Aprila sem kupil Renoja Vel Satisa 2.2dci 150 konjskega z novim motorjem ter turbino, avto mi je služil zelo dobro do 2 tedna nazaj ko sem se vrnil z morja. Papirji da je bil motor menjan in garancijski list od turbine (ki je potekel 24.4.2016) in vsi servisi so bili vsi priloženi in pregledani preden sem avto kupil.
Avto je bil več ali majn zadnja 2 mesca vožen samo po mestu ca 60km na dan razen morje 4x po 400km
Pred 2 tednoma sem se normalno peljal v mesto na določene obiske nakar sem se ustavil še pred eno trgovino (kjer je avto šel še normalno brez težav) in ko sem se vrnil avto spet zaštartal in speljal ugotovil da z avtom nekaj ni vredu.
Nima takšnega pospeška ko ga bi moral meti in turbine (ki jo slišiš ker je dejansko skoraj glasna kot kamjonska) ni več delovala. Avto sem nato peljal k človeku ki mi ga je priklopil na računalnik in pregledal kaj avtu dejansko manjka in mu je računalnik napisal EGR ventil ter previsoki pritisk na injektorje.
Ko mi je to gospod vse napake iz avta zbrisal in očistil in pregledal celotni EGR ventil še avto vedno ni šel tak kot treba (avto ne leti več kot 90 razen pod klanec).
Nakar sem avto pripeljal domov in začel še menjavat in čistit druge stvari:
-Olje se je zamenjalo in dalo predpisano Elf za ta motor
-Naftni filter se je menjal
-Zračni filter se je menjal
Avto je vozen ampak da ga spraviš na 90 se zelo namučiš in kadi zelo črno.
Poskusil sem tudi za turbino če bi blo kaj kjer sem pa odkril naslednjo napako, zrak vleče turbina v sebe tak kot more pod pravim pritiskom glih toliko da ti ne potegne roke v cev, tam ko bi pa mogel zrak ven it pri železni cevi pa ni ničesar tak da predvidevam da loputa iz turbine ne deluje. Danes še mi je človek ki se koliko toliko spozna na to rekel da bi dejansko lahko bili problemi z elektroniko ali pa da je turbina pokvarjena (kar bi bilo skoraj nemogoče po 1 letu pa 5 mescih in avto niti šel nebi).
Opazil pa sem še da je pod turbino zelo veliko olja kar mi nakazuje da je malo iztekalo.
Drugače pa avto ne pije olja ker sem ga redno opazoval.
Je kdo že mel kaki podobni primer aka. Laguna, Espace ker majo dejansko podobne motorje, in kaj se da narediti da nebi za to dal celotnega premoženja (te ga raje dam v prešo)
Hvala za nasvete/predloge/morebitne rešitve