Clio 197 počasno nabiranje obratov

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Odgovori
Uporabniški avatar
GrimReaper

Clio 197 počasno nabiranje obratov

Odgovor Napisal/-a GrimReaper »

Avto je Clio 197 R27 2008.
Je v original stanju, zamenjati sem moral edino izpušni kolektor za Toyosports. Ampak v pospeških potem ni bilo razlike, oz. je bila tako majhna, da je ne morem izmerit.
Moč motorja ni problem, CSS mi je izmeril 185KM, tako da sam motor je ok.
Prej sem pa najbolj sumil jermen iz faze, ker avto deluje kot da ima samo 140KM. Čeprav so mi trije serviserji zagotavljali, da to ni problem.
Počasen je pa že od nakupa 2 meseca in pol nazaj.

Problem je predvsem v 2. in 3. prestavi, avto za svojo težo res prepočasi nabira obrate. Pospešuje tako kot recimo Alfa 159 2.2 JTS 185 z enako močjo, ampak 250kg več.
Tudi 0-103 (druga do blokade) ima enako 9,0s, če grem do realnih 100, kar je nekje 105, je pa vsaj 9,5s. Moral bi imet verjetno 7,0 oz. 7,5s.

Tukaj sem posnel 50-90 in 80-120 za lažjo predstavo. Up/down pomeni v različni smeri, up je malo počasneje, ker pač cesta ne more bit povsem vodoravna.
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... HXJkJFwTrT" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/playlist?list=P ... S7EzwLTvk4" onclick="window.open(this.href);return false;

Tako da sam bi rekel, da je napaka nekje na sesalnem delu.
Je že kdo imel tak problem?

Kar je bil še problem v motornem prostoru, je pa to tesnilo senzorja na levi strani leve svečke oz. za oljnim čepom, ki se je zamenjalo, ker je stekalo ven precej olja (0,5l na 2000km, ampak to verjetno da tudi drugje). Madeži kjer je stekalo zadaj, se vidijo na prvi sliki.
Slika
Slika
Kateri senzor to sploh je in kakšni bi bili simptomi, če je okvarjen?
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Re: Clio 197 počasno nabiranje obratov

Odgovor Napisal/-a Spula »

Na sliki je ventil variabilne jermenice. Velikokrat se namerejo "smeti" na mrežici. Glede puščanja je kar standard pri teh motorjih. Ponavadi solzi tudi na pokrovu ventilov.
RenaultSport
Uporabniški avatar
GrimReaper

VVT solenoid očitno ni, ker gre avto z odklopljenim še slabše. Pa to bi se poznalo na dynotu, ker potem bi imel manj moči.
Se pa pri tem avtu zelo težko oceni moč samo po občutku, najprej sem šel brez štoparice in sem mislil da gre nad 5000 mogoče še mal bolje, potem s štoparico pa vidim, da je 80-120 2.+3. komaj 6,4s, prej pa 5,0s. Moral bi pa imet 4,5s, tako da raketa tudi nov verjetno ni.
Zato je tudi serviserjem težko kaj dokazovat, ker so ga peljali že trije in gre zanje normalno. Sem mislil da bo dyno kak dokaz, ampak tam je vse ok. Tako da ne vem drugega kot da rečem, da ima pač 9s do 100 in da prepočasi nabira obrate, moč pa doseže pravo.

