Laguna III 150 nasveti

Vse debate v zvezi z Renault Talismani, Lagunami, Megani in Clioti vseh letnikov
Uporabniški avatar
labelone

Laguna III 150 nasveti

Odgovor Napisal/-a labelone »

Pozdravljeni,

V mesecu, dveh imam namen kupiti novo laguno letnik 2008 GT 2.0 (150KM) z verigo. Lahko je tudi letnik 2007 ista oblika kot 2008.

Zanima me kaj lahko pričakujem, kaj moram paziti pri nakupu, kakšne so lahko napake oziroma problemi pri teh motorjih, modelih. Ali avtomatski menjalniki delajo dobro ali je bolje kupiti z ročnim menjalnikom?

Zanima me tudi kako delajo lagune gt 2.0 z 175KM v originalu. Jih je zelo malo zato tudi sprašujem.

Prosim za kakšen nasvet.
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Re: Laguna III 150 nasveti

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Večjih problemov z motorjem ni opisanih. Angleži nekaj omenjajo nekaj težav z dvomasnim vztrajnikom pri prvih modelih (2007, 2008), ampak je tega zelo malo. Novejši kot je letnik, več ima novitarjih v zvezi z zmanjševanjem porabe, ki je pri prvih modelih malo previsoka, ampak spet nič drastičnega. Novejše modele so zelo izboljšali v to smer.

Avtomatski menjalnik je baje zlata sredina, predvidenega servisiranja s strani Renaulta ni, je pa izredno priporočljivo (menjava olja).

Laguna 3 s 175KM je bila do lani možna samo v kombinaciji z avtomatiko, zato jih je malo. Ročni menjalnik je bil kombiniran s 180KM, teh je pa kar nekaj.

Novih 180KM ni več, dobiš pa 175KM samo z ročnim menjalnikom (očitno je ta kombinacija varčnejša).
Uporabniški avatar
labelone

Super hvala za nasvet. Najprej sem razmišljal da bi si kupil bmw 525 ali 530 ampak vse kar gledam je večinoma v slabem stanju, se pa dobi tudi kaj dobre ampak je treba odšteti veliko več. Nato sem malo naredu primerjave laguna 2.0 in bmw 525 , in ima laguna dejansko vse notri kot bmw razlike je samo v parih konjih in 20-30Nm navora. S tem da bi verjetno za bmw letnik 2004-2007 odštel veliko več kot pa za laguno 2008, s tem da bi verjetno če bi se odločil za bmw delal le za avto :) .

Zakaj laguna: trenutno imam laguno 1.8 16V super avto nikoli noben problem, no če odštejem tole s tempomatom ( če bi ga takoj pelal na uradni servis tega nebi bilo ), drugače pa super avto redno servisiran na 10000km edino kar me moti je da bi rad da ima malo manjšo porabo, trenutna poraba pozimi se giblje tam od 8.3L - 9.4L odvisno če se več vozim po mestu kar nabije porabo, iz kranja do lesc pa recimo tam 8.3L pozimi poleti pa je malo manj. Tako da sem se odloču da bom vzel laguno 2.0 z verigo ker naj bi bi te motorji delali super, avto mi je super, udoben, pa seveda da je poraba malo manjša.

Hvala za nasvet
Uporabniški avatar
BigPoppaSLO

Odgovor Napisal/-a BigPoppaSLO »

Jaz imam sedaj malo več kot eno leto laguno 3 letnik 2009 (2.0 dci - 150 KM, ročni menjalnik), prevozil dosedaj okoli 42000 km.
Lahko rečem, da sem z avtom načeloma zadovoljen, ne vem pa kako bo, ko bo imel recimo 300.000 km. Sedaj jih ima 162.000. Kot je drhouse omenil je avto žejen, jaz imam povprečno porabo 7,5 litra pa ne pretiravam z divjanjem. Moti me slaba izdelava notranjosti, večina plastik škripa in oddaja raznorazne zvoke med vožnjo - moteče. Motor je pod 2000 rpm dokaj mrtev in ga je potrebno kar priganjati. Avtomatika sicer nisem vozil ampak bi se mu pomoje odlično podal (če lahko sprejmeš še višjo porabo in potencialne stroške zaradi menjalnika v prihodnosti). Moti me tudi to, da so raznorazne nadgradnje dodatne opreme praktično nemogoče. Navigacijski sistem je bil zastarel že, ko je bil avto nov. Nadgradenj navi map ni več, edina hardverska nadgradnja, ki sem jo lahko naredil je pa vgradnja aux in. Prav tako je za laguno 3 na voljo zelo malo rezervnih delov in supporta po tujih forumih, ker je bilo tegh avtov prodanih dokaj malo.

