Trese volan 100-120km/h
Trese volan 100-120km/h
Zdravo
Že od lani se matram z mojim meganom II 1.6.
Poskusil sem že menjavo gum, feln, optika.
Volana ne trese vedno, kak kdaj.
Edina opazka je, da so zadnje gume imele malo večjo obrabo na zunajem robu
in malo žage na zunanjem robu. Vulkanizer pravi naj menjujem predaj zadaj na 10000km.
Ampak to bo samo malo omililo obrabo in izrazitost žage.
Ampak zakaj do tega prihaja???
A ima kdo kakšne ideje kaj bi bilo?
Že od lani se matram z mojim meganom II 1.6.
Poskusil sem že menjavo gum, feln, optika.
Volana ne trese vedno, kak kdaj.
Edina opazka je, da so zadnje gume imele malo večjo obrabo na zunajem robu
in malo žage na zunanjem robu. Vulkanizer pravi naj menjujem predaj zadaj na 10000km.
Ampak to bo samo malo omililo obrabo in izrazitost žage.
Ampak zakaj do tega prihaja???
A ima kdo kakšne ideje kaj bi bilo?
Re: Trese volan 100-120km/h
Žagaste gume ratajo najraje odzadi zaradi slabih amortizerjev,ker kolo skače ratajo potem stopničaste gume postanejo pa tudi glasne.
Stopničaste so lahko od napačno nastavljenega ventila na zadnji premi, in jih stalno špona nazaj pri zaviranju. Kako bi imel zadaj povečano porabo na robu, a dirkaš s 3človeki zadaj? Kupi si Michelin in ne zlatarskih Fuld, Continentalk, GoodYear ali podobno in se vozi po prometnih znakih.
vozim v celoti avtocesto, naredim pa 45kkm letno, imam pa oboje continental gume.
Kaj je to mišljeno ventil na zadnji premi?
Ker na optiki mi je rekel da od zadaj ni kaj štimat.
Kaj je to mišljeno ventil na zadnji premi?
Ker na optiki mi je rekel da od zadaj ni kaj štimat.
Glede na tvoje pisanje me povsem resno zanima procedura,mko greš kupit jogurt ali kruhjoztom napisal/-a:Stopničaste so lahko od napačno nastavljenega ventila na zadnji premi, in jih stalno špona nazaj pri zaviranju. Kako bi imel zadaj povečano porabo na robu, a dirkaš s 3človeki zadaj? Kupi si Michelin in ne zlatarskih Fuld, Continentalk, GoodYear ali podobno in se vozi po prometnih znakih.
LP, Samojed
Aja, pozabil ob vsem nakladanju - so na avtu jeklene feltne in "radkape"? Če ja, poskusi brez radkap.
LP, Samojed
Ventil je na zadnji premi v regulatorju in povezan z obtežbo. Le-ta določa moč zaviranja zadnje preme, da ne boš tako brihten. Če ta ventil zariba, kontrola izostane in so težave. Michelinke so drage, so pa zakon za te moderne dvoletne gume, ki potem kažejo roge. Ja, v Sloveniji imamo zjutraj 5°C, popoldne iz službe pa do 28, če je tak kakšen dan v aprilu in maju. Mogoče si premlad, da to zastopiš. V motor si dajaj katero olje hočeš, če ne razumeš tehnike in podatkov.
Pa pejdi na pivo no!
Zaradi zaviranja nimajo gume kaj trest. Zadaj je regulator zaviranja - če bi premočno zaviral, bi hitro občutil. Po tvoji logiki ne smem roče sprobat, ker bom uničil gume? Kaj pa prednje, ki veliko več odnesejo pri zaviranju? Jih moram menjat na 14 dni ali kako?
Glede temperatur sem pa na olje iz sosednje teme mislil. Res, 5°C je ektrem, ki ga še eskimi ne zmorejo
. Daj ne pretiravaj - moj prvi avto je delal na ina delta 5, pa je bilo tudi pod -20 stopinj, gume je imel pa sava best, stare 8 let, pa regulator zadnjih zavor tudi.
