Kar se tiče različnih konjev na valjih, je vzrok ravno to, da ECU skače med različnimi mapami in dela korelacije med njimi. Zato tudi avto enkrat gre dobro, drugič slabše. Tako je pri vseh novejših avtomobilih (l.2000+). Ko se sesalni kolektor lepo segreje, ker ga ogrevaš na mestu 1 uro, rabi avto verjetno kar nekaj run-ov, da se postavi ecu v pravo mapo. Razlogi so vedno varnostni, in sicer zaradi višje temperature vstopnega zraka, ecu odvzame vžig, oziroma se postavi v mapo z manj vžiga, glede na temperaturo vstopnega zraka. To je predvsem zato, ker pri višjih temperaturah motor ne sprejme toliko predvžiga kot bi ga mi želeli imet, ker bi prišlo do večjega klenkanja.
@Kmetek: Jah, težko rečt da Akrapo da še več konjev z remapom, če jih da že brez več kot ostali. Bi rekel da je ravno obratno, lahko pa da ne. Fora je v tem da z bolj pretočnim izpuhom vplivaš na praznenje cilindrov, kar lahko prinese ravno te simptome kot jih ostali izpuhi (razne "luknje" in podobno). Tako je recimo zelo opazno cukanje ob odstranitvi sekundarnega katalizatorja - predvidevam da se izboljša flow in s tem praznenje cilindrov, ošvohni se mešanica in zato verjetno cuka. Zgleda se pri teh motorjih to še toliko bolj pozna kot pri ostalih znamkah.
Premer primarnih cevi mi ne zgleda konkretno večji kot stock, je pa sigurno večji, sodeč po slikah. Škoda da ni podatka o premeru, bi lahko podal svoje mnenje. Vsekakor pa serijski kolektor ni nek presežek, pri nobenem do sedaj videnem avtu.
K serija od Honde je razred zase, če ne drugega zato, ker je toliko tunabilen in vzdržljiv motor. Poleg tega se da že s serijskimi komponentami motorja izvlečt kar lepe številke, da ne omenjam koliko možnih kombinacij med motorji je (nekatere slabše, nekatere boljše), tudi z 2.4 motorjem.
EW od PSA je tudi lušten motor. Je dovolj vzdržljiv in tunabilen, ter nima problemov z zgornjim koncem motorja, tako kot ga ima F4R. Naredili smo enega malo bolj resnega, na serijskem sesalnem in izpušnem kolektorju, pa smo prilezli tja do 217 konjev. Tako kot sem rekel, s serijskim sesalnim in izpušnim kolektorjem. Po tem ko sem predelal sesalni kolektor (kolikor se je pač dalo) in smo naredili izpušni kolektor iz nule, smo prilezli na 236Hp. Krivulja navora se je izboljšala in motor vleče vse tja do 8000-8250 vrtljajev (prej se je pri 7500 že bolj kot ne končalo). Predvidevam pa, da bo z ITB-ji rezultat še dosti boljši.
Za primerjavo, sem dal podatke iz obeh grafov v excel:
https://drive.google.com/file/d/0ByPQPu ... sp=sharing" onclick="window.open(this.href);return false;
https://drive.google.com/file/d/0ByPQPu ... sp=sharing" onclick="window.open(this.href);return false;
Smo pa testirali tudi različne premere in dolžine cevi, in ta graf je bil najboljši od 6000 obratov naprej.
Glede F4R težko rečem koliko je primerljiv motor z EW10J4S, ker še nisem naredil nobenega konkretnega. Ponavadi je vedno v glavah strank da se ne splača, ker je predrago. Vsekakor pa vidim velik omejitven faktor samo glavo motorja. No tja do 7800 še naj bi bilo varno, za kaj več pa rata zelo drago.
No, pa je oftopic