Zaganja se ob vžigu - K7J motor

Okvare na vozilih in pomoč pri raznih problemih
Odgovori
Uporabniški avatar
franko
Kraj: dolenjske benetke

Zaganja se ob vžigu - K7J motor

Odgovor Napisal/-a franko »

Na Clio 1.4 8v l.2001, se mi zadnje čase, ko je mrzlo in vlažno in avto stoji dan-dva, avto zaganja. Kot da bi delal po treh cilindrih, ko dam plin pa ugasne, ali pa če imam srečo, se komaj zažene in dela na 2000 obr/min, potem pa padejo. Če ugasne, ga komaj vžgem, ponavadi z dodajanjem plina. Lučka nobena ne posveti. Po dobri minuti dela normalno.

Zamenjal svečke in kable, pa je malo bolje. Okoli vžigalne tuljave ne letijo iskre. Morda vseeno prebija?
Ali je mogoče loputa? Motorček prostega teka? Morda samo tesnilo okrog lopute?
Zadnjič spremenil franko, dne 15 Jan 2014, 20:05, skupaj popravljeno 1 krat.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
benč

Re: Zaganja se ob vžigu

Odgovor Napisal/-a benč »

Najprej vprašanje:
- se to dogaja recimo zjutraj oz. takrat ko mrzlega vžgeš in samo takrat ali tudi drugače (ko je segret)?

Svetujem ti, da najprej očistiš motorček prostega teka oz. če to ne bo pomagalo ga zamenjaš - v velikih primerih ga je potrebno. Pa ne pozabi očistiti tudi lopute!

Najprej vse lepo očisti (edini strošek bo tvoje delo) in boš videl pri čem si. S tem lahko problem čisto izgine oz. je vsaj malo bolje v primerjavi s prej - tako boš tudi vedel ali problem leži tu... v vsakem primeru lahko potem od tu nadaljujemo :)

LP, Rok
Slika
Uporabniški avatar
joztom
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a joztom »

Prvo, ali gre to za raketo ali Clio II (E7J), a je res to tako težko napisat. To je ponavadi podtlačni regulator (Facet 10.3001) ali še najraje 3mm gumi cevka od spodaj tega regulatorja do sesalnega kolektorja je popustila, je trda ali zlomljena. Ko daš gas, štantgasregulator ne deluje, ampak se zapre.
Uporabniški avatar
franko

Saj sem napisal v prvem stavku za kateri motor in avto se gre. In ja, samo takrat ko je mrzlo in/ali vlažno. Če stoji od treh do osmih popoldne se to ne bo zgodilo, se kot kaže še ne ohladi dovolj. Tudi ko je v garaži čez noč, se to ne dogaja.

Bom očistil loputo in motorček in preveril cevko regulatorja. Kje približno se nahaja ta regulator in kako izgleda?

Hvala zaenkrat.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
joztom

Štirioglata škatlica na požarni steni je MAP senzor (podtlačni regulator). Slik žal ne znam objaviti.
Uporabniški avatar
benč

Odgovor Napisal/-a benč »

glede čiščenja lopute in regulatorja prostega teka je ena tema tu na forumu, kjer se je nekdo-pod vzdevkom Marsovček zelo lepo potrudil in postopek opisal (slik pa žal ni več prisotnih)...
pa še za isti motor gre
pogelj temo tu:http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... =6&t=44281 - mislim, da gre za istega in isto temo.

na sliki 1 (na vrhu -pri filtru) ali na sliki 4 (z zelenim konektorjem) je viden ta MAP senzor oz. senzor, ki meri absolutni tlak v sesalnem kolektorju (čisto pravilno) :D

LP
Slika
Uporabniški avatar
joztom

Cev v obliki S je za preveriti, morajo pa vse te cevke dihtati, da je odzivnost najboljša.
Uporabniški avatar
franko

No zadevo se je čez par dni rešilo, ampak nisem imel prej časa za objavo slik, če bo slučajno še komu pomagalo. Moj motor je K7J, 1.4, 8v:
Slika
Torej čisto drugačen kot ta na avtomobilizmu.

Tako izgleda brez filtra:
Slika
Modra konektorja sta priklopljena na loputo.

Ena cevka, ki gre iz kolektorja je ta:
Slika
In gre na to okroglo zadevo:
Slika

Druga pa gre iz kolektorja na pokrov ventilov:
Slika

Ker sem jo imel loputo že dol sem jo očistil in namazal vse gumice. Iz spodnje strani:
Slika
Iz zgornje strani:
Slika
Senzor lopute:
Slika
Motorček prostega teka:
Slika

Torej cevke, ki so na kolektorju, so bile vse cele in pritrjene, edina možnost je da je kje okoli tesnil spuščalo, ali da je bila ta cevka v L, ki gre na pokrov ventilov slabo pritrjena na škatlo od filtra, saj je šla enostavno dol:
Slika

To je to, sedaj avto že več kot en mesec dela brez problemov.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

Tale cevka v L je za oljne hlape in zaradi tega ti avto verjetno ni trokiral, pomoje bodo prej tesnila.
RenaultSport
Uporabniški avatar
franko

Re: Zaganja se ob vžigu - K7J motor

:idea: Samo razmišljal sem, da mogoče pri zagonu, ko je avto še hladen pomaga ustvariti kakšen podtlak ali nadtlak :?:
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
Spula
Kraj: LJ okolica

Odgovor Napisal/-a Spula »

franko napisal/-a::idea: Samo razmišljal sem, da mogoče pri zagonu, ko je avto še hladen pomaga ustvariti kakšen podtlak ali nadtlak :?:
Ponavadi malenkost piha ven odvisno od stanja motorja koliko "diha".
RenaultSport
Uporabniški avatar
franko

Napaka se je zopet pojavila. Sedaj je še slabše, komaj mi ga uspe zagnati. Tesnilo ni krivo, ker sem za poizkus na debelo navil teflona okrog originalnega tesnila in ni nič bolje. Včasih pomaga, če odklopim konektorja na loputi.
Motor trokira, komaj dela in ugasne. Ko se segreje dela popolnoma v redu. Ko ga segrevam, če znižam obrate pod 2000, zatrokira in pokadi črno in zasmrdi po bencinu, torej izgorevanje ni dobro.

Kaj bi lahko bilo? Loputa?
Bo tester kaj pokazal, čeprav ne javlja nobene napake?
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
Shooter
Kraj: Podsreda

Odgovor Napisal/-a Shooter »

Nevem ce ti bo pomagalo imel sem isti problem nekoc pri seat cordobi problem je bil senzor hladilne tekocine ni javljal pravilne temparature in avto je stezka vzigal.....
Uporabniški avatar
franko

V ponedeljek gre na tester, pa bomo videli kaj po povedal. Bom na servisu tudi to omenil.
use se da sam če se če
Uporabniški avatar
franko

@Shooter imel si prav, zjutraj je merilnik temperature kazal -15'C.
Problematična je pa tudi posoda za oljne hlape, ker je počena.
use se da sam če se če
Odgovori