Glede tehnike in podatkov - ne vem, mogoče sem premlad. Od mene so namreč šli avti, ki jih je požrla rja, motorji so pa imeli prek 300.000 prevoženih. Razen Twinga. Temu so pa pri 70.000 res bati ven pogledali. Pa ne zaradi temperatur, olja ali regulatorja, ampak zaradi čelnega trka pri 90km/h
. Pa prav dobro je kazalo, da jih bo čez 300 jurjev naklepov.
Aja, pa njegov naslednik - isto twingo - je šel hitro od hiše - je bil povsem preveč divji in preveč majhen za familjo z vozički itd. Drugi naslednik je pa še pri hiši (scenik, letnik 00), ki bo kot kaže šel od hiše tudi ko bo preveč gnil. Blizu 300.000 jih ima, z original lambdo, katalizatorjem in oljem, ki je po tvoji razlagi neprimerno. Ampak ga ne mara in ga zato sploh ne pije. Verjetno je prezanič, jaz mu pa boljšega ne dam
. Sem pa imel z zavorami probleme, to pa drži. Največji problem je bil prepričat trgovca, da imam zadaj diske. Misija nemogoče. Še hujša misija pa dobit ploščice. No, smo jih dobili, pašejo od Golfa II Gti al kaj je že bil. Tako da mi ne bi kdo kaj čez "folcvagna" govoril - ga skoraj vozim 
Zaradi zaviranja nimajo gume kaj trest. Zadaj je regulator zaviranja - če bi premočno zaviral, bi hitro občutil. Po tvoji logiki ne smem roče sprobat, ker bom uničil gume? Kaj pa prednje, ki veliko več odnesejo pri zaviranju? Jih moram menjat na 14 dni ali kako?
Glede temperatur sem pa na olje iz sosednje teme mislil. Res, 5°C je ektrem, ki ga še eskimi ne zmorejo
Glede tehnike in podatkov - ne vem, mogoče sem premlad. Od mene so namreč šli avti, ki jih je požrla rja, motorji so pa imeli prek 300.000 prevoženih. Razen Twinga. Temu so pa pri 70.000 res bati ven pogledali. Pa ne zaradi temperatur, olja ali regulatorja, ampak zaradi čelnega trka pri 90km/h
Aja, pa njegov naslednik - isto twingo - je šel hitro od hiše - je bil povsem preveč divji in preveč majhen za familjo z vozički itd. Drugi naslednik je pa še pri hiši (scenik, letnik 00), ki bo kot kaže šel od hiše tudi ko bo preveč gnil. Blizu 300.000 jih ima, z original lambdo, katalizatorjem in oljem, ki je po tvoji razlagi neprimerno. Ampak ga ne mara in ga zato sploh ne pije. Verjetno je prezanič, jaz mu pa boljšega ne dam
LP, Samojed
Skratka, eni pišejo daje ta žagast rob na zadnjih gumah normalen pojav pri veliki količini kilometrov in pogonsko osjo spredaj. Zadeva se pa rešuje z zamenjavo gum na 8-10kkm, po naslednji levi sliki.
Prve gume nazaj, zadnje pa križno pre-montirat in naprej.

http://www.oponeo.de/reifen-abc/wie-wir ... -beseitigt
http://www.adac.de/infotestrat/reifen/l ... saegezahn/
Glede tresenja volana pa sumim še zadnje diske. Imajo precejšen rjasti žleb na zunanjem robu. Lahko da mi malo drsajo po tem rjastem robu in ne zaležejo, ker se vidi da brusi samo par rjastih vzpetin.
Zaenkrat bom pre-montiral gume tako kot kaže slika(bo vulkanizer spet rekel kaj kompliciram). Diske bom pa malo sčistil z zategom ročne, pa da vidimo kaj bo čez kak mesec.
