ZOE
Re: ZOE
Po nakupu Roverja sem nanj vrgel tiste plastike na šipah sprednjih vrat (wind deflector). Kar tako, za hec in ker sprva klima na Roverju ni delovala in sem mislil, da se bom moral celo poletje voziti s šipami dol.
In zadevce res delujejo. Nič ne piha oz. ne nabija če je šipa čist dol. Pa sem pogledal, če imajo kaj takega za ZOE in ker poljaki nimajo (Team HEKO), sem vzel pri švabih (ClimAir). Potem je zadeva prišla počena in sem moral še reklamirat...

No, tako zgleda gor...

In zadevce res delujejo. Nič ne piha oz. ne nabija če je šipa čist dol. Pa sem pogledal, če imajo kaj takega za ZOE in ker poljaki nimajo (Team HEKO), sem vzel pri švabih (ClimAir). Potem je zadeva prišla počena in sem moral še reklamirat...

No, tako zgleda gor...

Men so te zadeve čist zakon!
uporabne, pa še lepo zgleda na avtu
Clio II ph2 1.2 16V Billabong - sold
Clio II ph2 RS 172 - sold
Clio III ph1 RS 197 F1 Team - sold
Clio II ph2 RS 182 - sold
Clio IV ph2 RS Trophy - sold
Seat Leon Cupra ST 300 4drive - family car
Mitsubishi Lancer EVO VIII MR - weekend car
Clio II ph2 RS 172 - sold
Clio III ph1 RS 197 F1 Team - sold
Clio II ph2 RS 182 - sold
Clio IV ph2 RS Trophy - sold
Seat Leon Cupra ST 300 4drive - family car
Mitsubishi Lancer EVO VIII MR - weekend car
kar radostno je imeti električen avto pozimi, če te ne ubije utikanje kabla v vodo, zmrzneš medtem ko čakaš da se napolne
naclednjič prinesem knorr kocko in nudeljce
naclednjič prinesem knorr kocko in nudeljce
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Eno vprašanje: sva zadnjič s sodelavcem debatirala, vsi govorijo o življenjski dobi baterije, kako z leti in poljenjem pada kapaciteta ipd... Kako pa je z življenjsko dobo elektromotorja in kakšni so sami servisi le-tega? To naredi 100k km in potem na smetišče, 200k, 300k? Nikjer nisem zasledil debat o tem... 
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Ne smatram vprašanja kot butasto
V Laguni sta mi do zdej crknila dva elektromotorčka - za zadnji brisalec in redno ventilator kabine, vsaj 1x na zimo zariba. Res je, motor ni poceni, ampak noben od teh 700 ostalih v avtu ne poganja 1400kg težke zadeve s hitrostmi čez 100km/h. Hočem rečt, zadeva je obremenjena. Mislim, da je vprašanje na bmestu. Zanima me namreč Zoe 400. Zdej, ali bo zadeva neuporabna po 5 letih in 200k km, kot bo leasing izplačan? Ali bo še šlo "normalno"? Razumeš, kaj me zanima? 
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Pa je butasto no.
Tebe skrbi če eletromotor lahko poganja 1,4 tone... vse vlake že zadnjih 50 let poganja elektromotor. Ja, tisti dizelski so v resnici električni, dizel je tam, da proizvaja štrom.
Še premalo teže? Kaj pa ladnje? Potniške, tovorne,... veliko tega poganjajo elektromotorji.
Pravzaprav zgolj v cestnem prometu do sedaj nismo imeli elektromotorjev in to ne ker ne bi zmogli, so v vseh pogledih superiorni ICE motorjem.
Kaj pa proizvodnja štroma? Elektrike ne moreš proizvesti drugače kot z generatorjem in ta je v resnici elektromotor v kontra, ki namesto, da porablja elektriko za vrtenje, z vrtenjem ustvarja elektriko.
Me sedaj razumeš zakaj pravim, da je vprašanje butasto? Če motor nima konstrukcijske napake, ti bo prej vse ostalo crknilo, kot pa motor.
Tebe skrbi če eletromotor lahko poganja 1,4 tone... vse vlake že zadnjih 50 let poganja elektromotor. Ja, tisti dizelski so v resnici električni, dizel je tam, da proizvaja štrom.
Še premalo teže? Kaj pa ladnje? Potniške, tovorne,... veliko tega poganjajo elektromotorji.
Pravzaprav zgolj v cestnem prometu do sedaj nismo imeli elektromotorjev in to ne ker ne bi zmogli, so v vseh pogledih superiorni ICE motorjem.
Kaj pa proizvodnja štroma? Elektrike ne moreš proizvesti drugače kot z generatorjem in ta je v resnici elektromotor v kontra, ki namesto, da porablja elektriko za vrtenje, z vrtenjem ustvarja elektriko.
Me sedaj razumeš zakaj pravim, da je vprašanje butasto? Če motor nima konstrukcijske napake, ti bo prej vse ostalo crknilo, kot pa motor.

