Cukanje pri speljevanju - Megane cabrio 1.9 dci
Cukanje pri speljevanju - Megane cabrio 1.9 dci
Pozdravljeni!
Sem nov na forumu. Kot prvo, bi zelo pohvalil celoten page in renault klub Slovenija za super support.
Sedaj pa k težavi. Pred dobrim letom in pol sem kupil rabljenega renault megana cabrio (letnik 12/20004, motor 1.9 dci 120hp, prevoženih 130k km, 1.lastnik). V tem dobrem letu sem prevozil približno 20k km, naredil glavni servis, menjal zadnje zavorne diske, komplet sprednjih in zadnjih ploščic, ter obnovil podvozje. Z avtomobilom sem zelo zadovoljen, sem pa pred dobrimi 4 meseci zasledil , da mi avtomobil ob speljevanju velikokrat cuka, oziroma "trese" (opažam, da se to dogaja predvsem, ko je motor segret). Prav tako sem pred kratkim opazil tudi, da se ob speljevanju velikokrat pojavlja kovinski prizvok. Ko sem odšel k svojemu mehaniku, mi je ta dejal, da je najverjetneje potrebna zamenjava dvomasnega vztrajnika in sklopke. Zanima me kakšno je vaše mnenje, ter če je že gdo imel kakšen podoben problem?
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore, Aljaž
Sem nov na forumu. Kot prvo, bi zelo pohvalil celoten page in renault klub Slovenija za super support.
Sedaj pa k težavi. Pred dobrim letom in pol sem kupil rabljenega renault megana cabrio (letnik 12/20004, motor 1.9 dci 120hp, prevoženih 130k km, 1.lastnik). V tem dobrem letu sem prevozil približno 20k km, naredil glavni servis, menjal zadnje zavorne diske, komplet sprednjih in zadnjih ploščic, ter obnovil podvozje. Z avtomobilom sem zelo zadovoljen, sem pa pred dobrimi 4 meseci zasledil , da mi avtomobil ob speljevanju velikokrat cuka, oziroma "trese" (opažam, da se to dogaja predvsem, ko je motor segret). Prav tako sem pred kratkim opazil tudi, da se ob speljevanju velikokrat pojavlja kovinski prizvok. Ko sem odšel k svojemu mehaniku, mi je ta dejal, da je najverjetneje potrebna zamenjava dvomasnega vztrajnika in sklopke. Zanima me kakšno je vaše mnenje, ter če je že gdo imel kakšen podoben problem?
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore, Aljaž
Re: Cukanje pri speljevanju - Megane cabrio 1.9 dci
Precej verjeten razlog. Več kot vzmeti popusti, bolj nabija. Sam sem na začetku okvare, ko se tresenje pojavi večinoma le, če hitro speljem. Bom pa slej kot prej moral menjat, žal samo v kompletu s sklopko in žal spet za dvomasna jajca.
Kovinski zvok je najverjetneje posledica nabijanja ene mase (gibljive) v drugo (fiksirano na gred).
lp,
Luka
Kovinski zvok je najverjetneje posledica nabijanja ene mase (gibljive) v drugo (fiksirano na gred).
lp,
Luka
Za biti to, ja. Preveri nivo zavorne tekočine - včasih je pri 1.9dCi tudi to razlog. Hitri test vstrajnika: poskusi speljati v drugi prestavi. Avto bi moral z malo povišanimi obrati speljati brez cukanja, tresenja. Če se le-to pojavi, je velika verjetnost, da je vstrajnik fuč. Menjava je v kompletu s sklopko, pripravi cca 700€ 
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa
Vsi z veseljem servisirani pri Astilbi!
Najprej hvala za odgovore! Nivo zavorne tekočine je OK, pravtako sem naredil test in speljeval z 2 in res je avto speljal brez cukanja in tresenja, tako da je najverjetneje vztrajnik. Ko sem malce brskal po foumih sem zasledil, da nekateri menjajo dvomasni vztrajnik z enomasnim? Kakšne so vaše izkušnje? Se pojavljajo kakšne težave?
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Aljaž
1- napisali so ti da ČE se pojavi cukanje je problem vztrajnik, drugače ne pomoje pa ni pravilaaljooo napisal/-a:Najprej hvala za odgovore! Nivo zavorne tekočine je OK, pravtako sem naredil test in speljeval z 2 in res je avto speljal brez cukanja in tresenja, tako da je najverjetneje vztrajnik. Ko sem malce brskal po foumih sem zasledil, da nekateri menjajo dvomasni vztrajnik z enomasnim? Kakšne so vaše izkušnje? Se pojavljajo kakšne težave?
2- samo tega ne delat, menjat z enomasnim
lahko tole malo argumentiraš?saso24 napisal/-a: 2- samo tega ne delat, menjat z enomasnim
Res sem narobe prebral:/ Je pa res, da takoj ko obrate pri speljevanju povečam avto spelje normalno. Pravtako, se cukanje ne pojavlja vedno, ampak samo občasno (največkrat ko je avto segret). Kaj bi lahko bilo če ni vztrajnik?
Zakaj ni dobro zamenjati za enomasni vztrajnik?
Zakaj ni dobro zamenjati za enomasni vztrajnik?
A zakaj? Ker ima dizl veliko več tresljajev kot bencinar kar ne vpliva blagodejno na ojnične ki so že tako krep pri renoju!
In dvomasni vztrajnik zmanjša te tresljaje in še marsikaj drugega!
In dvomasni vztrajnik zmanjša te tresljaje in še marsikaj drugega!
https://www.youtube.com/watch?v=3vUdmshAsYM" onclick="window.open(this.href);return false;
Zanimivo. Po netu (in tudi na tem forumu) je prece mnenj v prid enomasnemu vztrajniku, ne pa proti. Baje pa niso vsi motorji enako primerni za konverzijo v enomasnega.
Pri dvomasnih je pa rad problem, ker se fedrčki, ki držijo zadevo skupaj raztegnejo in začne vse skupaj opletati oz. opleta ena stran vztrajnika bolj kot druga, kar tudi (če ne še prej) zbija ojnične. Je pa res, da dvomasni veliko bolj blaži tresljaje motorja, ampak nisem pa siguren, če ni to bolj v prid udobju, kot pa sami zaščiti motorja 
Renault Laguna Grandtour Dynamique Lux 1,9 dCi + Renault Clio II Storia 1.2 16V + Renault 4 GTL Gordini to-be + EX Renault Clio 1 1.2 RT + EX Renault 19 1,4 TR Europa