Ja, prav ste prebrali. Bil sem v okolici Cortine d'Ampezzo (1.800m nadmorske) in zjutraj avto ni vžgal. Kličem Renault asistenco, ker je v garanciji in oni mi pošljejo ACI (italijanski AMZS). Možakarju ga s start sprejem uspe vžgati, vendar javlja "engine failure hazard" in deluje v safe-mode, kar se vidi po tem, da ima občutno zmanjšano moč in navor.
Ker je v garanciji, se ga možakar od ACI ni hotel dotikati s testerjem. Povedal pa je, da sem bil že četrti Slovenec ta dan v tistem okolišu, ki je imel problem z zamrznjeno nafto. In da nihče drug (Italijani, Avstrijci, Nemci ... ) niso imeli problemov.
Zadnjih 5 tankov sem tankal na OMV. Imam spravljene vse račune, ker je služben avto.
Ne vem, koliko minusa bi morala po standardu zdržati "poletna" nafta, ampak ne verjamem, da je ponoči temperatura padla na manj kot -3°C. Okrog 10h, ko sem hotel vžgati avto, je bilo 10°C. Glede na to lahko zaključim samo to, da nam v preljubi Sloveniji očitno prodajajo nafto najnižje kakovosti.
Jutri grem na servis, da priklopijo na tester in zamenjajo naftni filter. Me pa zanima, če ima ta dogodek lahko kakšne posledice za motor? injektorji, visokotlačna črpalka? Avto ima komaj 4.000 km.
Zamrznila slovenska nafta (ja, septembra)
Re: Zamrznila slovenska nafta (ja, septembra)
Lahko bi imel posledice ja,zaradi start spreja.
Živjo!
Brez skrbi. Meni se je isto zgodilo slabe 4 leta nazaj, ko je blo pozimi kake 3 do 4 tedne minus 20. Pol sem prevozil več kot 100 tisoč, preden je avto šel od hiše in nobenih problemov. Ko je zamrznila nafta, je bil avto postavljen na toplo za nekaj ur in pol je spet vžgal. Sem pa lepo aditiv nalival do konca zime. Hec je pa bil, ker sem en dan pred zamrznitvijo tankal na Petrolu in vprašal, če naj dolijem aditiv, pa so me prepričevali, da ni treba. Ja, avto je bil megane grandtour 1.9 dci gt-line, z dpf filtrom.
LP Simpa
Brez skrbi. Meni se je isto zgodilo slabe 4 leta nazaj, ko je blo pozimi kake 3 do 4 tedne minus 20. Pol sem prevozil več kot 100 tisoč, preden je avto šel od hiše in nobenih problemov. Ko je zamrznila nafta, je bil avto postavljen na toplo za nekaj ur in pol je spet vžgal. Sem pa lepo aditiv nalival do konca zime. Hec je pa bil, ker sem en dan pred zamrznitvijo tankal na Petrolu in vprašal, če naj dolijem aditiv, pa so me prepričevali, da ni treba. Ja, avto je bil megane grandtour 1.9 dci gt-line, z dpf filtrom.
LP Simpa
Update: Danes zjutraj je malo pokašljajoče vžgal, ampak ga ni vrglo v safe mode in tudi peljal se je normalno. Zdaj je na servisu, da ga pregledajo.
Na servisu mi je rekel, da so govorili z Renault tehnično službo in da še niso imeli primera, ko bi septembra komu zamrznila nafta. Tako da je res čudno ... Na misel mi je prišlo edino, da sem slučajno naletel na nafto iz državnih blagovnih rezerv, ki je več mesecev stala in verjetno nima takšnih lastnosti kot sveža.
Razumel bi še, če bi bilo -10°C. Ampak je bilo samo malenkost pod nulo, -2, mogoče -3°C. Imel sem v avtu plastenke vode, pa voda ni bila zamrznjena. Če bi bilo tako zelo mrzlo, voda zjutraj ne bi bila v tekočem stanju.
Sicer pa so na servisu pobrisali napake iz računalnika in pregledali, če vse deluje kot mora ... zaenkrat kaže, da je z avtom vse ok.
Razumel bi še, če bi bilo -10°C. Ampak je bilo samo malenkost pod nulo, -2, mogoče -3°C. Imel sem v avtu plastenke vode, pa voda ni bila zamrznjena. Če bi bilo tako zelo mrzlo, voda zjutraj ne bi bila v tekočem stanju.
Sicer pa so na servisu pobrisali napake iz računalnika in pregledali, če vse deluje kot mora ... zaenkrat kaže, da je z avtom vse ok.