Razumem
hvala za odgovor! Vse mi je zdaj jasno z zadnjim postom 
Dejansko NE, si tole zdele povedu kot da bi imel željo v pacifik metati žogo in bi nato zadel afriko... Se kvarijo tudi elektromotorji, spet pa odvisno kakšne vrste motor je (asinhronski motor, sinhronski...) lahko bi našteval ogromno stvari, prva stvar v ZOE je, da ima le ta drsne obroče v motorju, ali bodo zdržali drsni obroči in naležna površina krtačk 300kkm??? če ne bodo, kdo bo razstavljal zadevo in menjal? načeloma res obraba ni taka kot pri enosmernih motorjih z komutatorjem ampak le v razmislek.... Vsak motor je dober za svoj namen, a kaj ko pri avtomobilih najdemo veliko različnih vrst motorjev, torej avtomobilska industrija še ni čisto odločena kaj je najbolše, recimo v Tesli je asinhronski motor, dejansko je ta vrsta el. motorjev neuničljiva (seveda kakšne kitajske odmislimo), a imajo slabši izkoristek kot sinhronski motorji, je še nekaj plusov, minusov - uglavnem robustnost je njegova prednost. Medtem kot sinhronski motorji s trajnimi magneti... ja smo spet tam, Kitajci regulirajo cene redkih zemelj iz katerih so magneti, demagnetizacija zaradi vročine ipd.... Vsaka zadeva je pri tej kilometrini vprašljiva, se pa strinjam da 150kkm recimo za el. motor kot je v ZOE nebi smel biti problem. Je pa pri teh el. avtomoblilih trenutno tako ali tako šibek člen baterija, tako da zenkrat poudarka na to kakšen in koliko zdrži el. motor še ni. Gre pa vse v to smer da kakovost narekujejo ekonomisti, pol lahko vem kako je to vse skp...Drejchi napisal/-a:Pa je butasto no.![]()
Tebe skrbi če eletromotor lahko poganja ... motorjem.
Aaa nenene tale "superiornost" in nevem kaj. Elektromotor je odvisen od nekega power delivery-ja. Se pravi v avtu so to baterije. In nevem ampak meni se ne zdi superiorno filat avto nevem kolk ur za borih 200km. Superiorno se mi zdi naredit jurja kilometrov in tankat 3 minute. To je prvi problem.
Drugi problem je tvoj poudarek, da vse od vlakov do tankerjev do blablabla poganjajo elektromotorji. Ja, ampak so spet odvisni od (v 99% primerov) dizelskega motorja za sprotno proizvajanje elektrike. No ja druga možnost bi seveda bila nafilat tanker z nekaj tisoč tonami baterij in ga filat ene dve let, da bi prišel iz Kopra do Trsta. Superiorno, kot si napisal.
Tretji problem je infrastruktura. Če maš hišo je vse v redu. Kaj bomo blokovci? Bom iz 5. nadstropja vlekel kabel dol čez celo parkirišče? Kot infrastruktura se pa jemlje pri električnih avtih tiste polnilne postaje. Ok... Se pravi bom šel na drug konc mesta, priklopil avto in, ker je "hitro" polnjenje, "samo" pol ure gledal v luft al pa čakal na klopci, da se mi avto nafila. S tem da bog ne daj da se trije spomnemo filat avto ob istem času, ker so samo dve take polnilnice v Trbovljah.
Nevem, ker nimam električnega avta, ampak zdi se mi, da si z njim res postaviš mejo recimo 50km linije od doma. Izleti odpadejo, če slučajno štrom vzame, ko hočiš filat, je fertik, itd. Človeku z življenjem je res lahko to samo kot drugi avto. Morš met še avto z ICE motorjem. Ali pa... Hibrid? Stalna proizvodnja elektrike iz ICE motorja? To je meni superiorno. Ampak spet... Elektromotor (ki vleče štrom iz baterij) ni sam po sebi nič vreden, če nima zraven ICE motorja. To pa spet zna it v nos ljubiteljem baterij
