Podvozje

Modifikacije vozil
Odgovori
Uporabniški avatar
moofdi
Kraj: Radovljica

Re: Podvozje

Odgovor Napisal/-a moofdi »

kmetek napisal/-a:...saj so drugo leto v planu 205/50 Federal RS-R na 15x8 ET25
Pa si ti to kej žez kalkulator spustu oz. probov feltne na avtu na tleh? :shock:

Ker po vseh izračunih tole pride še 1mm bolj ven kot moje 16" (7.5x16 ET20) na 19ki, pa že tam mam 3.5° camberja spredaj da gre sploh pod blatnike + da je guma 195...z 205 gumo bi že blatnik odbil v ovinku. S tem da ma 19ka več placa pod blatniki kot ventilar.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator
Kraj: Bloke

Odgovor Napisal/-a kmetek »

KLIK

Jah, zadaj je problem v coiloverjih, ker zasedejo 40mm več prostora kot navadni amortizerji, tako da prav veliko na noter niti ne bo šlo, nekje 10-15mm v najboljšem primeru. 5mm se robove povaljčka, ostalo bo pač treba malo bok ven potegnit, druge ni. Spredaj pa druge blatnike (poliester), nekje 15-20mm širše, to je edina opcija. 205 + 8J je problem, ker max. ET je okoli 30, kar je več, drgne že noter. Bom dal enkat za probo gor 7.5x16 ET37 z 215/40 gumo, z 10mm distančniki sem čist na realnih dimenzijah gume, ker 205 Federal je dejansko široka 212mm. Fuego85 je mel tak setup na 19 brez najmanjšega problema :wink:

No, glede tega se ne sekiram, se bom ko bodo gume in feltne doma pred zimo...
Zdaj je nastal problem še pri sprednjih vložkih, ki so nepopravljiivi baje. Novi Gr.A so pa 300€/kom, treba najt eno pametno opcijo. Že tko sem skor za 1k€ presegu finančni plan za podvozje, pa nimam kej za pokazat še sploh :roll:
Kar izgubim na ravnini, nadomestim v ovinku :D
Uporabniški avatar
error 90

Odgovor Napisal/-a error 90 »

Berem tvoje prispevke in vse teme kmetek in lahko rečem da svaka čas da nisi obupov. Imaš veliko znanja in vidim da tudi živcev tako da ne obupaj zdaj, ko si že veliko denarja zapravil za "igrače" :) .
Uporabniški avatar
moofdi

kmetek napisal/-a:Jah, zadaj je problem v coiloverjih, ker zasedejo 40mm več prostora kot navadni amortizerji, tako da prav veliko na noter niti ne bo šlo, nekje 10-15mm v najboljšem primeru. 5mm se robove povaljčka, ostalo bo pač treba malo bok ven potegnit, druge ni. Spredaj pa druge blatnike (poliester), nekje 15-20mm širše, to je edina opcija. 205 + 8J je problem, ker max. ET je okoli 30, kar je več, drgne že noter. Bom dal enkat za probo gor 7.5x16 ET37 z 215/40 gumo, z 10mm distančniki sem čist na realnih dimenzijah gume, ker 205 Federal je dejansko široka 212mm. Fuego85 je mel tak setup na 19 brez najmanjšega problema :wink
Aha, se mi je zdelo da tole ni mišljeno na original boke pa blatnike...

Tut jst sm mel na 19ki 8x16 pa ET33 pa gre brez problema, kakšne 2-3mm je še lufta. Manjši ET pa ni šans, pa ma 19ka več lufta, zato se mi je čudno zdelo, ker vem da za tvoje standarde podvozja :mrgreen: te feltne ne grejo na original širino. :wink:

Maš opcijo tut moje feltne probat, pridejo tolko ven kot tvoji plani, če boš rabil reci. ;)
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Glede na to, da imam v družini odičnega kleparja in dobrega ličarja, mislim da ni problem zarezat nosilca pod robom v dolžini 5cm, da se na koncu vse skupaj lepo "odpre" za tist cm ki ga bom rabil, brez da bi bilo treba kaj barvat, ker boki so res kot novi. Pa še izgled se praktčno ne bi smel spremenit. Tule kar je označeno je ves problem, če tukaj pridobim 1cm sem zmagal, spredaj je prostora ogromno :wink:

