Temo sem naredil da lahko kdorkoli pove svoj problem oz. rabi pomoč pri Renault Megane Mk1.
Ker bom v naslednjem tednu ali dva menjal na Renault Meganu MK1 1.6 16V letnik 2001 olje v motorju, menjalniku, servo olje, hladilno tekocino in zavorno olje imam nekaj vprašanj.
Brskal sem po internetu, našel nek service manual in prebral kaj moram vliti. Odločil sem se za to.
Zavorna DOT 4 - 1 Liter ATE
Power assisted steering - servo olje: ELF RENAULTMATIC D2 or MOBIL ATF 220 oil. - 1.1 Liter
Motorno olje 4L (3.5L + 0.5 for oil filter) 5W-30
Izbral bom Elf Evolution 900 SXR 5W-40 ali pa ELF EVOLUTION 900 NF 5W40
Zdaj imam v motorju Motul X-clean 5w-40 ki ga imam v drugem avtu kjer se odlično obnese, v Renaultu pa žal ne. Ugotovil sem da na avtocesti pri hitrosti 140 se motor malo glasneje sliši. Ko se malo dlje vozim s tako hitrostjo, verjetno ko se vse skupaj malo zalaufa pri 140, 150 pa tega zvoka ni več in je vse normalno.
Manual gearbox: All countries: TRANSELF TRX 75 W 80 W ( API GL5 or MIL-L 2105 C or D standards) 3.4Liters, JB1, JB3.
TRX-a ne delajo več, nek uporabnik iz drugega Renault foruma je klical na Elf in so mu rekli da je NFJ bila zamenjava za TRX.
Tako da bom šel z Elf Tranself NFJ 75W80.
Hladilna 6L - GLACÉOL RX (type D) Only add coolan/use coolant only
Gledal sem pod havbo kje je vijak za odzračevanje hladilnega sistema pa ga nemorem najti. Jutri bom dodal sliko pod haubo.
Zanima me kako sneti oljni filter? Je kar veliko ohišje, z roko ga verjetno nebom niti premaknil. Je potrebno kakšno specialno orodje?
Poleg tega že dolgo gledam nek konektor/senzor in me zanima kaj je to. Čeprav je odcvikan že par let, nisem opazil nobene spremembe, zato me to ni obremenjevalo. Vseeno bi pa rad zamenjal ker bom kar nekaj casa porabil na tem avtu. Ko je avto prižgan je na eni žici napetost
Slike

Na zgornji žici je napetost.