Če skrajšam, avto ni nič posebnega, ne odstopa ne v plus in ne v minus.
Uporabniški avatar
labelone

Hvala za nasvet, pri svoji laguni imam trenutno 188.500km in avto dela brez problema, na vsake tok časa se sliši kako plastiko ampak načeloma je dobro narejena, kar se pa porabe tiče je pa 8-9l in na 4000+ obratih se kar fajn zvrti. Vedno sem bil prepričan da laguna letnik 2008 - 150KM da naj bi pila tam 6.5l za dizla , ampak 7.5l to je pa dost za dizla, v primerjavi s toyoto corollo 2.0 D letnik 2008 ki ima porabo 5l in ralika je 10 konjev. Motorji pa delajo dobro ? Ni nobenih serijskih napak kot npr pri 1.9 dizlih od letnika 2001-2005 ?
Uporabniški avatar
BigPoppaSLO

Odgovor Napisal/-a BigPoppaSLO »

Motorji naj bi načeloma delali dobro. Sem se pred nakupom pozanimal pri dveh pooblaščenih servisih, kjer poznam par zaposlenih in pravijo, da imajo z M9R motorji zelo malo dela. Največja težava je menjava injektorja, ko le ta pride na vrsto, ker ga je baje zelo težko dobiti ven iz motorja. Pri chip tunerjih sem se zanimal za optimizacijo in tudi vsi po vrsti pravijo, da so motorji zelo dobri, vztrajniki kao niso problem. Jaz tudi nimam problemov z dpf, ker sem vsak dan na avtocesti in nisem med najpočasnejšimi.

Spritmonitor kaže povprečno 7,1, največ jih je s 7,5 tako da moja poraba očitno ne odstopa:
http://www.spritmonitor.de/de/uebersich ... owerunit=2" onclick="window.open(this.href);return false;
Da se vozit tudi s 6,5, če se voziš po omejitvah. Septembra sem šel s svojo na Švedsko in sem imel na avtocesti po bc povprečno porabo 6,8 l/100, pa nisem bil med najpočasnejšimi.

Toyota D4D motorja bi se pa jaz na tvojem mestu izognil. Že tako je corolla in avensis totalno dolgočasen avto, motorji so pa po besedah strokovnjakov poraz. Jaz sem gledal tudi lexus is220d s tem motorjem in se na srečo zanj nisem odločil.
Uporabniški avatar
labelone

Super hvala, edino kar me malo moti povsem kar ste mi povedali je poraba 7-7.5l / 100km je kar veliko za dizla, toliko imam recimo jaz porabo na avtocesti s svojo laguno poleti če se seveda 110-130kmh vozim s tempomatom, mislil sem da malo manj pije, ampak dobro naj malo več popije važno je da motor in podobno dela :).

Kar se toyote tiče sem samo omenil, ker jo je imel moj oče iz z 2008 letnikom je bilo nekaj problemov npr. z serijsko napako, ter nekaj na bloku motorja nevem točno kaj, poraba je bila sicer mala, deli za avto so bili dragi ko satan, avto je bil kar poskočen sedaj ima novo 2014 toyoto corollo ampak je še nisem vozil je bencinar, je pa tudi bolj tko vesoljski avto meni ni všeč :). Kako je pa kaj s telimi lagunami, ki imajo 4-control ? Je to dobro ali ne ?
Uporabniški avatar
UrosJ
Kraj: M. Sobota

Odgovor Napisal/-a UrosJ »

Kako je pa kaj s telimi lagunami, ki imajo 4-control ? Je to dobro ali ne ?

Če imaš možnost kupi z tem.... Čisto drug avto. Ta zadeva naredi laguno posebno. Jo imamo in je res cool zadeva. V vožji se precej občuti. Na naši gum ne pobira po robovih kot so nekoč govorili pa tudi nič kaj drugega se ne pojavlja.
lp
Uporabniški avatar
Tonči
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Tonči »

