motorno olje elf solaris ali motul specific
- vijolcni1975
motorno olje elf solaris ali motul specific
zdravo.bliža se menjava motornega olja,pa me zanima kakšno olje bi vi dali.izbiram med tema dvema:
-ELF SOLARIS 5W30
-MOTUL SPECIFIC 5w30
zaj za par evrov nebom hin.važno,da bo olje vredi.avto pa je megan 1.5 dci.
samo še nekaj me zanima.menjal bom tudi ojnične ležaje.avto ima prevoženih 180.000.na servisu mi je rekel,da bo cena menjave od 150 evričev plus.nekak se najbolj ne razumem v tote naše mehanike.pa me zanima,če je to malo pretirana cena al se cene gibljejo tu nekje.že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore
-ELF SOLARIS 5W30
-MOTUL SPECIFIC 5w30
samo še nekaj me zanima.menjal bom tudi ojnične ležaje.avto ima prevoženih 180.000.na servisu mi je rekel,da bo cena menjave od 150 evričev plus.nekak se najbolj ne razumem v tote naše mehanike.pa me zanima,če je to malo pretirana cena al se cene gibljejo tu nekje.že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovore
- domzikales
- Kraj: Velenje
Re: motorno olje elf solaris ali motul specific
Tukaj nimaš kaj razmišljat. Motula.vijolcni1975 napisal/-a:zdravo.bliža se menjava motornega olja,pa me zanima kakšno olje bi vi dali.izbiram med tema dvema:
-ELF SOLARIS 5W30
-MOTUL SPECIFIC 5w30
Kar te ne uniči, te okrepi!
ker je moderno kupovati motula, ali je kakšen globlji razlog?
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Bolj fancy se sliš 
Clio II ph2 1.2 16V Billabong - sold
Clio II ph2 RS 172 - sold
Clio III ph1 RS 197 F1 Team - sold
Clio II ph2 RS 182 - sold
Clio IV ph2 RS Trophy - sold
Seat Leon Cupra ST 300 4drive - family car
Mitsubishi Lancer EVO VIII MR - weekend car
Clio II ph2 RS 172 - sold
Clio III ph1 RS 197 F1 Team - sold
Clio II ph2 RS 182 - sold
Clio IV ph2 RS Trophy - sold
Seat Leon Cupra ST 300 4drive - family car
Mitsubishi Lancer EVO VIII MR - weekend car
- domzikales
Je tema na avtomobilizmu- motorna olja. Pa malo preveriš,piše ogromno, vprašaš tudi kakšnega strokovnjaka za olja, tako kot jaz in dobiš odgovore. Men je vsak avto bolje laufal z motulom. Pač ve se kje je Elf olje.
Ne vzet tega kot napad ampak izjava "avto mi je bolje laufal z motulom" je taka kot je shus reku. Ker je to moderno. Lahko to podkrepiš z kakršnokoli preverljivo oz. dokazljivo posledico? Občutki ne veljajo ker ljudje podzavestno sami sebi lažemo ko smo v nekaj prepričani 
Jaz že od nekdaj v motorje dajem Elf. Tovarna ga priporoča, fuck it. Pa še noben ni ribnu. Pa tut noben ga ni pil (avto, drugač ga zlo radi pijemo
)
Jaz že od nekdaj v motorje dajem Elf. Tovarna ga priporoča, fuck it. Pa še noben ni ribnu. Pa tut noben ga ni pil (avto, drugač ga zlo radi pijemo
seveda, najprej je v modri kanti, potem ga je malo pod avtom, malo ga je v drugem agregatnem stanju za avtom, takodomzikales napisal/-a:Pač ve se kje je Elf olje.
nisem bral avtomobilizma, ampak te debate o oljih so mi res trapaste, spadajo nekam tja kot tiste kateri bencin je boljši, moderno je reči da je omv-jev, zato ker včasih petrol ni imel 100 oktanca, pa si bil frajer če si ga tankal. pa zato ker imajo vaški petroli umazano nafto, kar z bencinom nima veze, ampak neka prihološka povezava očitno obstaja. V resnici je vse isti šmorn in kar daje različne rezultate je bolj odvisno od lokacije in načina uporabe.
Podobno je z olji, folk kupi 10 let star športen avto, z 170k km in ga vozi kakor ga pač vozi, ko kaj ribne je to zaradi zadnje menjave olja? ker če se je prej toliko časa nalivalo neko x olje, ga zdaj tudi tekoče zlato ne bo rešilo. Ali pa kot je primer tu, 1.5 dci ki je znan po tem da ribne, prevoženih je 200k km, vprašanje kaj se je delalo z avtom, kakšni so bili servisni intevali, kako je bil vožen, kje je bil vožen, kakšen servisni material se je uporabljalo...in potem bo vse težave rešilo dražje/boljše olje in avto bo delal večno, obrabljen material se bo regeneriral, poraba bo manjša...ja pa ja..