Slika

Slika

Jah tole podvozje me bo kar dobro usekalo po žepu, samo pač to mi je res hobi in sem mal preveč zahteven kar se tega tiče, tako da to bi res rad imel 1A, da je potem ena skrb manj do tega kar si na koncu želim od avta :mrgreen:

Problem ET-ja je tudi v 4 batnih čeljustih, kolikor sem gledal, na ET37 (Superleggera) brez 7-10mm distanc ne spraviš tega gor, tako da...me po svoje tale widetrack kar malo tepe, bo treba downgrade-at :lol:
...drugo zimo upam, letos podvozje + sedeži in to je to :wink:
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Odgovor Napisal/-a franko »

kmetek napisal/-a:...saj so drugo leto v planu 205/50 Federal RS-R na 15x8 ET25
Zakaj pa tako široka platišča? Običajno si težil k čim lažjim, kako to, da greš sedaj na širša in posledično težja?
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

@franko, ker je 205 Federalka cca. 16mm širša od trenutne Potenze in je "treba" dat širša platišča :wink: Pač hočem več mehanskega gripa, glede na to, da ob optika nastavljiva tudi zadaj in bi rad izkoristil "dobro" podvozje. Imajo pa ta platišča samo 0.9kg več kot obstoječa in so smešno poceni ($440) O kvaliteti težko kaj rečem. Po podatkih na spletu, bo tak set 2.2kg po kolesu težji (trenutno 13.6), ampak so 4 batne čeljusti 2kg lažje od teh, tako da...
Ampak vse to naslednjo zimo če bo vse po planu :D

Slika

@clio open, jah sej veš kako je, vsak je svoj sponzor. Poceni ta špas ni, samo vožnja precej odtehta, tako da...bom še nekaj časa ustrajal :lol:
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Evo stvari se počasi odvijajo, ampak v malo drugačni smeri :roll: Enostavno nisem imel sreče...

OK, AVO-te sem poslal nazaj in dobim vrnjen denar. Sprednji Bilstein-i so "neobnovljivi" (je nekdo že nekaj čaral po njih in jih niso hoteli sploh odpret) in pri struženju ohišji je šlo nekaj narobe (prebilo zunanjo pušo), tako da smo spet na začetku :roll: No, saj sem bil že skoraj na tem, da grem dalje, pa sem si premislil. Zakaj? Zato:

sprednji rabljeni Gr.A amortizerji: 300€
novi vložki: 600€
nova ohišja: 450€
vzmeti, šalce, top mounti: cca. 150-200€
zadnji custom Bilstein: cca. 950-1000€

To je poleg tega kar že imam:

182 CUP komplet roke: 160€
RS widetrack: cca. 120€

Pod črto, bi me taka investicija osušila za vsaj 500€ več kot je bilo predvideno in bi se končna cifra samo za vzmetenja vrtela okoli 2500€ :roll:

Tako da sem zaenkrat dal tole malo na čakanje. Kupil bom Viarouge Sport amortzerje, pustil Express tozije, spredaj pa pridejo Twingo RS/CUP, 182/CUP fedri in zamaknjeni top mounti. Podjetje Viarouge uporrablja Bilstein B6 vložke in potem sami naredijo ohišja. Ker je super, ker za veliko avtov, se B6/B8 pač ne dobi (Williams, RS,...). Tako da sprednji bodo za 172, zadnji pa za 16V, bolt-on zadeva, brez improvizacije :D

Slika

Za naprej pa se bom verjetno obrnil na AST, vzel sprednje monotube coiloverje za 172 in zadnje custom. Končna cifra bi morala bit okoli 1800€ za sprednje in zadnje 1 way nastavljive oz. 2400€ za sprednje 1 way s custom valving in zadnje 2 way nastavljive.

Slika

Slika

Bom videl kako in kaj, trenutno je treba avto spravit na cesto, naštudirat optiko zadaj in se čimveč vozit. Odvisno od tega kako bom zadovoljen z "B6" in kako se bom dogovoril z AST, pride nov setup poleti/jeseni, da bo res tako kot se zagre, brez da pol stvari naredim in preštudiram sam :oops:

BTW, če kdo potrebuje widetrack in večje zavore za Clia I, imam skoraj cel komplet na voljo :wink:
http://www.renault-klub.si/forum/viewto ... 11&t=43319" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Drejchi
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Drejchi »

Potem bova oba nekoč morda pristala na ASTjih.

