Vprasanje glede voznje
- Owner123456
Vprasanje glede voznje
Pozdravljeni, imam vprasanje glede moje voznje in sicer jaz se vozim po mestu vecino casa, trudim se vecino casa voziti v 3-ji in 4-i prestavi. Na avtu je servis zmeraj narejen od olja in vseh filtrov, olje menjavam na 13.000km tako da z servisi ni problema, vedno ga segrejem na delovno temp in dodatnih 5min se potem se vozim predno ga ugasnem saj te tudi vozim po 90km/h cesti kake 10min na dan ampak sem vseeno rekel sam sebi, da povprasam tukaj na forumu strokovnjake, ki iajo malo dlje casa izpit in pa tudi diesela v lasti. Ali je to kaj narobe za avto ce se ga tako vozi vsak dan ? Imel sem sluzbo 20km izven mesta toda sedaj sem jo dobil v svojem mestu in razmisljam o prodaji pa me zanima ali sem mogoce ZE kaj unicil na avtu ali se bo cez cas uniilo... Hvala za odg. Lp Avto: Renault Laguna 1.9 dci 120KM 2004 letnik prevozenih 303000km.
Forever Black .. []DIESEL[]DIESEL[]
- TwingoLove
Re: Vprasanje glede voznje
Glede na to da ga voziš relativno v nizkih prestavah, kaj pa vem.. verjetno ni tako kritično! Pri svoji laguni vem da ji ne ustrezajo kratke razdalje torej manj kot 15km, saj se kaj hitro pozna na sami moči in v zamašenosti egr ventila, če se dva tedna vozim samo na kratkih razdaljah.
Pri tvojih kilometrih bi tudi interval menjave olja prestavil na 10k km, saj olje potrebuje dlje časa da se ogreje na delovno temperaturo kot pa voda. Jaz bom ta teden olje že menjal na 9kkm ravno zaradi relativno kratkih razdalj in tega da se vedno ne ogreje na delovno temperaturo.
Pri tvojih kilometrih bi tudi interval menjave olja prestavil na 10k km, saj olje potrebuje dlje časa da se ogreje na delovno temperaturo kot pa voda. Jaz bom ta teden olje že menjal na 9kkm ravno zaradi relativno kratkih razdalj in tega da se vedno ne ogreje na delovno temperaturo.
Renault VelSatis Initiale Paris 2005, 2.2dCi
Avantime 3.0 V6 Privilege
Avantime 2.2dCi Privilege 3x
Pa včas jo je treba v prvi in drugi zavrtet tam proti rdeči barvi na obratomeru, da vrže saje in ostalo sranje ven. Če je dolgo nis, bo kr lepa črna špura po cesti in zdrav črn oblak v luftu.
Poslano z mojega F8331 z uporabo Tapatalk
Poslano z mojega F8331 z uporabo Tapatalk
- Owner123456
Hvala za odg in ja olje sem se odlocil da ga bom menjal od zdaj naprej na 10k, pritisnem jo pa redno ko grem proti ljubljani ali pa novemu mestu tko da to ni problem
zdaj mi ko je mrzel motor nekaj tuli ki se slisi samo v kabini od 1k do 1.4k obratov se bo treba poglobiti se v to 
se mi zdi da malo preveč komplicirate, saj ni avion formula ali vesoljska ladja, usedeš se za volan pritisneš start in se pelješ, ne rabiš ekipe inženirjev da ti zažene avto in pet stranske checkliste, vsakič ko se odpraviš v mercator po jogurt
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
- TwingoLove
shus... o Laguni je tema HAHA

- Owner123456
Ne sej nocm bit pikolovski ali kej podobnega ampak sem veliko prisparal da sem si jo lahko kupil zadnja stvar je da jo hocem uniciti zaradi malomarmosti oz mrzlega ustavljanja zato tukaj vprasam saj zato je ta forum namenjen ljubiteljem avtomobilov je tako? Ce sem lahko imel fiesto 21let staro zakaj nebi imel se to a jo je treba pri 12letih ze umicit o.O nerazumem pac sem zaskrbljen ker mi avtomobili nekaj pomenijo v zivljenju tako kot nekaterim motorji itp.

- TwingoLove
Ti samo lepo menjaj olje (Elf evolution 900 SXR, drugega jaz nebi noter vlival) na 10k km, zjutraj malo počakaj preden spelješ, pa tudi preden ga uganeš jaz vedno vsaj pol minute počakam da se turbina "ohladi".
