Zdravo,
imam Twingo RS l.2010.
Na hitro: - neželeno spreminjanje trdote volana, moč motorja, ni tako kot mora bit.
Take probleme imam, pa me zanima, če se še kdo s takim avtom najde tukaj, pa če bi bil za srečanje??
Sem pa iz okolice Kranja.
LP, Gašper
Twingo RS 2010 problemi
Re: Twingo RS 2010 problemi
Lep pozdrav.
Na dolgo
: Glede neželenega spreminjanja trdote volana... ta avto ima variabilni servo volan, ki je namenjen temu, da spreminja trdoto volana.
Če se volan dejansko ne obnaša kot bi se naj in se je že preverilo, da ne gre za težave z optiko (že sam stek koles in potem položaj volana na letev zaradi ESP-ja in variabilnega volana), je lahko za čudno obnašanje volana (da volan na momente otrdi) kriv slab akumulator (vsaj tako piše v navodilih). Imajo pa na servisu možnost, da spremenijo nastavitev volana (nastavitve za CUP in za navadnega RS-a oz. glede na platišča 16" ali 17") in se potem volan dejansko malo drugače obnaša
(na nastavitvi za 17" je mehkejši).
Je pa tudi opcija, da se servo volan pregreje in prične izklapljati servo ojačevalnik/motorček
(tudi ta opcija je omenjena v navodilih). To se je dogajalo na mojemu Twingo RS CUP (prav tako l.2010) v vročih poletnih dneh, če sem imel takšno vožnjo, da sem dalj časa prekomerno vrtel volan iz ene strani v drugo. Po menjavi servo volana tega nisem več opazil.
Za moč motorja pa ne vem kaj pomeni, da ni takšna kot bi morala biti? Če je to mišljeno, da občasno ni tako kot bi moralo biti, potem je verjetno zaradi tega, ker se ti novejši avtomobili ves čas "nastavljajo" (preklapljajo med režimi delovanja), da bi ustrezali širokemu spektru voznikov. Pri počasni vožnji elektronika motor naredi bolj len, pri agresivnejši vožnji pa ga naredi bolj živahnega. Se pa ti "preklopi" izvajajo z malo čudnimi zamiki in potem potrebuje nekaj časa, da postane motor agresiven, če je pred tem bila vožnja umirjena.
To je bolj laično, ker se na ta del elektronike ne spoznam
. Je pa mogoče to spremeniti z drugačnimi nastavitvami (po domače "čipanje")- seveda nekdo, ki res ve kaj dela.
BTW Na Twingu RS je vsaj pred tehničnim pregledom dobro preveriti zračnost podvozja
. Namreč za tiste, ki se malo hitreje vozijo, so "hiba" teh Twingov RS "kugle"/spodnji končniki v vilicah/rokah. Problematične so uničene manšete na teh zglobih katerih nihče ne preverja, zato pa potem pride do zračnosti v zglobu.
Načeloma je pri Twingu mišljeno, da bi se menjala celotna roka/vilica, če je končnik dotrajan, in po trenutni ceni to znese 180€ (brez dela) za eno stran (ponavadi imata zračnost končnika na obeh straneh).
Rešitev, ki prihrani kakšen €, je redno preverjanje (in menjava) manšet ali pa zaščita.
Pri Renault Sport-u za dirkalnega Twinga uporabljajo tole kar je označeno rdeče (in je mogoče kupiti po ugodni ceni):

(lahko pa se to zaščito uporabi tudi od kakšnega drugega avta ali se jo naredi).
LP, Primož
Na dolgo
Če se volan dejansko ne obnaša kot bi se naj in se je že preverilo, da ne gre za težave z optiko (že sam stek koles in potem položaj volana na letev zaradi ESP-ja in variabilnega volana), je lahko za čudno obnašanje volana (da volan na momente otrdi) kriv slab akumulator (vsaj tako piše v navodilih). Imajo pa na servisu možnost, da spremenijo nastavitev volana (nastavitve za CUP in za navadnega RS-a oz. glede na platišča 16" ali 17") in se potem volan dejansko malo drugače obnaša
Je pa tudi opcija, da se servo volan pregreje in prične izklapljati servo ojačevalnik/motorček
Za moč motorja pa ne vem kaj pomeni, da ni takšna kot bi morala biti? Če je to mišljeno, da občasno ni tako kot bi moralo biti, potem je verjetno zaradi tega, ker se ti novejši avtomobili ves čas "nastavljajo" (preklapljajo med režimi delovanja), da bi ustrezali širokemu spektru voznikov. Pri počasni vožnji elektronika motor naredi bolj len, pri agresivnejši vožnji pa ga naredi bolj živahnega. Se pa ti "preklopi" izvajajo z malo čudnimi zamiki in potem potrebuje nekaj časa, da postane motor agresiven, če je pred tem bila vožnja umirjena.
To je bolj laično, ker se na ta del elektronike ne spoznam
BTW Na Twingu RS je vsaj pred tehničnim pregledom dobro preveriti zračnost podvozja
Načeloma je pri Twingu mišljeno, da bi se menjala celotna roka/vilica, če je končnik dotrajan, in po trenutni ceni to znese 180€ (brez dela) za eno stran (ponavadi imata zračnost končnika na obeh straneh).
Rešitev, ki prihrani kakšen €, je redno preverjanje (in menjava) manšet ali pa zaščita.
Pri Renault Sport-u za dirkalnega Twinga uporabljajo tole kar je označeno rdeče (in je mogoče kupiti po ugodni ceni):

