Vklop tempomata

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
lament

Vklop tempomata

Odgovor Napisal/-a lament »

Ojla,

iščem ugodno varianto (~6pack :) ) za vklop tempomata na inštrumentih Clio3 ph1, po možnosti kje v bližini Lj ali Kranja. Torej, če ima kdo doma ustrezno verzijo Clipa ali pozna koga, bi prosil za kontakt :)

Hvala in lep pozdrav!

P.S.: če koga zanima lahko objavim par fotk posnetih med DIY vgradnjo.
lament

Odgovor Napisal/-a lament »

Za vgradnjo tempomata obstaja na netu kar nekaj navodil, zato se v detajle kako mora biti kaj vezano ne bom spuščal. Dvoje izmed njih (za dci motorje je isto za Clio2 in Clio3):
http://www.renault-klub.si/forum/viewtopic.php?t=28511
http://www.renault-klub.hr/forum/index. ... opic=24205
http://www.cliowelt.de/forum/index.php? ... eadID=9291

Od zgoraj naštetega je moj Clio imel:
- že vgrajen senzor pritiska sklopke in
- potegnjeno napeljavo iz motorja v kabino.
Žal pa napeljava ni bila razpeljana naprej po armaturi.

Ker mi tipke na volanu niso všeč, ideja o rezanju volana pa še toliko manj, sem se odločil tipke vezati na stikala za pomik zadnjih stekel (imam samo sprednja stekla električna) na voznikovi konzoli. Torej je plan dela na kratko obsegal:
1. Napeljavo kablov iz kabine v voznikova vrata.
2. Vgradnjo stikal za zadnja stekla v voznikova vrata.
3. Napeljavo kablov po armaturi za stikla tempomat/omejevalec.

Napeljava kablov v voznikova vrata ni težavna, je pa časovno potratna, saj je treba odstranit oblogo vrat, spraviti 2 kabla čez rebrasto cev med vrati in kabino, dodati kontakte v oba dela konektorja za kabino, potegniti kable naprej po kabini.

Slika
Povezava voznikovih vrat s kabino - dodal sem pina D7 in D8.

Slika
Delo na vratih, lepo se vidi oba nova kabla (v vratih vijola in moder, v kabini dva "bela").

Slika
Slika
Vezje (uporovna kaskada) za pravilno delovanje tipk na tempomatu je skrito v izolir traku. Žal sem dobil samo stikala za impulziven pomik stekel, kar ni ravno idealno (če pritisneš v smeri + impulzivno je efekt -, podobno velja za tipko R, ki postane 0). Bolj elegantno bi bilo s tipkami brez impulzivnega pomika. B4 je skupen pin, ostali uporabljeni pa A1,B2,A5,B6. Osvetlitev tipk zaenkrat še ni priklopljena (rabim pinout konektorja).

Slika
Kabli za tempomat iz motornega prostora so bili speljani do tega belega konektorja.

Slika
Tu se lepo vidi 4 manjkajoče kontakte - manjka razvod kablov tempomata po kabini. V drug del konektorja (ženski) pa so kabli speljani. Nameraval sem sicer dodati manjkajoče pine v omenjeni konektor, a žal nisem imel ustreznih pri roki, tako da sem na koncu moral odstranit izolacijo na kablih ter nanje naciniti mojo napeljavo.

Slika
Med razkopavanjem armature sem našel še ta neuporabljen konektor, za katerega se mi niti približno ne sanja, kaj bi bil. Sumim na čitalec za kartico, saj se nahaja v bližini radia. Konektor sem izkoristil za osvetlitev stikala tempomat/omejevalec.

Slika
Tako pa izgleda končana inštalacija brez priklopljenih stikal.
1 - konektor za stikalo višina snopa luči/osvetlitev instrumentov. S tega konektorja tudi kradem +12V, ki jih rabi stikalo za tempomat/omejevalec. Posledica - tempomat deluje samo kadar so prižgane luči. :)
2 in 3 - osvetlitev stikala tempomat/omejevalec, ker še ni zvezana je označeno kam se veže.
4 - stikalo tempomat/omejevalec, vmes rdeč in moder kabel spremenita barvo v sivo in vijola (5).
6 - povezava stikal v vratih.

To je to :)

Vprašanja?

