Scenic 1.9 dci kuri olje

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Uporabniški avatar
drhouse
Kraj: Sežana (okolica)

Re: Scenic 1.9 dci kuri olje

Odgovor Napisal/-a drhouse »

Če si malo vešč šraufanja, snami cevi dol s turbine, poglej koliko so mastne in na roko poskusi podrezati rotor turbine, če ima kaj (preveč) lufta.

Pri topli mašini stisni motor na 2000 obratov, zadaj pa glej, če kaj kadi belo. Potem poskusi parkrat pohoditi gas in opazuj...

Poraba olja je sicer kar velika :?
Uporabniški avatar
felix963

Odgovor Napisal/-a felix963 »

Bom se čez vikend lotil malo šraufanja, da preverim turbino.
Je kakšna posebnost pri demontaži cevi, oziroma moram na kaj posebej bit pazljiv???
Sicer motor ne kadi olja, nisem še opazil. Pokadi malo črno, če tam nad 1500 obratov na silo pohodim gas in mora mašina stisnit vse iz sebe, ampak to je za turbota normalno. Drugih indicev (trenutno) ni.

Je pač Renault, pred cca 5 000km menjal zadnji kolesni ležaj. Ta vikend spet menjava istega ležaja :oops:
Uporabniški avatar
revier

Odgovor Napisal/-a revier »

no, hmmm, za kolesni ležaj pa res ni kriv Renault:)
Uporabniški avatar
felix963

A sem kriv jaz :?: :idea: :icecream:
Uporabniški avatar
drhouse

Koliko časa bo ležaj zdržal je prioritetno odvisno od znamke - SKF, original ali kaj podobnega je pač boljše kot poceni kitajček - in od montaže. Če ne veš, kaj delaš s prešo, z lahkoto ležaj uničiš še preden ga sploh do konca zmontiraš...

Pri demontaži cevi pa bodi samo pozoren, da ti kaj ne poči. Kot mi je znano pri Scenicu rada poka cev na turbino...
modri.dirkac

Odgovor Napisal/-a modri.dirkac »

Zdravo!

Vozim Scenica 1.9 Dci, let. 12/2005. Avto ima trenutno 216k km in vse dela kot se šika, samo poraba olja je obupna. Bil sem na dveh "izletih" 2 različna vikenda, skupaj narejeno 420km, v avto sem dolil neverjetnih 3 litre olja, od teh 420 km je bilo 75% vožnje po AC (140-160 km/h).
Kaj bi bilo narobe?
Mehanik je pregledal turbino, ki pa je suha. Batni obročki so bili baje menjani cca 7k km nazaj, takrat naj bi bila rihtana tudi turbina (obnovljena).
Uporabniški avatar
revier

:shock: :shock: Ti dobesedno izgubljaš olje za seboj očitno :o to bi se mogl vidt kje pušča, ali pa mogoče avto precej kadi, ker ta poraba pa je obupna. Dej mi povej če okoli avtomobila kaj smrdi po zažganem olju, posebej okoli turbine? Sam sem imel ta problem, ker je oljna cevka od turbine do karterja ravno v predelu kjer je potem izpuh puščala in je olje direktno na izpuhu "izgorevalo", če se smem tako izrazit.
Uporabniški avatar
felix963

Turbine še nisem uspel demontirat, avto skoz v pogonu, da se niti ohladit nima časa. Sem pa malo podrobneje pogledal zunaj drobovja. Okrog turbine in cevi, ki vodijo do senzorjev, je malo mastno, ampak ne toliko, kolikor je poraba olja. Drugače ostali deli motorja suhi. Iz izpuha nobenega značilnega dima ali vonja po olju. Pod avtom nobenega madeža. Poraba olja pa cca 1l na 3000-5000km. Opazil sem tudi, da na avtocesti pri normalni hitrosti 130-140 km/h (se previ pri obratih malo pod 3000) je potrošnja olja bistveno večja, kot pri mestni vožnji, praviloma nekje do 2500 obratov????
Uporabniški avatar
drhouse

