Vijaki za alu in jeklena platišča

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Vijaki za alu in jeklena platišča

Odgovor Napisal/-a kmetek »

Vem da so vijaki za alu in jeklena platišča drugačni oz. imajo drugačen kot konusa. Sem izmeril pri obojih in ni viet kakšne velike razlike.

Namreč na avto bi dal rad distančnike in jeklena platišča, doma pa imam samo 1 komplet daljših vijakov in komplet stojnih vijakov in matic za alu platišča. Je kaj hudo narobe če dam na jeklena platišča stojne vijake in matice za alu platišča? Je razlika samo v kotu konusa ali tudi materjal vpliva na to?

Hvala :wink:
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
jurre
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a jurre »

hm mislim da je vseeno, jaz sem imel iste vijake (tudi varnostne) najprej na jeklenih pa potem na litih? Edino zdaj mam pac daljse zaradi distancnikov na litih...
Uporabniški avatar
rogi2

Odgovor Napisal/-a rogi2 »

Jaz imam iste in to original za alu ki gredo tud na rezervo,ki je jeklena se pravi zimske,kot, se pravi stopinje so iste,dolžina tud,ni panike
Uporabniški avatar
schik
Kraj: Črnomelj

Odgovor Napisal/-a schik »

Pri Renaultu mamo tako srečo da so vijaki pri jeklenih in alu platiščih isti (če zanemarimo original obroček) tako da lahko komot uporabljaš ene ali druge.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

schik napisal/-a:Pri Renaultu mamo tako srečo da so vijaki pri jeklenih in alu platiščih isti (če zanemarimo original obroček) tako da lahko komot uporabljaš ene ali druge.
No saj pravim da na videz je zelo podobno, hvala :wink:
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
LEFTY

Re: Vijaki za alu in jeklena platišča

Odgovor Napisal/-a LEFTY »

Ali morda kdo ve kateri vijaki pašejo na OZ Adrenalina platišča, ker se mi zdi da original (konusni), torej ti ki jih imam tudi na jeklenih platiščih, niso najbl primerni. Mislim da bi morali biti zaobljeni na vrhu.
Uporabniški avatar
Storz
Kraj: Vrhnika oz tm okol

Odgovor Napisal/-a Storz »

Sam sm imel na ozjkah iste vijake kot na jeklenih sicer nisem imel tvojega modela ampak grandturizmo ampak so pomoje same lukne in konusi isti.. Ali pac...
Uporabniški avatar
5cenic

Odgovor Napisal/-a 5cenic »

Evo da ukradem temo. Original imam jeklena platišča na avtomobilu Renault Scenic. Ravnokar sem kupil original Renault ABT Sportsline alu latišča vendar mi ni dal vijakov zraven ker ima svoja jeklena z tistimi vijaki prišraufana.

Ali mi bodo vijaki iz jeklenih pasala na alu platišča ali bodo prekratki?
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic
Kraj: Gorenjska

Odgovor Napisal/-a bostjan.ambrozic »

Po vsej verjetnosti prekratka, mal jih pomeri, taki so originalni, kot na linku spodaj:

http://www.bolha.com/nadomestni-deli/av ... 72650.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Renault Laguna II, 1.6 16V, 109KM
Uporabniški avatar
5cenic

Malo sem premeril pred tem odgovorom. Konus je pravi, Navoja pride "ven" pri litih platiščih skoraj 2 centi, pri rezervni, ki je jeklena pa 2 mm več z tem da jeklena imajo še tista 2 mm lufta do navojne izvrtine (zaradi tiste zaokrožitve znotraj in navzven luknje), lita pa verjetno povsem nalega na položaju kjer pride navoj čez.

Nekje sem prebral, da mora biti vsaj 7 navojev, da je "uredu", ko sem vijak not šraufau je bilo pri jeklenih 11 navojev.

Torej bi morali biti dovolj dolgi? (tisti v linku so verjetno še od tastarega megana (zato samo 16 vijakov). Bom, če bom imel čas jutri vrgel eno feltno gor da vidimo kakšno je stanje in koliko navojev pride notri)
Uporabniški avatar
5cenic

Evo sem dol ruknu eno jekleno pa alu gor dau. 10-11 navojev pred zategovanejm (še ene pol navoja). Bi morali biti dovolj dolgi vijaki ali pač?
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic

Mislim, da dovolj, ampak za sigurno pomeri en vijak, jaz imam še enega v garaži od megana 3, pa ti javim dimenzije!!!

Lp B. :D
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

hocevar91 napisal/-a:Evo sem dol ruknu eno jekleno pa alu gor dau. 10-11 navojev pred zategovanejm (še ene pol navoja). Bi morali biti dovolj dolgi vijaki ali pač?
Dovolj so dolgi.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
bostjan.ambrozic

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
5cenic

Hvala. Bom vzel en vijak dol ko pride žena domov in poročam :wink: Skrbi me samo to ker mi je oče rekel (ima posebaj za lita in posebaj za železna platišča vijake), da imajo ta za lita platišča večji konus. Kolikšen je konus na teh tvojih? 60 stopinj?

edit: poklical na Malgaj, so mi rekli da morajo biti za lita platišča posebaj vijaki ker imajo en obroček. Kakšne izkušnje ali je to res ali bi radi prodali vijake? Kaj je sploh vloga tega obročka?
Odgovori