Pozdravljen.
Sam imam Laguno Grandtour III 2.0 Intiale, 150 KM, letnik 2008. Avto sem kupil v SLO, vendar je uvožen iz Italije, ob nakupu je bilo prevoženih 95.000 km, zraven sem dobil vse račune in podatke o servisiranju.
Že pred tem sem imel Laguno II,1,9 dci ravno tako kupljeno v SLO, uvoz iz Italije.
Z obema sem zelo zadovoljen, saj ima Laguna iz Italije običajno veliko več opreme, kot slovenska. Zdi se mi, kar se pogovarjam, da je tudi izdelava dosti boljša.
Oprema pri mojem je vrhunska, tudi izdelava zelo dobra: bixenon, usnje, elektrosedeži, steklena streha s šiubedahom, navigacija, bluetooth, notranjost bež barve z lesom, 6x CD, limitator...ter še mnogo drugega...vse kar je možno...
In to za enako ceno, kot isti letnik delan za Slovenijo, enaki kilometri.
pred nakupom sem sprobal nekaj teh slovenskih, pa je bilo res vse sorte napak, od pokanja pri vožnji ( volan do konca, očitno krožniki na amortizerjih), do ropota plastike v notranajosti...
Ta ki jo imam, je čisto nekaj drugega...
Sedaj imam 200.000 km, pa sem poleg servisa imel samo menjavo diskov spredaj pri 120.000km, zadaj pri 150.000...ostalo ni problema.
Poraba je ob vožnji z nizkimi obrati, lahko lokalno ali avtocesta do 140 km/h tudi 6,5 l/100km, ko sem včasih divjal, vedno na avtocesti, povprečje 180 km/h, je bila poraba cca. 8,3 l/100 km. No, zdaj se vozim umirjeno, se da, po omejitvah, včasih malo "stisnem tudi"...

Glede motorja sem se že pred nakupom pozanimal, pa sem dobil same pozitivne informacije. Ker je namesto jermena veriga, odpadejo vsi "veliki servisi". Servis vsakih 30.000km, no, bolje malo prej, na 25.000km, obvezno pa olje Solaris 5W-40, tudi menjam vedno vse filtre, tankam če se da na OMV ali Agip, tudi ne pazim na neko porabo, avto zmore 215 km/h, pospeški dobri, navaden menjalnik, mogoče bi moral bit avtomatik...ampak je ok tako.
Lega avtomobila na cesti je enkratna, je težak skoraj 1600 kg, aha, naj omenim, da sem prevažal kar nekajkrat tudi po 500 kg v pretljažniku, pa ni bilo težav. Vse na svojem mestu.

Gume imam poleti Goodyear, pozimi Nokian, dobre gume so zelo pomembne, avto se drži ceste ko klop...

In ko veš kaj imaš v rokah, kaj zmore, je vožnja užitek...tudi vožnja po omejitvah...

Letno naredim cca 50.000 km z osebnim avtom, pa kot pravim, fino je, če ti je avto ko dnevna soba, Cabasse sistem, dosti muzike naložiš...potem se pa da uživat v vožnji...

Ko rabiš prepeljat omaro, posteljo...ogromno prostora, enostavno podiranje sedežev, res vrhunsko.

Tudi ljudje, ki vozijo druge znamke ( BMW, VW), so presenečeni nad opremo in izdelavo...

Zadnje čase opažam precej teh avtomobilov na cesti, očitno je nekaj dobrega...
Tako da, Laguna III, 2,0, je prava izbira...
Lp.
Laguna III, 2.0 dci Grantour, Intiale Paris
Uporabniški avatar
tom2
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a tom2 »

Ne vem zakaj se najprej vsi obremenjujete z porabo. Pol litra gor al dol.
Bom pa na tem naslovu tudi jaz pohvalil ta avto, čeprav si lastim 140 KM bencinarja. Lastnik že šesto leto in do sedaj še ni bilo izrednega servisa. Nekih drugih pripomb tudi nimam, tako da tudi bencinar je več kot dobra izbira.
tom2
Uporabniški avatar
Tonči
Kraj: Kranj

Odgovor Napisal/-a Tonči »

Seveda...poraba je postranska zadeva, v ta avto usedeš z užitkom, izredno udoben, da se voziti športno ali počitniško, tudi po 5 urah vožnje nisi utrujen preveč...
Kot pravi Tom2, naj dodam še, da obstajajo mali avti, ki ob motorju 1,2 in 50 KM pijejo 6 litrov...ne vem zakaj ljudje sploh razmišljamo o porabi pri tej moči in teži...

Lep večer še naprej.
Laguna III, 2.0 dci Grantour, Intiale Paris
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Poraba je bila velika "polemika" pri takrat novi Laguni 3 v primerjavi s takrat aktualnim Passatom 2.0 TDi 140KM.

Tudi meni osebno je poraba 7.5L/100km pri nič kaj posebno velikem in močnem dizlu pri normalni vožnji kriminal. Sploh v primerjav z mojo starino 1.9dCi s katero sem glih čez vikend relacijo Sežana - KP - Sežana - Domžale s tempomatom na 132km/h opravil s 5.9L/100km. Torej motor z zasnovo nekje v začetku 90ih (1.9D) zmore pri isti vožnji in podobno težkem avtu piti skoraj 2L manj, ne glede na "konkurentov" enormno večji navor in 15let mlajšo zasnovo?