Glede puščanja olja, sem pa zdaj opazil, da je priteklo ven še pri vijaku zadaj, tam kjer je že na prejšnji sliki madež.
Uporabniški avatar
Shusuglao
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Shusuglao »

a nismo tega že obdelali? ti lepo pospravi štoparico nazaj v predal in prodaj avto, očitno ni pravi zate
Renault 18 TLJ Renault 21 GTS Renault 21 TURBO Renault 21 NEVADA Megane CC
Uporabniški avatar
GrimReaper

1. Če voziš res kot se zagre (pa to ne pomeni samo da iz krožnega potegneš v 2. in 3. do 7400, ampak moraš znat tudi ovinke speljat na 90%), avto niti ni tako slab. Ampak sam sem to vedel pred nakupom, saj sem že vozil atmosferce.
Napačen nakup bi naredil tisti kateri bi mislil, da se v srednjih obratih lepo pelje. Mislim, saj se premika, ampak ne tolk kolikor morš plačat zavarovanja in za bencin, je 1.6 vsekakor boljša izbira.
Za res nizke obrate, kot se je vozila prejšnja lastnica pa sploh ne vem kje je razlog za nakup in kako taki sploh pridejo do takega avta. Na Carfax sem gledal, da ji ga je kmalu po nakupu prepisal mož, ampak še vedno bi bilo bolje, če bi ji kupil 1.2, edino če se je sem pa tja sam kam zapeljal.

Za dobre pospeške moraš pa res vedno imet v pravih obratih, konec naselja vsekakor v drugo kjer imaš nekaj čez 3500rpm.
Seveda je hitrejši kot 1.6 (recimo v klanec nad 4000 vleče tudi tretja, kjer je 1.6 praktično mrtev), ampak užitka niti ne da dosti več, ga je že 1.4T s svojimi 230Nm dal več. Oz. neke vrste užitek da, ampak ne tistega katerega bi sam hotel, ampak takega kjer te je obenem tudi strah zaradi divje vožnje, v nasprotju z 1.6T kjer lahko uživaš med vsakim pospeševanjem, pa sploh ni treba da noriš.

2. Štoparico naj pospravim, saj sem kupil avto zarad uradnega podatka 6,9s do 100, in najbrž nisem edini. Če bi pisalo 9,0s, ga seveda ne bi noben kupil.
Enako sem prejšnjega 1.4T 135, uradni podatek 8,2s, nisem prišel pod 9,5s, ampak s tistim sem potem ugotovil, da je bilo vse v redu, samo v uradnih podatkih so lagali.
Imam pa tudi za 1.4T v Excelu za 400 vrstic meritev. Recimo pri 1.2 je bilo dovolj 20, pri 1.6 pa 100.

3. Ni pravi zame, najbolje da ga prodam enako kot prejšnjega po komaj 10 mesecih, in me je tako koštal skoraj 1000€ na mesec.
Clia sem pa kupil izključno z razlogom, ker naj bi bil hitrejši, no pa ker je manual, ker sem imel avtomatika res že dovolj. Ampak so mi že tam kjer sem ga kupil, rekli, da tale Alfa dobro gre in zakaj jo sploh prodajam, in potem še enkrat ko sva šla probat Cliota, da se je tudi njemu zdela Alfa bolj poskočna.
Če upoštevam, da bi s Cliom amortiziral še Alfo, ga moram torej imet še vsaj 2 leti in pol, da pridem z obema skupaj na 500€ na mesec, in to je upoštevan samo bencin in zavarovanje, brez da bi se kaj kvarilo.
Drugače prejšnji avti so me prišli okol 250€, pa sem tudi veliko vlagal vanje. Ampak pri zadnjih dveh veliko spremeni že visoka nabavna cena.

Drugače pa z drugim mesecem začnem šparat za 1.6T 200KM 300Nm, tako da naj te ne skrbi. Več moči pa pri nas itak ne dobiš za normalen denar, to kar je rabljenega naj pa kar imajo, sedaj že dobro vem kaj pomeni nakup 5-8 let starega avta, pa ima zaradi mene lahko realnih 10k km.
Uporabniški avatar
a_sist
Moderator
Kraj: NM-Tolmin

Odgovor Napisal/-a a_sist »

Po posnetku po 5k obratih res ne vleče kot moj.. Lahko še naprej razglabljaš po forumu, lahko pa zapelješ avto do nekoga, ki ve kaj dela..
Squealing tire is a happy tire :)
Odgovori