Zaključek (po moje): Brez ICE je štrom en k*rc vreden.
Osebno sem še vedno pristaš vodika. Avti so pripravljeni, gorivne celice tudi, sam poolnilnih postaj hudiča ni nikjer. Je pa isto kot pri ICE: mnogo km, par minut filaš, mnogo km. Po domače jaz temu pravim svoboda. Ne pa 200km, celo noč filat, 200 km. Pf...
Aaa nenene tale "superiornost" in nevem kaj. Elektromotor je odvisen od nekega power delivery-ja. Se pravi v avtu so to baterije. In nevem ampak meni se ne zdi superiorno filat avto nevem kolk ur za borih 200km. Superiorno se mi zdi naredit jurja kilometrov in tankat 3 minute. To je prvi problem.
Drugi problem je tvoj poudarek, da vse od vlakov do tankerjev do blablabla poganjajo elektromotorji. Ja, ampak so spet odvisni od (v 99% primerov) dizelskega motorja za sprotno proizvajanje elektrike. No ja druga možnost bi seveda bila nafilat tanker z nekaj tisoč tonami baterij in ga filat ene dve let, da bi prišel iz Kopra do Trsta. Superiorno, kot si napisal.
Tretji problem je infrastruktura. Če maš hišo je vse v redu. Kaj bomo blokovci? Bom iz 5. nadstropja vlekel kabel dol čez celo parkirišče? Kot infrastruktura se pa jemlje pri električnih avtih tiste polnilne postaje. Ok... Se pravi bom šel na drug konc mesta, priklopil avto in, ker je "hitro" polnjenje, "samo" pol ure gledal v luft al pa čakal na klopci, da se mi avto nafila. S tem da bog ne daj da se trije spomnemo filat avto ob istem času, ker so samo dve take polnilnice v Trbovljah.
Nevem, ker nimam električnega avta, ampak zdi se mi, da si z njim res postaviš mejo recimo 50km linije od doma. Izleti odpadejo, če slučajno štrom vzame, ko hočiš filat, je fertik, itd. Človeku z življenjem je res lahko to samo kot drugi avto. Morš met še avto z ICE motorjem. Ali pa... Hibrid? Stalna proizvodnja elektrike iz ICE motorja? To je meni superiorno. Ampak spet... Elektromotor (ki vleče štrom iz baterij) ni sam po sebi nič vreden, če nima zraven ICE motorja. To pa spet zna it v nos ljubiteljem baterij
Zaključek (po moje): Brez ICE je štrom en k*rc vreden.
Osebno sem še vedno pristaš vodika. Avti so pripravljeni, gorivne celice tudi, sam poolnilnih postaj hudiča ni nikjer. Je pa isto kot pri ICE: mnogo km, par minut filaš, mnogo km. Po domače jaz temu pravim svoboda. Ne pa 200km, celo noč filat, 200 km. Pf...
1: 2000 Renault Clio II 1.4i 8v 55kw Alize
2: 2001 Citroen Xsara Picasso 1.8i 16v 85kw SX
3: 2003 Renault/Matra Avantime 2.2dCi 110kw Privilege
4: Main car: 2010 Citroen C5 III 2.0HDi 120kw Exclusive, Hydractive III+
5: 2nd car: 2003 Citroen Xsara Picasso 2.0HDi 66kw Exclusive
2: 2001 Citroen Xsara Picasso 1.8i 16v 85kw SX
3: 2003 Renault/Matra Avantime 2.2dCi 110kw Privilege
4: Main car: 2010 Citroen C5 III 2.0HDi 120kw Exclusive, Hydractive III+
5: 2nd car: 2003 Citroen Xsara Picasso 2.0HDi 66kw Exclusive