Prve gume nazaj, zadnje pa križno pre-montirat in naprej.
http://www.oponeo.de/reifen-abc/wie-wir ... -beseitigt
http://www.adac.de/infotestrat/reifen/l ... saegezahn/
Glede tresenja volana pa sumim še zadnje diske. Imajo precejšen rjasti žleb na zunanjem robu. Lahko da mi malo drsajo po tem rjastem robu in ne zaležejo, ker se vidi da brusi samo par rjastih vzpetin.
Zaenkrat bom pre-montiral gume tako kot kaže slika(bo vulkanizer spet rekel kaj kompliciram). Diske bom pa malo sčistil z zategom ročne, pa da vidimo kaj bo čez kak mesec.
Popolnoma nič nimam proti tebi, le ne spreglej tega dejstva: prednje gume so obremenjene naprej ob pospeševanju in nazaj pri zaviranju, nekako 1:1. Zadnje so obremenjene izključno le nazaj pri zaviranju, zato se naredijo roge/zobe. Neuravnotežen zavorni regulator in težak avto to le še poslabšujeta. Nisem vseved, le izmenjujem izkušnje na svojih 2mio km.
Zadnje gume iz navedenega vzroka ratajo stopničaste, zato kvečjemu "tulijo", tresejo pa ne. Btw, pri mojih malo manj prevoženih km sem pa bil podučen, da je ta isti problem na prednji - večino časa vlečejo, sploh če si veliko na AC. Je pa odvisno od profila gume in tu je vsaj po mojih izkušnjah good year zimska (eagle al kaj že je) med slabšimi. Nima pa to veze z regulatorji itd, razen v extremnih izstopanjih.
LP, Samojed
Torej če vas prav razumem žagaste gume in tresenje volana najbrž nista povezana?
Glede ventila in žagastih gum. To slabo nastavitev ventila bi najbrž opazili na tehničnem pregledu ali ne ?
Glede tresenja volana. Občasno ko speljem, pospešim in zravnam volan slišim neke zvoke, kot bi neke puše nabijalo. Če je kaj z polosovino in kako se to preveri?
Glede ventila in žagastih gum. To slabo nastavitev ventila bi najbrž opazili na tehničnem pregledu ali ne ?
Glede tresenja volana. Občasno ko speljem, pospešim in zravnam volan slišim neke zvoke, kot bi neke puše nabijalo. Če je kaj z polosovino in kako se to preveri?
Menjal gume po spodnjem levem vzorcu, zaenkrat naredil 200km in tak mirnega volana že dolgo nisem imel. Če je to vse, bom z veseljem presortiral gume.
Z zimskimi naredim 18km, torej bom po 1x9kkm presortiral.
Z letnimi 24kkm, bo treba po 2x8kkm.
Bomo videli,

Z zimskimi naredim 18km, torej bom po 1x9kkm presortiral.
Z letnimi 24kkm, bo treba po 2x8kkm.
Bomo videli,
Pozdravljeni!
Imam Laguno 3 2.0dci 4control. Imam originalne 17col feltne in 215/50 gume. Imam težavo in sicer zatrese mi volan ko spustim gas. Zatrese na hitro 5x-6x levo desno, ko spustim gas in neha. Trese mi tudi konstantno pri hitrosti nad 90km/h pa tja do nekje 130km/h.
Sem centriral platišča.
Prosim za pomoč.
Hvala in Lep pozdrav!
Imam Laguno 3 2.0dci 4control. Imam originalne 17col feltne in 215/50 gume. Imam težavo in sicer zatrese mi volan ko spustim gas. Zatrese na hitro 5x-6x levo desno, ko spustim gas in neha. Trese mi tudi konstantno pri hitrosti nad 90km/h pa tja do nekje 130km/h.
Sem centriral platišča.
Prosim za pomoč.
Hvala in Lep pozdrav!
Moj takratni problem je bil "nesposobni vulkanizerji". Gumo so mi uspeli večkrat centrirat, tako da so bile dve uteži simetrično( npr. Ena pri tleh druga pa na vrhu kolesa). To je takoj opazil trenutni vulkanizer, vrgel vse uteži dol in ponovno centriral in pazil da niso simetrično!!!