Akumulator, Kateri ?
Z voltmetrom se ne da zmeriti "uporabnost" akumulatorja, kot vas to vecina dela. Napetost celic je tudi pri prazni kasaciteti lahko ves cas 12V.
Najboljse je merit z ampermetrom in ga opazovat pri polnjenju oziroma opazovat polnilni tok polnilca.
Ce je akku dokaj prazen bo zacel polnit z dolocenim tokom (recimo 5A). Ce polnis 50 Ah akku, bi ga teoreticno moral polnit vsaj 10h, prakticno pa dlje, saj je krivulja toka pri polnjenju eksponentna.
Velja pa, da mora vrednost polnilnega toka cez recimo 10h upast na najvec 1 A, takrat je akku se dober, saj se je elektricni naboj akumuliral, polnilni tok zaradi tega mora zmanjsati.
Ce polnilni tok ne upade ali pa upade za recimo 0,5 A, pa akku vec ni sposoben akumulirati el. naboja.
Pa se to:
Pri polnjenju morajo biti cepki vseh prekatov odprti, drugace lahko akku poci in mora biti zadosti destilirane vode, kaksne pol cm nad celicami!
Pa pazite, ne se dotikat vode v akkuju, ker je to kislina!
Najboljse je merit z ampermetrom in ga opazovat pri polnjenju oziroma opazovat polnilni tok polnilca.
Ce je akku dokaj prazen bo zacel polnit z dolocenim tokom (recimo 5A). Ce polnis 50 Ah akku, bi ga teoreticno moral polnit vsaj 10h, prakticno pa dlje, saj je krivulja toka pri polnjenju eksponentna.
Velja pa, da mora vrednost polnilnega toka cez recimo 10h upast na najvec 1 A, takrat je akku se dober, saj se je elektricni naboj akumuliral, polnilni tok zaradi tega mora zmanjsati.
Ce polnilni tok ne upade ali pa upade za recimo 0,5 A, pa akku vec ni sposoben akumulirati el. naboja.
Pa se to:
Pri polnjenju morajo biti cepki vseh prekatov odprti, drugace lahko akku poci in mora biti zadosti destilirane vode, kaksne pol cm nad celicami!
Pa pazite, ne se dotikat vode v akkuju, ker je to kislina!

Re: Akumulator, Kateri ?
(nov. '16)
Prelistal sem celo knjigo od prve do zadnje strani, pa ne najdem podatka - kakšen akumulator je predpisan za motor na sliki ? Koliko Ah in koliko A ?

Prelistal sem celo knjigo od prve do zadnje strani, pa ne najdem podatka - kakšen akumulator je predpisan za motor na sliki ? Koliko Ah in koliko A ?

ponavadi so v originalu kakšni 45Ah notri, tako da ni treba ravno komplicirati,
jaz bi iskal nekaj 45-55Ah s čim več zagonskega toka in čim več garancije, za čim manj denarja
jaz bi iskal nekaj 45-55Ah s čim več zagonskega toka in čim več garancije, za čim manj denarja
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
do sedaj sem imel 52Ah/470A, kupljen l. 2010. Ker je kljub dodatnemu polnenju že težko vžigal ko je zunaj padlo pod nulo, sem se odločil za preventivno menjavo in mehaniku z rdečo podčrtal "ne Topla", nisem pa pomislil da mu moram naročiti tudi "ne švohnejšega kot je zdaj" in je vgradil 44Ah/360A. Problem: imam veliko voženj znotraj naselja, torej pogosti zagoni, pa me skrbi kako se bo tole obneslo. Dve leti bo najbrž že, čez dve leti in en mesec pa spet novega ?

P.S.:
od Renaulta sem dobil odgovor:
"Za vozilo Renault Twingo s številko šasije VFxxx..... je primeren akumulator 47AH 420A."
Glede na Ah je to 3Ah premalo oziroma 93% predpisanih Ah.
Glede na tok pa je 60A premalo oziroma 85% predpisanih A.
Dve leti, kolikor je garancija, bo že zdržal, potem pa

P.S.:
od Renaulta sem dobil odgovor:
"Za vozilo Renault Twingo s številko šasije VFxxx..... je primeren akumulator 47AH 420A."
Glede na Ah je to 3Ah premalo oziroma 93% predpisanih Ah.
Glede na tok pa je 60A premalo oziroma 85% predpisanih A.
Dve leti, kolikor je garancija, bo že zdržal, potem pa
___