Pozdravljeni!
Pri moji laguni 1,9 dci l.2003 sem opazil zadnje čase cukanje. Cukne včasih in ne vedno.Če pohodim gas nič ne kadi in lepo potegne brez cukanja. Cukne pri manjšem gasu in na okoli 1500-2000 obratov po teh obratih je vse ok. malo me skrbi ker se kmalu odpravljam na morje. Cukanje se pojavlja pri hladnem ali segretem motorju.
Avto ima 230.000 km in za enkrat ni bilo velikih težav.
Sicer se je prvič cukanje pojavljalo pozimi pri nizkih temperaturah takoj po vžigu, vendar je bilo to zaradi grelnih svečk.
Kaj bi lahko bil vzrok za cukanje zdaj.
hvala!
laguna 1,9 dci cuka
laguna 1,9 dci cuka
Renault Laguna GrandTour 1,9 dci privilege lux
Re: laguna 1,9 dci cuka
Zapacan EGR ventil. Skoraj sigurno, če pri določenih obratih enkrat cukne (kot bi v izi stisnil sklopko),
Čiščenje (če si 10% mehnika, boš to naredil v 30 min) ali menjava, če je že preveč uničen (cca 110€ pri Herkulesu). Za čiščenje odviješ 3 vijake plastičnega nastavka dovoda zraka, da prideš do EGR-a, ki ima spet 3 vijake. Odklopiš konektor, počasi in previdno z rotiranjem CELOTNEGA EGR-a vzameš ven (paziš, da ne razpade na 2 dela). Očitiš ventil in komplet kolektor s kakim bencinom in prej fizično odstraniš svinjarijo, ki je zna bit precej. Res ti priporočam, da uporabiš še Wynn's EGR Cleaner sprej (dobiš pri Salecom), da z njim raztopiš umazanijo, kjer ne prideš zraven in narediš potem še kompletno čiščenje sistema. To preprosto v intervalih vbrizguješ za filtrom zraka dokler ne sprazniš pločevinke. So obsežna navodila v opisu izdelka. Vzami 2 spreja; z enim naredi čiščenje po navodilih, drugega pa uporabi za čiščenje kolektorja in EGR-a, ko ga imaš zunaj
Čiščenje (če si 10% mehnika, boš to naredil v 30 min) ali menjava, če je že preveč uničen (cca 110€ pri Herkulesu). Za čiščenje odviješ 3 vijake plastičnega nastavka dovoda zraka, da prideš do EGR-a, ki ima spet 3 vijake. Odklopiš konektor, počasi in previdno z rotiranjem CELOTNEGA EGR-a vzameš ven (paziš, da ne razpade na 2 dela). Očitiš ventil in komplet kolektor s kakim bencinom in prej fizično odstraniš svinjarijo, ki je zna bit precej. Res ti priporočam, da uporabiš še Wynn's EGR Cleaner sprej (dobiš pri Salecom), da z njim raztopiš umazanijo, kjer ne prideš zraven in narediš potem še kompletno čiščenje sistema. To preprosto v intervalih vbrizguješ za filtrom zraka dokler ne sprazniš pločevinke. So obsežna navodila v opisu izdelka. Vzami 2 spreja; z enim naredi čiščenje po navodilih, drugega pa uporabi za čiščenje kolektorja in EGR-a, ko ga imaš zunaj
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Re: laguna 1,9 dci cuka
No, neki podobni indici so tudi pri moji Laguni 1.9dCi, l.2003. Zamenjal sem naftni filter, a se ni nič izboljšalo. Pri meni cuka nekje pri 2300-2500 obratih, periodično približno na 1,5 sekunde. Pri vsakem cukanju se tudi zakadi črn dim iz izpušne cevi. Dunstar, a je pri tebi bil zapacan EGR ventil ? Drhouse, hvala za opis, vseeno pa bi prosil še za kak youtube posnetek ali pa slikovni material, če ve kdo za kakšen link. Hvala in LP