Ker je tudi tlak olja vecji, zato vecja poraba. Poskusi sanirati okrog cevi (vcasih je ze dovolj, ce objemko zatisnes) in potem spremljaj...
Uporabniški avatar
felix963

Za začetek sem zatesnil (z plastično vezico) cev lovilca oljnih par (upam, da sem se prav izrazil), nad pokrovom ventilov, kjer je okrohla posodica. Tam je bilo najbolj mastno, če sem potegnil z roko po cevi, so bili na njej sledi olja (ne samo mastno). Sicer sem skeptičen, po moje tam ne bi smelo izginiti toliko olja? Morda pa izpari? Je možno, da je v tej cevi kje kaj zamašeno, oljne pare ravno ne bi smele ustvarjat takšnega pritiska,da bi ušlo toliko olja? Sedaj je cev suha. Nisem pa še prevozil dovolj km, da bi videl rezultat.
Odvil sem tudi čep za nalivanje olja, pa ni bilo opaziti oljnih par, medtem, ko se je iz te cevi kar kadilo.
Je pa motor malce masten pri tesnilu karterja, na vogalu pri jernenici (mislim, da ni semering jermenice, ampak tesnilo karterja). Ampak, ni sledi puščanja (oljnega madeža), drugače je motor suh.
modri.dirkac

Zdravo!

Turbina na mojem scenicu je bila na obnovi, vendar situacija z porabo olja se ni uredila. Olje še vedno žre (relacija Kranjska gora - Trbiž - Predel - Vršič - Kranjska gora ) ga je požrla skor liter. Zadnja hauba in tablica nista cisto nic mastni. Sem pa danes opazil da avto pri cca 3000-4000 obratih na mestu, iza motorja in na auspuh belo kadi...
Prosim za kaksen predlog v cem je keč take porabe olja. Lp
Uporabniški avatar
revier

Nisem strokovnjak na tem področju, ampak poglej malo posodo v kateri je hladilna tekočina, kakšne barve je ta posoda (če so v tekočini ali na posodi madeži črne barve je morda to vzrok), morda se olje in hladilna tekočina mešata med seboj (kar po vsej verjetnosti pomeni, da je za to krivo tesnilo glave)...
Uporabniški avatar
ridder

Odgovor Napisal/-a ridder »

modri.dirkac napisal/-a:Zdravo!

Turbina na mojem scenicu je bila na obnovi, vendar situacija z porabo olja se ni uredila. Olje še vedno žre (relacija Kranjska gora - Trbiž - Predel - Vršič - Kranjska gora ) ga je požrla skor liter. Zadnja hauba in tablica nista cisto nic mastni. Sem pa danes opazil da avto pri cca 3000-4000 obratih na mestu, iza motorja in na auspuh belo kadi...
Prosim za kaksen predlog v cem je keč take porabe olja. Lp
Pozdravljeni.

Preglejte:
Glavo vozila
izmerite kompresijo
Test turbine in egr ventila

V grobem in na pamet zelo težko reči kaj je točno problem, je pa načeloma nekaj v te smeri.
Ali ima avto dpf? Ker to bo razložilo zakaj se ne kadi ;)
Polnjenje klime že od 30€!!!!!!!!!
Če se ti težava zdi nerešljiva pokliči nas = ASTILBA d.o.o. priporočena delavnica za vzdrževanje vozil s strani renault kluba.
pomoč, informacije na 040-171-052
modri.dirkac

Avto nima dpf filtra...
Uporabniški avatar
felix963

Sedaj smo menjali turbino, strošek obnove 300E + delo. Ko sem snel cev turbine, je v cevi olje kar stalo.
Ob demontaži turbine se je samo iz turbinskega dela izteklo vsaj 0.3 dcl olja. Drugače je turbina izgledala še v redu, nobene zračnosti ni bilo čutiti, tudi glasna ni bila. Po menjavi imam občutek, da je motor bolj prožen.
Moram napravit 3-5000 km in sporočim, če je bila turbina vzrok.
Odgovori