LP
Uporabniški avatar
simonz1
Kraj: Novo mesto

Re: Vklop tempomata

Odgovor Napisal/-a simonz1 »

Malo si sposojam temo. Ali je možno kako zrihtat osvetlitev tipk na volanu za regulacijo tempomata? Je že kdo gledal kaj v tej smeri?
Scenic III 1.5 dCi, 110KM

Captur II 1.5dCi, 115KM EDC
Uporabniški avatar
sinko

Odgovor Napisal/-a sinko »

ne ker ni prostora v sami tipki da bi dal kam zarnico
Laguna II 2.2dCi INITIALE PARIS
Uporabniški avatar
Markolino

Odgovor Napisal/-a Markolino »

To sem se tudi jaz spraševal... Zakaj niso naredili osvetlitev tipk na volanu....
Butli !!!!
Megane C.C. / 2.0 16V T. - Privilege luxe / Karman
Uporabniški avatar
simpa

Odgovor Napisal/-a simpa »

Živjo.

Zakaj niso naredili osvetlitev tipk na volanu? Ker ni potrebno, kratek in jedrnat odgovor. In zakaj ni potrebno? Zato, ker ti dve tipki otipaš s prsti na volanu rutinsko, ne da bi gledal nanju, torej je osvetlitev nepotrebna. Če pa kdo ti dve tipki išče v temi ali pa tudi pri belem dnevu tako, da bi rabil osvetljeni, potem pa bolje, da tempomata-omejevalca v njegovem avtu sploh ne bi bilo, ker mu to preveč odvrača pozornost s ceste in spremljanja prometa. Sem prevozil z Megane 2 faza 2 preko 223 tisoč, z Megane 3 faza 1 pa imam zdaj tudi že prek 110 tisoč, pa še nikoli nisem pogrešal osvetlitev teh tipk.

Lep pozdrav,
Simpa

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
Markolino

simpa napisal/-a:Živjo.

Zakaj niso naredili osvetlitev tipk na volanu? Ker ni potrebno, kratek in jedrnat odgovor. In zakaj ni potrebno? Zato, ker ti dve tipki otipaš s prsti na volanu rutinsko, ne da bi gledal nanju, torej je osvetlitev nepotrebna. Če pa kdo ti dve tipki išče v temi ali pa tudi pri belem dnevu tako, da bi rabil osvetljeni, potem pa bolje, da tempomata-omejevalca v njegovem avtu sploh ne bi bilo, ker mu to preveč odvrača pozornost s ceste in spremljanja prometa. Sem prevozil z Megane 2 faza 2 preko 223 tisoč, z Megane 3 faza 1 pa imam zdaj tudi že prek 110 tisoč, pa še nikoli nisem pogrešal osvetlitev teh tipk.

Lep pozdrav,
Simpa

Lep pozdrav
Ne sej to imaš vse prav kar si napisal...
itak tele tipke uporabljam samo na AC.. In ne gledam v njih...
Za osvetlitev pa sem napisal predvsem, da zgleda bolj fancy predvsem pri svetlo modri svetlobi kot jo imam jaz. :oops: Nič drugega...

Ko vozim druge avte v temi je prav lepo videt osvetlitev na volanu...
Drugače pa ne bomo umrli...
Uporabniški avatar
simpa

Živjo.

Nič bit nerodno. Če se da, pomagamo. Sem tudi jaz že davnega leta 94 pa do 2002 vozil Citroen Xantio. Sicer moja ni imela tempomata, imela pa je tipke na volanu in sicer za radio. Bile so lepo osvetljene vse 4 tipke, v taki nežni zeleni barvi, kot cela armaturna plošča. Res je bilo, kako si že rekel, fancy.
Kako pa to, da uporabljaš tempomat-omejevalec samo na AC. Jaz na AC, hitri cesti, včasih tudi na magistralkah ob redkem prometu uporabljam tempomat, povsod drugod pa limitator, ob današnjih kaznih za hitrost to presneto prav pride.

Lep pozdrav,
Simpa
Uporabniški avatar
Markolino

Zakaj uporabljam tempomat samo na AC?
Zato ker živim na obali in tam kjer je 90 se mi za par minut ne da preklapljat stikala gor in dol...
Tako da ko se spravim na daljšo pot ga uporabim... Drugače pa nikoli... Stvar navade...
Omejevalec hitrosti pa še v življenju nisem uporabil :shock: Meni se zdi ta zadeva čist neuporabna...
Enkrat sem probal če to sploh delluje :lol: In to je tudi vse..
Uporabniški avatar
simpa

Živjo.

Seveda je limitator uporaben. Recimo voziš v naselju, omejitev 50, jaz takrat recimo nastavim limitator na kakih 56, maksimalno na 60 in ne rabim več skrbeti in gledati na števec, koliko vozim. To je to, zelo enostavno. Če je treba v kaki sili recimo prehiteti traktor, pa plin do konca, da se limitator izklopi, po prehitevanju pa znižam hitrost spet pod nastavljeno vrednost limitatorja in se zopet samodejno vklopi. Meni se zdi zadeva zelo uporabna, ko se človek enkrat navadi, pa sploh.

Lep pozdrav,
Simpa
Odgovori