop in elektronsko ročno zavoro. Glede obeh me zanima, ali se da obrniti logiko vklopa?
Trenutno je tako, da je start-stop mogoče izklopiti in ostane izklopljen le, dokler ne vgasnem avta. Ko ga spet prižgem, se avtomatsko spet vklopi. Meni bi bolj ustrezalo, da je vedno izklopljen, pa ga jaz vklopim, kadar želim. Ali je to možno narediti na servisu? Nikjer namreč nisem zasledil, da bi oljno črpalko gnala elektrika kot recimo pri fordovem 1.0 ecoboost motorju. Če torej oljna črpalka ni gnana z elektriko, torej ni mazanja turbine ob izklopu motorja pri delovanju start-stop sistema, kar pa zagotovo ne more pozitivno vplivati na življenjsko dobo turbine.
Drugo vprašanje imam glede elektronske ročne zavore. Ta se vedno vklopi, ko vgasnem avto. Če ob ugašanju avta ne želim, da se vklopi, moram pritiskati pedal zavore, stikalo zavore in stikalo za vklop/izklop motorja, kar se mi pa zdi nadležno. Ali se da na servisu to urediti tako, da bi se vklopila le, ko pritisnem tipko za vklop? Če se kdo spozna na to, lepo prosim za odgovora.

Lep pozdrav,
Simpa
Uporabniški avatar
hdi

Re: Start-stop in elektr. ročna-a se da obrniti logiko vklop

Odgovor Napisal/-a hdi »

Ne vidim razloga:

Po 90000 km deluje BP in me ne moti, tudi pozimi. (zavora)

LP
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pri elektronski parkirni zavori imate dve možnosti:
- avtomatska / aktivira se vsakič, ko se motor ugasne
- ročna / aktivirate jo fizično na stikalu
To se lahko spremeni s testerjem
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
simpa

Živjo!

Obema hvala za odgovora.
HDI, jaz sem še stara šola, pomeni, da po nepotrebnem ne zategujem ročne, ampak le, če je potrebno. Pri avtomatski električni parkirni se vedno zategne, čeprav za to ni potrebe, saj jaz vedno pustim avto v 1. prestavi, ker vedno parkiram vzvratno (ali bočno no) in je to to. Ročno sem prej, ko nisem imel avtomatske električne parkirne zavore, zategoval le na hribu, se pravi strmini.
Fan, hvala za pojasnilo. Ali se da s testerjem obrniti tudi logiko vklopa start-stop?

Lep pozdrav,
Simpa
Uporabniški avatar
BigPoppaSLO

Odgovor Napisal/-a BigPoppaSLO »

Fan napisal/-a:Pri elektronski parkirni zavori imate dve možnosti:
- avtomatska / aktivira se vsakič, ko se motor ugasne
- ročna / aktivirate jo fizično na stikalu
To se lahko spremeni s testerjem
A se da enako narediti tudi za Laguno 3?
Uporabniški avatar
Fan

Odgovor Napisal/-a Fan »

@BigPoppaSLO

Ja, seveda

@simpa

Elektroniki je vseeno za stare šole :D
Za start-stop pa se preveri s testerjem ali dopušča to možnost
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
bobo.89

Odgovor Napisal/-a bobo.89 »

pozdravljeni:)
ste kaj ugotovili če se da spremenit razmišljanje start stop sistema, ker tudi mene moti da moram vedno ob prižigu motorja klika na tist gumb za izklop start-stop sistema? sprašujem za megana IV.

lp
Uporabniški avatar
simpa

Pozdravljen.

Meni niso hoteli ne na Stajerskem avtodomu ne na Renault avto Koletnik izklopiti start-stop in avtomatiko parkirne zavore, zato pol nisem vec tezil. Zdaj imam ze 133k km in se bo avto pocasi menjal, pa me to ne briga vec. Verjetno se vse da, samo volja mora bit na strani pooblascenega servisa. Zakaj meni niso hoteli tega narediti, pa nisem raziskoval, ceprav to ni povezano recimo z varnostjo ali kaj takega.

LP Simpa
Odgovori