A ojnični ležaji so menjani že kdaj bili?
A ojnični ležaji so menjani že kdaj bili?
- Owner123456
Ja js hladn start zgodi zjutri pocakam kake 20 sec preden speljem ugasnem ga po normalni voznji takoj ... za ojnicne nevem je pa zobati jermen bil menjan na 266000km tko da predvidevam da je takrat bilo vse zamenjano... a so kaksni simptomi slabih ojnicnih ?
- TwingoLove
Simptomov nekak ni... motor začne kovinsko ropotat, ampak običajno je takrat že prepozno. Pri meni je bilo tako da je zjutraj motor letel zelo grobo, ampak sem na srečo rešil motor z menjavo le teh, kateri si bili že zelo zelo obrabljeni.
lepo da si zaskrbljen in da paziš, hočem samo povedati da si delaš preveč skrbi. jaz sem pri svojem avtu gledal pritiske in temperature in je tako kot lahko povsod prebereš, segreti se mora na delavno temperaturo in to čim prej, se pravi ogrevanje na mestu je brezveze ker narediš več škode kot koristi, ob enem pa ga moraš med tem ko je še olje hladno, čim manj obremenjevati, kar pomeni da ne blokadiraš da sebo hitreje segrelOwner123456 napisal/-a:Ne sej nocm bit pikolovski ali kej podobnega ampak sem veliko prisparal da sem si jo lahko kupil zadnja stvar je da jo hocem uniciti zaradi malomarmosti oz mrzlega ustavljanja zato tukaj vprasam saj zato je ta forum namenjen ljubiteljem avtomobilov je tako? Ce sem lahko imel fiesto 21let staro zakaj nebi imel se to a jo je treba pri 12letih ze umicit o.O nerazumem pac sem zaskrbljen ker mi avtomobili nekaj pomenijo v zivljenju tako kot nekaterim motorji itp.![]()
pa tisto slavno hlajenje turbine po tem, ko se ustaviš je tudi nek mit iz časov, ko še niso bile vodno hlajene in je v današnjih motorjih pri vsakdanji uporabi popolnoma nesmiselno, med normalno vožnjo se olje sploh ne segreje toliko da bi se na mestu s tem ohladilo, poleti je včasih celo obratno, med vožnjo ima olje 90 stopinj, po tem ko se ustavim in avto laufa na mestu se segreje na 100 stopinj tako da brez veze. edino če bi ga res res hitro vozil, naprimer avtocesta poln gas več kilometrov, ali pa da bi ga na blokadi žgal v kakšen klanec, spet več kilometrov, potem ja, počakaš minuto preden ugasneš, ampak če pa samo parkrat bolj stopiš na gas, ni nobene panike, nebo nič stran padlo če ga takoj ugasneš, niti ne bo nič bolje če ga pustiš da laufa, samo več goriva boš pokuril
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Ker na testni vožnji nisem imel možnosti sprobati Clio Grandtourja pri večji hitrosti, me zanima kaj menite:
Gre za Clio Grandtour (=kombi clio) TCe 90 Energy , bencinski motor, 898 ccm, 66 kW (90 KM)
Kako bi šlo tole po avtocesti tam pri 130 km/h? Si lahko obetam še kolikor toliko mirno vožnjo, ali pa je motor že precej v visokih obratih, hrupen in poraba visoka?
Ker bom imel vsaj polovico vožnje po AC, sem malo skeptičen o tem, ali zadošča 0.9 motorček...
Hvala za odgovor.
Gre za Clio Grandtour (=kombi clio) TCe 90 Energy , bencinski motor, 898 ccm, 66 kW (90 KM)
Kako bi šlo tole po avtocesti tam pri 130 km/h? Si lahko obetam še kolikor toliko mirno vožnjo, ali pa je motor že precej v visokih obratih, hrupen in poraba visoka?
Ker bom imel vsaj polovico vožnje po AC, sem malo skeptičen o tem, ali zadošča 0.9 motorček...
Hvala za odgovor.
Ne, vzemi raje 1.2 tce ali dci. 0,9 tce je za mestno/primestno vožnjo...
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
- Owner123456
Najlepsa hvala za vase odgovore sem vam zelo hvalezen se posebej tebi Shusuglao