Mi je žal, da se ti ni izteklo, kot si planiral, a mi po drugi strani to zgolj dodatno potrdi, da sem se odločil pravilno in vzel najprej original, s katerim sem zelo zadovoljen. Ni ravno neka top šit roba, je pa dober kompromis. Nekaj stvari me še moti in če bom imel kdaj kak evro viška, bodo ASTji v izboru, sicer ostanem na originalu.
Prva stvar sedaj so Bremboti, druga pesta in disk za mušter imam že, še skupaj je potrebno zadevo vreči. Hvala bogu za Jakata, brez njega nebi blo nč :)
Slika
Uporabniški avatar
moofdi

Kako nastavit stek spredaj na R19 16V?

Avto je spuščen na gewindah, camber in caster sta nastavljena, kolikor je pač dopuščalo. Zdaj me pa zanima kako nastavit stek - po tovarniških podatkih, je malenkost odprt. Ga pustit tovarniško, še bolj odpret, zapret na 0?

Važno mi je dobit ven max oprijem, pa da je sprejemljivo še za na cesto, tudi če na račun oprijema malo bolj požira gume ni problem, več kot 10kkm na sezono se ne bo naredilo.

lp.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
frankie

Odgovor Napisal/-a frankie »

Hitri ovinki al raceland?
Tadahalan Clio? NO WAY:)))
Uporabniški avatar
moofdi

frankie napisal/-a:Hitri ovinki al raceland?
Oboje pa nič od tega. :mrgreen: Avto se vozi vsak dan, lokalne ceste z mešanico vsega...iščem eno vmesno pot med tovarniško pa pistaško nastavitvijo.

Se pravi nekaj kar se lahko dokaj normalno pelje zjutraj v službo, popoldan pa nazaj po ovinkih omogoča več oprijema kot tovarniška nastavitev, če nekaj več gume pobere ni problem, se bo pač prednji komplet menjal vsako sezono.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
kmetek
Moderator

Men je tam okol 0 čist OK, če je bolj odprta je mogoče res malo boljša odzivnost, samo pri zaviranju volan vleče, isto po kakšnih kolesnicah. Jest na tvojem mestu kej dosti ne bi odpiral. Kakšen maš spredaj naklon, si že kaj zmanjšal?
Uporabniški avatar
moofdi

kmetek napisal/-a:Men je tam okol 0 čist OK, če je bolj odprta je mogoče res malo boljša odzivnost, samo pri zaviranju volan vleče, isto po kakšnih kolesnicah. Jest na tvojem mestu kej dosti ne bi odpiral. Kakšen maš spredaj naklon, si že kaj zmanjšal?
Original je -0"10 če se ne motim, bi moral pogledat na izpisek od lansko-letne optike.

Je že na Speedline-kah, tako da je naklon zmanjšan na okrog. 2,5°, na optiki se bo fino nastavilo, vrjetno na okrog 1.8-2°, trenutno je cca 2.5° ker sm delal na uč, da so sploh šle 15" gor. (Zarad širine 16" je blo tolk naklona da so šle pod blatnike, da 15" sploh prišraubat ni šlo, ker so zadele ob feder :mrgreen: )

Se pravi če zaprem stek skoraj oz. na 0 dobim kaj napram sedaj, razn manj vlečenja po kolesnicah pa slabše odzivnosti? Beri - iščem max oprijem za na cesto s tem da morajo gume zdržat nekje 6-8kkm.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
frankie

Odgovor Napisal/-a frankie »

Ja pol odpri mal, tko bos dobil vec gripa spredi-oversteer:) Avto bo po ravnem plesal (dokler ne probas ne ves kolk) Na ovinkih pa te bo notranje kolo vleklo V zavoj, ker bo imelo manjsi radij kot zunanje. Ce mas 0.0 ima vecji radij in te "rine ven".
Tadahalan Clio? NO WAY:)))
Odgovori