Megane 1,DCI-izguba pospeškov in prižiganje lučke s spiralo

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
Morphy

Megane 1,DCI-izguba pospeškov in prižiganje lučke s spiralo

Odgovor Napisal/-a Morphy »

Lep pozdrav!

Želel bi pridobiti vaša mnenja, kako usposobiti mojega Megana na bolje :)

Torej na Meganu 1, ph2, l. 2002, z motorjem 1.9 DCI (F9Q K7) 75 kw, 175.000 prevoženih km ,se mi ob vožnji ob hitrosti približno 130 km/h ali pospeševanju na avtocesti v manjši klanec prižge oranžna lučka s tisto spiralo, za gretje svečk ob zagonu (po knjigi lučka za motnje v delovanju elektronike). Med tem ko je lučka prižgana avto izgubi pospeške in težko pospešuješ, tudi speljevanje v prvi prestavi. Ko lučka sama ugasne, gre avto normalno naprej, vendar se po določenem času spet prižge in ni pospeškov. Avto ne kadi popolnoma nič in motor lepo gladko teče v prostem teku. Grelne svečke so stare 1 leto, in načeloma nimajo veze s to lučko, če sveti med vožnjo.

Podoben primer sem imel že leta 2008, takrat sem očistil EGR ventil in je zadeva delovala 2 leti, leta 2010 sem EGR ventil zamenjal z novim, ker tista loputica ni več tesnila in je avto močno kadil.

Danes sem sčistil EGR ventil, bilo je precej saj na njem in pa tudi olja, po ceveh do IC. Ampak žal avto ne deluje nič bolje. EGR ventil mehansko zgleda ok, ni poškodovan in se lepo zapre loputica, ali se lahko to pokvari elektronsko, da pač ne daje komande avto ventilu ?

Pomoje ni problem s sistemom za dovod goriva (injektorji, (nafta tankana na različnih pumpah - ni razlike), filter nafte je tudi star 3 mesece), in bi se to kazalo drugače kot pa samo v pospeševanju pri večji hitrosti, ali pač ne ?

Ali bi lahko bila že tolko slaba turbina, da ne zmore hitrosti nad 130 km/h ( nič ne piska oz. kadi avto) ?

Zdaj pa me zanima, če imate kaj izkušenj oz. idej, kaj bi še lahko bilo narobe za te simptome na tem avtu.

Vem da je prva ideja priklop na tester, to sem že storil ob identični napaki leta 2008, vendar ni pokazal nič, tako da sem malo skeptičen, da bo zdaj, pa še drago ga računajo :?

Ali je velika razlika med testerji na pooblaščenih Renault servisih oz. temi ki jih imajo privat mehaniki ?

Vsem že vnaprej hvala za odgovore !
Uporabniški avatar
Fan
Kraj: Ljubljana

Re: Megane 1,DCI-izguba pospeškov in prižiganje lučke s spir

Odgovor Napisal/-a Fan »

Pozdravljeni

Kot ste si že sam odgovoril, bo potrebno priklopiti vozilo na tester.

Nima veze ali je pooblaščenec ali privat mehanik/mojster/popoldanec, važno je kakšen tester uporablja in koliko zna z njim delati. Ni samo priklop kabla in evo čudež, je potrebno kdaj znati tudi pregledati parametre delovanja ............................. Nekateri univerzalci, ki jih uporabljajo po delavnicah, niso nič vredni. Ima pa veliko obrtnikov tudi Renaultov clip. To da se priklop obračuna, se mi zdi normalno, sama nabava diagnostične naprave in šolanje kadra, je tudi strošek. Kakor je meni znano, veliko delavnic ne obračuna postavitev diagnoze ( priklop ) v koliko se servisira vozilo pri njih.

Lep pozdrav
Ker imam prepoved zasebnih sporočil, mi lahko vaša vprašanje pošljete na: [email protected]

https://www.facebook.com/Zavorni-Servis ... en-section" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
Jonathan

Re: Megane 1,DCI-izguba pospeškov in prižiganje lučke s spir

Odgovor Napisal/-a Jonathan »

Dobro bi bilo tudi, da se s priklopljenim testerjem zapelješ, bi mogoče pokazalo pot do napake. Lahko pa pomeni ta napaka marsikaj, zato je brezveze ugibat.
Odgovori