vsa olja priznanih proizvajalcev so toliko dobra da avto zaradi njih ne bo crknil, če bo uporabljen predpisan tip olja, ostalo pa je odvisno od osebne preference, kakšna barva embalaže ti je ljubša.
mene osebno pri menjavi proizvajalca bolj skrbi, da ne bo novo "boljše" olje odplaknilo kakšne usedline in obloge po motorju, kar bi dejansko lahko povzročilo okvaro
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Gre se pa za kater model megana 1.5dci?
mene osebno pri menjavi proizvajalca bolj skrbi, da ne bo novo "boljše" olje odplaknilo kakšne usedline in obloge po motorju, kar bi dejansko lahko povzročilo okvaro
Ja to je blo pri meni pri Avantime-u, ko so "flikal" težavo s tem, da so not dajali Petrol Avant 15-40w. Ko sem jaz dal priporočeno olje (Elf *nevemkaj* 5-40w) je šlo pa po jurja kilometrih vse v pm.
1: 2000 Renault Clio II 1.4i 8v 55kw Alize
2: 2001 Citroen Xsara Picasso 1.8i 16v 85kw SX
3: 2003 Renault/Matra Avantime 2.2dCi 110kw Privilege
4: Main car: 2010 Citroen C5 III 2.0HDi 120kw Exclusive, Hydractive III+
5: 2nd car: 2003 Citroen Xsara Picasso 2.0HDi 66kw Exclusive
- domzikales
Tole mi je napisal poznavalec,ko sem še imel rs-a:Visok HTHS 3,7 pri tem olju 150c pomeni da je namenjeno visoki zaščiti delov motorja pod hudo obremenitvijo. Ravno zato ne skrbi da bi ti potem kaj zaribalo. 5w pomeni da da maže skoraj do -40c kar je veliko bolje kot 10w ki ga imaš. Po zimi ti bo prej zaokrožilo in bolje mazalo motor.Cefizelj napisal/-a:Ne vzet tega kot napad ampak izjava "avto mi je bolje laufal z motulom" je taka kot je shus reku. Ker je to moderno. Lahko to podkrepiš z kakršnokoli preverljivo oz. dokazljivo posledico? Občutki ne veljajo ker ljudje podzavestno sami sebi lažemo ko smo v nekaj prepričani
Jaz že od nekdaj v motorje dajem Elf. Tovarna ga priporoča, fuck it. Pa še noben ni ribnu. Pa tut noben ga ni pil (avto, drugač ga zlo radi pijemo)
API SN pri tem olju pomeni da ima najboljše aditive in čistilce ki pobirajo nesnago v motorju. Jaz ti svetujem da ga zdaj menjaš in potem takoj še 1x po 5000-10.oookm da se mašina lepo spuče in premaže. Olje ima izjemno pretočnost pri temp 100C in visok HTHS ki ščiti motor pred obrabo.
To se išče dlako v jajci, ampak so pomembne zadeve. Tovarna ga priporoča, ampak ko so testirali olja, ni blo nekega kvalitetnega mazanja.
Ampak usak ima svojo mišljenje. Tako, da to je z moje strani to. Mam pa še kar neki gradiva. Ampak ne bom več palamudu, ker ne bomo prišli daleč
- domzikales
Se da od liqui molya čistilo in ti ceu sistem spuče in daš nato novo olje in si brez skrbi....Hauba napisal/-a:mene osebno pri menjavi proizvajalca bolj skrbi, da ne bo novo "boljše" olje odplaknilo kakšne usedline in obloge po motorju, kar bi dejansko lahko povzročilo okvaro
Ja to je blo pri meni pri Avantime-u, ko so "flikal" težavo s tem, da so not dajali Petrol Avant 15-40w. Ko sem jaz dal priporočeno olje (Elf *nevemkaj* 5-40w) je šlo pa po jurja kilometrih vse v pm.
Al pa ne kupt dCi pa si brez skrbi
(govorim kot pristaš dizlov, da ne bo pomote)
1: 2000 Renault Clio II 1.4i 8v 55kw Alize
- vijolcni1975
saso24 napisal/-a:Gre se pa za kater model megana 1.5dci?
megan gradtour,letnik 2011
- vijolcni1975
in ki se ga da kupit???pa upam,da delujedomzikales napisal/-a:Se da od liqui molya čistilo in ti ceu sistem spuče in daš nato novo olje in si brez skrbi....Hauba napisal/-a:mene osebno pri menjavi proizvajalca bolj skrbi, da ne bo novo "boljše" olje odplaknilo kakšne usedline in obloge po motorju, kar bi dejansko lahko povzročilo okvaro
- vijolcni1975
vsem skupaj se zahvaljujem za odgovore.samo še vedno nena vem kerega naj kupim.ker bolj ko tote vaše odgovore berem,bolj sem fukjen
samo hecno da ni nihče komentiral,če je cena za menjavo ojničnih ležajev pretirana
samo hecno da ni nihče komentiral,če je cena za menjavo ojničnih ležajev pretirana