No, očitno se je s podobnim razmišljanjem bavil tudi nekdo pri Renaultu in so potem z leti to uredili. Zmontirali celo neke pametne altenatorje in kompresorje klime, pa se je zadeva po uradnih podatlih znižala za več kot liter :)

Je pa baje super motor, hvalijo ga tudi hudi pristaši Nemcev, ga pa sam (leti predvsem na uporabnika Tonči) vseeno ne bi servisiral na več kot 20k km ;)
Uporabniški avatar
Andyr26

Odgovor Napisal/-a Andyr26 »

Da še jaz pristavim svoj komentar sicer samo glede motorja, ker sta si sicer laguna II in Laguna III preveč različni:

Po prevoženih cca. 250.000km (od tega dobrih 140.000km odkar je v moji lasti) lahko rečem, da je motor še vedno super. Če bi še enkrat kupoval bi 2.0dci kupil brez najmanjšega pomisleka glede zanesljivosti.

Glede porabe je pa tako, da imam sam porabo na relaciji, ki jo je opisal drhouse (pa mislm da sva to že enkrat debatirala) enako kot on oziroma lahko odstopa kakšen deci gor ali dol (dnevno se namreč vozim na delu njegove relacije in je kar precej odvisno od vremenskih pogojev...). Verjamem da lahko laguna III pije nekoliko več kot II ampak spet pa ne more bit takšna razlika, tako da se mi zdi poraba, ki jo je napisal Tonči povsem realna. Je pa res da se porabe težko primerjajo med vozniki in relacijami, ker je razlika lahko res velika. Recimo sam občasno vozim na siti relaciji tudi Passata 2.0TDI (2013 bluemotion) pa je poraba na tej relaciji recimo 5,6 - 5,8. Ko sem vozil recimo golfa6 1.6TDI na tej relaciji je imel porabo 5,9l. Na isti relaciji se občasno vozimo tudi z meganom 1.5dci 106KM (l. 2006) in ta ima dejansko nekoliko nižjo porabo in sicer 5.1. Dokaj ugodno porabo ima tudi Škoda Ocatvia 2.0TDI (110KM l.2011), ki ima na tej relaciji porabo cca. 5,4l, je pa res, da je treba upoštevat, da pri Škodi precej "laže" števec hitrosti, ki pri cca. 122km/h kaže že 130km/h in če upoštevaš, da ko se s Škodo pelješ 122 km/L se z laguno pelješ že cca. 127 km/h sta porabi takoj bolj primerljivi če ne že kar enaki.

V glavnem po mojih izkušnjah sodeč so dizel motorji 2.0 po porabi povsem primerljivi in ne verjamem da porabe odstopajo več kot pol litra pri primerljivih modelih, tako da ne se preveč obremenjevat s porabo.

Lahko se zgodi da boš imel porabo tudi čez sedem litrov ampak menim, da je to vse zaradi pogojev vožnje (relacija, kratke vožnje...), ki bi jo imel z vsakim primerljivim avtom, s tem da imaš pa z takšno laguna kar se tiče zanesljivosti in servisev povsem miren spanec :), kar pa za omenjene predstavnike VW grupe res ne morem trditi.

Lp
Renault Laguna II Initiale Paris 2.0dci 127kW l.2007
Uporabniški avatar
mihec999

Odgovor Napisal/-a mihec999 »

No če je govora že o Laguni z 2.0 dCi lahko tudi sam povem da imam porabo tam okoli 6.3l - 6.5l 30% mesta 30% avtocesta 40% regionalka. Sam še nikoli nisem imel porabo čez 7l tako da če jo spravite čez 7l morate imeti res težko nogo. Sicer imam tudi Laguno ll 2007 prevoženih 210 000km. Sam sem imel tudi Laguno z 1.9 dCi sicer letnik 2004 in s tem motorjem nisem bil tako zadovoljen kot z 2.0 dCi pa čeprav sem pri 1.9 dCi imel porabo 5.5l :D. Najbolj me je pri 1.9 motila turbo luknja.

Lp. Miha
Renault Laguna ll phase ll 2.0 dCi - ni več
Audi A5 Sportback
Uporabniški avatar
d14u

Odgovor Napisal/-a d14u »

@mihec999:
Ti imas Laguno II, ki je lazja, zato ti manj pije.

Moja Laguna III 2.0 DCI avtomatik ima po dveh zimah in enem poletju povprecje 7,2l/100km in sem zelo zadovoljen s porabo. Sploh zato, ker regionalke skoraj ne pozna - ali mesto ali AC.
Odgovori