Megane RS II 225 ph1 - je za kaj?

Debate o vseh Renault Sport modelih (Twingo, Clio, Megane)
Odgovori
Uporabniški avatar
domen90

Megane RS II 225 ph1 - je za kaj?

Odgovor Napisal/-a domen90 »

Razmišljam, da bi tekom poletja kupil Megana RS II ph1 in ga do konca leta 2016 počasi nadgradil po svojih željah. Nisem pa čisto prepričan, če je to pravi avto zame. Vesel bom, če mi bo kdo znal iz prve roke odgovoriti na naslednja vprašanja in pomisleke.

V upoštev pride samo ph1, torej letnika 2004 in 2005. Sprednji konec s tisto ogromno odprtino na odbijaču izgleda kot gobec, ki te bo vsak hip požrl, v primerjavi z njim izgleda ph2 soft, poleg tega pa je ph2 meganov toliko različic in barv, da je ph1 v primerjavi z njimi eksotika in ga bo čez par let še toliko bolj veselje pogledati na cesti. V mislih imam pa točno takega (izjemoma trivratnega) - slike izposojene iz galerije na forumu.

Slika

Slika

Še prej bi rad povedal, da nisem dirkač, zadnja 3 leta sem imel nekaj avtov z 200-230KM druge znamke, res pa da so imeli 1500kg suhe teže. Zdaj nekaj mesecev vozim megana 1.6 16V in se mi avtek dopade, zato sem začel razmišljati o žepni raketici, kot je RS. Vozil bi ga kot drugi avto, večinoma užitkarske vožnje po ovinkih, morda bi celo obiskal kak Raceland ali Grobnik, vendar bi vozil za gušt, ne bi lovil sekund. Od avta pričakujem vrhunsko lego v ovinku, odzivnost in da lepo sune v hrbet.

Pomisleki so naslednji:

1. Težave z elektroniko - ph1 naj bi imeli težave z elektroniko. Nikjer pa nisem zasledil, kaj točno spada sem. Zasledil sem okvaro vžigalnih tuljav, ABS lučka (konektor pod sedežem), okvara vodil stekel. Je še kaj drugega kritičnega?

2. Kvaliteta notranjosti - so sedeži oblečeni v pravo usnje ali v skaj? Sedalna bočna opora je pri večini primerkov posedena, je možno dobiti peno kot nadomestni del na servisu, je morda komu znana cena?

3. ESP - kolikor vem, ESP pri ph1 ni izklopljiv. Našel sem DIY, pri katerem se pod sedežem poišče konektor in na rumeni kabel (št.3) namesti stikalo. To naj bi izklopilo ESP, za ponoven vklop pa je potrebno ugasniti in ponovno prižgati avto. So pri tem posegu kakšni stranski učinki, obstaja boljša varijanta?

4. Podvozje, šasija - pravijo, da so ph1 225 dokaj sterilni za vozit. Šele s ph2 naj bi to postal dober avto. V čem je catch? Drugačno podvozje? Dodatni stabilizatorji? Pri meni bi bile obvezne naslednje nadgradnje - Rstuning mapa, Forged intercooler, Miltek catback, morda H&R gewinde. Bi to kaj spremenilo karakter vozila, ali to še vedno ne bi bilo to?

5. Razporeditev teže - vozim megana 1.6 16V l.06, popolnoma serijskega. Zdaj se mi je že v drugo zgodilo, da mi je pri močnem zaviranju pred ovinkom odneslo zadek, na popolnoma suhi cesti. Ja, vem da je podvozje mehko, ampak vseeno. Avto ima očitno preveč teže spredaj in premalo zadaj. Ali RS-ovo podvozje to dejansko reši? Nekateri odstranijo še zadnje sedeže in rezervno kolo, s čimer zadek še bolj olajšajo. Bi bil avto v konfiguraciji iz prejšnjega odstavka dobro stabilen tudi pri močnem zaviranju pred/v ovinku?

6. Primerjava z mk.III 250. Glede na to, da so lepi primerki v tujini s pod 100k km še vedno po 8.000eur + DMV, bi skupaj z zgoraj omenjenimi nadgradnjami prišel zelo blizu ceni slovenskih mk.III 250. S tem da so 7 let mlajši in se najbrž pelje precej bolje + boljši tuning potencial. Je sploh smiselno vlagati v 225, ali je 250 toliko boljši, da bi bila neumnost gledati 225? Sicer mi mk.III ni tako všeč kot retro linije mk.II, ampak če se pelje slabo, mu lepota nič ne pomaga.
Uporabniški avatar
Bali

Re: Megane RS II 225 ph1 - je za kaj?

Odgovor Napisal/-a Bali »

Če ti bo kaj pomagalo..če te motijo posedene bočne opore se jih, da menjat pri lokalnih tapetnikih..cene pa so nekje med 60 do 100 eur..sam si lastim že drugega RS 225 in z elektroniko nisem imel pri nobenemu problemov!!
ESP/ASR pa se pri cup-u, da izklopit..pri navadnem 225 pa ga lahko izklopiš če nardiš stage 1, ga lahko elektronsko izklopiš, oziroma premakneš blokado na 200 km/h.. Prejšnji RS 225 je imel cup podvozje, in je bila lega malenkost boljša..sedaj na tem pa sem kupil H/R vzmeti in se mi občutek v legi čez ovinke zdi isti kot s prejšnjim, kateri je imel cup podvozje.
Nikakor pa ne moreš RS 225 primerjat z navadnim 1.6 16V avtomobilom, saj je razlika kot dan in noč!! Tud sam nisem nek profesionalni dirkač, pač ko mi je poženem avto mal hitreje čez ovinke, glede tega da bi pa ti odneslo zadek pa se ne rabiš bat..je lega skoraj taka kot v gokardu!! :wink: Prej obstaja možnost, da ti bo začelo sprednji del vozila ven vlečt..

P.S. Edini problem je, da se trenutno ne prodaja noben pametni RS 225!! :roll:
Zadnjič spremenil Bali, dne 14 Mar 2015, 09:47, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
B-Stard
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a B-Stard »

Ne zavajajte, pri mojem CUP se je ESP izklopil lahko za skozi, so gume kurile so kot dimne zavese čez ovinke :D
Uporabniški avatar
Churchil

Odgovor Napisal/-a Churchil »

Če boš kaj po LJU hodil se oglasi, pa ti bom dal za sprobat..
Moj je sicer phase 2, a za občutek bo verjetno zadostovalo.

Jaz imam svojega sedaj 9 mesecev pa razen menjave zajle ročne zavore vse dela BP.

Lp,
E
Odgovori