"Dirkalci"

Kateri, ti pri nas, ki furajo serijske torzije in pravijo da je čist OK, ker majo itak Proflex-e gor in pol to s kliki nastavljaš?

Lahko pa poizkusiš v IT, tam je kar nekaj ekip, ki vozi Gr.A Cliote, koliko so kakšni njihovi podatki relevantni pa spet težko rečt...
Pomoje delajo bolj po občutku, za Cliota Gr.N ti pa lahko povem specifikacije.
Tole je predpisana višina:
Jaz sem pri mojem nameril spredaj 140mm in zadaj 155mm. Torej je spredaj 5mm nižji, zadaj pa 20mm od tega. Razliko pri pragu (merjen center luknje za dvigalko) imam 5mm in ko potegneš pod črto, ima Gr.N po predpisanih višinah, 20mm razlike spredaj-zadaj. Ko sem svojega dal na serijsko višino (po eni tabeli, ki jo ne najdem, jo pa ima Robi), je bilo cca. 25mm razlike. Enako 172 na serijskem in 182 CUP podvozju, tako da za Clia to 100% drži
Jaz sem ga zadaj spustil, ker imam napram serijskem spredaj 30.5mm in zadaj 15mm širši avto na vsako stran, kar je v razmerju podobno kot Williams in je avto zelo živčen, tako da imam pač kakšen kg več zadaj in manj spredaj. Pa še akumulator premaknjen nazaj, samo je še zmer preveč živčen nad 120km/h+, zato bi rad zadaj optiko mal dodelal. Sicer nekaj k temu pripomorejo tudi amortizerji od Williams-a, ki imajo 18mm manj hoda, oz. se bump stop toliko prej začne kot pri originalnih. No, sicer je zdaj tega mesa nekoliko manj, tako da recimo da se pelje kolkr tolk, čeprav vseeno premehko
Je pa še ena stvar, pa da ne morim Drmo-tu na PM, bom kar tukaj napisal...
Še vedno je problem dobit 24.5mm torzijske palice za Clia... Renault sport tega že dolgo ne prodaja več, "vodilne" ekipe v Franciji in Italiji tud nimajo nič od tega za prodat (sicer čakam še na 3 odgovore...), tako da počasi me mineva vse skupaj. Most od Express-a bi bil dobra rešitev, ker naj bi bile palice celo 25mm, samo sej vemo kakšno življenje so imeli za sabo taki avti, pa še most je cca. 15mm na vsako stran ožji. Plus tega so vpetja za amortizer bolj noter in je spet dodaten problem
Tako da edina pametna rešitev se mi zdi v tem, kar sem enkrat že študiral, gewinde tudi zadaj. Se pravi amortizer z vzmetjo. Odvečnega prostora sicer ni, samo ga bo očitno treba naredit. Si pač omejen na 195 gumo (kakšna Federal RS-R bi že znala bit preširoka) in mogoče bo treba malo pleh odrezat/povaljčkat

Prednost je v tem, da imaš na voljo poljubno trdoto vzmeti, ker bi obdržal tudi torzije, bi se lahko igral s prednapetostjo in do mm točno višino, tako da se tukaj spet odpre nova dimenzija nastavitev
Ker roko na srce, če je razlika med 22mm in 23.2mm nekje 25-30% in potem med 23.2mm in 24.5mm spet nekje 30%, smo še vedno na cca. 60-65% trše od serijkega, kar pa je vseeno nekoliko premalo. Ker spredaj pod 45kg/cm ni smiselno it, je treba tudi zadaj povečat trdoto praktično za 100% napram serijskim. Kar je virtualno preračunano nekje 27-30kg/cm. Trenutno sem na nekje 20-21kg/cm, serijsko cca. 16kg/cm. Tako da se zdi tale rešitev boljša, pa ko seštejemo stunane Bilstein-e + nakup torzijskih, se številka pri teh custom amortizerjih mogoče sploh ne poveča toliko
Tako da je treba preračunat (ker niso pravokotno vpeti) kakšno trdoto fedrov se rabi za zadaj, ciljna frekvenca pa je nekje 140-145CPM, spredaj 120-125.
Drmo vprašanje direkt zate, glede na to, da imaš nekaj izkušenj z AST-jem in je tudi Aleš omenil da to sploh ni problem... jaz ti dam podatke o vzmeteh, teži avta zadaj, približni frekvenci, max. in min. dolžini amortizerja in koliko je placa zadaj, pa se malo pozanimaš kako je na tem? Če se da, oz. za koliko oni to naredijo.