(lahko pa se to zaščito uporabi tudi od kakšnega drugega avta ali se jo naredi).
LP, Primož
Avtoslalom? Več na www.amd-sempeter.si
- Hrabroslav
Za tale ščit kataloške:

77 11 162 881 - Left Shield
77 11 162 882 - Right Shield
77 11 126 686 - Washer (2x)
77 11 129 246 - Bolt (2x)
Torej lev pa desni ščit pa 2x podložka in 2x šrauf.
Lahko tud svoje podložke pa šrauf nabaviš sam žal ne vem kakšnih dimenzij so, itak je pa drobiž vseskupaj. Ti pa vsekakor priporočam tale ščit (oz. DIY) in redno preverjanje in menjavanje manšet ker na mojem so bile pri 30kkm že popolnoma preperele in preluknjane, zglob pa je že začel luftat (tako da so bile že pri ene 20kkm verjetno napokane), na srečo sem jih uspel garancijsko zamenjat čeprav je bil avto že izven garancije.
Sicer pa sam nisem opazil (oz. ni bilo tako opazno da bi me motilo) kakšnih nihanj pri trdoti volani ali moči motorja.
Res je da je volan pri višjih hitrostih občutno težji in da kolesa vleče v kolesnice ampak je naraščanje teže volana s hitrostjo lepo zvezno in neopazno.

77 11 162 881 - Left Shield
77 11 162 882 - Right Shield
77 11 126 686 - Washer (2x)
77 11 129 246 - Bolt (2x)
Torej lev pa desni ščit pa 2x podložka in 2x šrauf.
Lahko tud svoje podložke pa šrauf nabaviš sam žal ne vem kakšnih dimenzij so, itak je pa drobiž vseskupaj. Ti pa vsekakor priporočam tale ščit (oz. DIY) in redno preverjanje in menjavanje manšet ker na mojem so bile pri 30kkm že popolnoma preperele in preluknjane, zglob pa je že začel luftat (tako da so bile že pri ene 20kkm verjetno napokane), na srečo sem jih uspel garancijsko zamenjat čeprav je bil avto že izven garancije.
Sicer pa sam nisem opazil (oz. ni bilo tako opazno da bi me motilo) kakšnih nihanj pri trdoti volani ali moči motorja.
Res je da je volan pri višjih hitrostih občutno težji in da kolesa vleče v kolesnice ampak je naraščanje teže volana s hitrostjo lepo zvezno in neopazno.
Hvala vama za odgovor. 
Če bo kaj v pomoč drugim uporabnikom - moj Twingo RS ima več kot 100.000km.
Največ okvar je bilo v prvih dveh letih in je bilo vse menjano pod garancijo. To je:
- masten pokrov motorja od nakupa, težavo so takoj odpravili
- srednji lonec (počil po varu pri 50.000km)
- nosilec menjalnika (odtrgan pri 60.000km)
- vodna črpalka (slišal se je prizvok, ko je imel avto okoli 40.000km)
- zadnji amortizer (spustil pri 20.000km)
- potisni ležaj sklopke
- volanski drog (pri zavijanju je občasno počilo)
Sedaj je pa že 4 leta in 45.000km mir, samo redni servisi. Med intervali ne spije nič olja.
Poraba se pa giblje okoli 9,5L/100km, je pa praktično samo mestna vožnja, 2x5km na dan.
Največ okvar je bilo v prvih dveh letih in je bilo vse menjano pod garancijo. To je:
- masten pokrov motorja od nakupa, težavo so takoj odpravili
- srednji lonec (počil po varu pri 50.000km)
- nosilec menjalnika (odtrgan pri 60.000km)
- vodna črpalka (slišal se je prizvok, ko je imel avto okoli 40.000km)
- zadnji amortizer (spustil pri 20.000km)
- potisni ležaj sklopke
- volanski drog (pri zavijanju je občasno počilo)
Sedaj je pa že 4 leta in 45.000km mir, samo redni servisi. Med intervali ne spije nič olja.
Poraba se pa giblje okoli 9,5L/100km, je pa praktično samo mestna vožnja, 2x5km na dan.
Menjal so stvari ki jih ostali menjajo pri 10+let starem avtu in 300k km+ ?
Evo malo pozno spet.. Sem dal avto poleti k Astilbi na servis, pa so mi poštimal (brezplačno)
). Mojih težav nimam več, avto se pelje tako kot sem že cel čas težil da se naj bi
. Če se prav spomnim je šlo za reprogramacijo računalnika za volan.